Voor het maandthema mentale gezondheid is Radha Gangaram Panday geïnterviewd. Radha is heel veel jaren docent geweest bij de lerarenopleiding. De afgelopen drie jaar geeft ze les in de minor wereldreligies, spiritualiteit en filosofie. Naast docent op de HU, is ze ook lid van het netwerk Diversiteit & Inclusie. Radha houdt zich op haar werk en in haar vrije tijd veel bezig met allerlei soorten meditatie.
Verbinding maken met je kern
Verbonden zijn met de spirituele en goddelijke intelligentie is kenmerkend hoe Radha in het leven staat. Ze zoekt steeds die verbinding, binnen haar en buiten haar. Radha gelooft erin dat we allemaal een innerlijke wijsheid of innerlijke energie hebben in ons en dat dat ons verbindt. Zo voelt Radha het.
Radha geeft in de minor les in activiteiten die aanspraak doen op onze bewustwording. Deze activiteiten kunnen lichamelijke activiteiten zijn tot stilte momenten en ervaringsmomenten. Activiteiten met als doel om het bewustzijn van die spirituele intelligentie te raken en dat mensen daar de verbinding mee voelen. Voor Radha is het een spirituele en goddelijke intelligentie maar hier kan iedereen zijn eigen woord voor hebben. Het gaat over verbinding maken met je eigen kern. Naar binnen keren en zien dat alles in je zit en niet buiten je zit. “Dat ik dat mag doen bij de HU, was altijd al een grote wens van mij”, aldus Radha Gangaram Panday.
Wat betekent mentale gezondheid voor jou?
“We draaien vast in gedachten patronen die een effect hebben op onze emoties en effect hebben op ons lichaam. Dus wat ik mentaal fit noem, is, wanneer je rust creëert in jouw mentale lawaai”, aldus Radha. Voor we alle emotie en gedachten patronen kunnen verwerken en kunnen laten transformeren moet je wel stilte creëren. Voor haar betekent mentale gezondheid rustmomenten en stiltemomenten creëren, zodat dat wat in jou vastzit kan gaan stromen.
Wat doe je zelf om mentaal gezond te blijven?
Veel meditatiemomenten, meditatie is niet dat je moet gaan zitten op een stoel in een bepaalde houding en je gedachtes moet stoppen. Meditatie betekent voor mij aandachtig zijn met wat ik doe. Op een dag kijk ik wat past en waar ik behoefte aan heb. Dit kunnen ademhalingsoefeningen zijn, yoga, lichaamsoefeningen, dansen of een geleide meditatie. Radha doet sowieso regelmatig de zonnegroet.
Hoe kun je beginnen met meditatie?
Laagdrempelig beginnen met mediatie kun je al doen door 1 minuut stil te zitten of te staan en ademen. Doe, als je in de bus zit een keer geen oortjes in maar sluit je ogen en ga wat dieper ademen. Neem tijdens sommige dagelijkse activiteiten de tijd en let op je ademhaling. Zit je weer achter je laptop? Let op je houding: 90 graden knieën, 90 graden ellenbogen en 90 bovenbenen-zitvlak en adem 2 keer diep in en uit en ga dan werken. Spirituele ontwikkeling vraagt herhaling en oefening. Wil je een stabiele basis hebben van rust? Dan vraagt dat regelmatige beoefening. Spreekt Radha uit als ervaringsdeskundige.
Tip die Radha wil meegeven aan studenten en collega’s: begin te kijken in je agenda wat je kan schrappen. Wat hoeft niet? Begin te schrappen en maak ruimte voor jezelf. Alle sociale activiteiten zijn leuk maar ook vermoeiend. “Creëer ruimte op dagelijkse basis voor jezelf. Leer zijn met jezelf zonder dat er iets moet zijn wat je vervulling geeft. Want de vervulling zit al in je”, aldus Radha.
Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.
Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.
Esmée Ibrahim