Op donderdag 23 november 2023 vond op de Hogeschool Utrecht de Landelijke conferentie tegen stagediscriminatie in het hoger onderwijs plaats.
Na het ondertekenen van het landelijk Manifest tegen Stagediscriminatie in juli 2022 en de start van het Landelijk Werkprogramma tegen Stagediscriminatie in het HBO in januari 2023, had het Expertisecentrum Diversiteitsbeleid (ECHO) met veel instellingen, studenten en het werkveld gesproken en veel geluisterd.
De conclusie was dat door heel Nederland verschillende mensen zich op allerlei vlakken hadden ingezet op dit belangrijke thema, maar dat velen nog zochten naar manieren waarop.
Tijdens de conferentie bracht ECHO daarom graag iedereen samen: van opleidingen die al veel stappen hadden gezet om hun best practices te delen, tot instellingen die nog zochten naar hoe invulling te geven aan dit onderwerp. Maar ook werkgevers die zich bewust waren van stagediscriminatie. En uiteraard studenten.
Tijdens het plenaire deel van de conferentie werden we welkom geheten door Eva Reuling, lid College van Bestuur Hogeschool Utrecht, waarin ze in haar speech het belang voor onderwijsinstellingen benadrukte om stagediscriminatie te erkennen en de oproep deed om naast hun studenten te gaan staan. Vervolgens werd er stilgestaan bij de uitslag van de verkiezingen door Pravini Baboeram met een moment van reflectie over hoe deze uitkomsten diversiteits- en inclusie werk in de toekomst zal beïnvloeden. De keynote speech door Maurice Crul, bijzonder hoogleraar Sociologie aan de VU Amsterdam, benadrukte de noodzaak voor onderwijsinstellingen om diversity offices een groter mandaat te geven en daarmee beleid te ontwikkelen wat gelijkheid bevordert. Een stakeholders paneldiscussie met Elena Valbusa, Diversity Officer bij Hogeschool Utrecht, Paul Doop, Lid Raad van Bestuur NPO, en Vijay Chamman, stagebegeleider van HvA, ging dieper in op bestaande institutionele uitdagingen die bijdragen aan stagediscriminatie en strategieën om dit tegen te gaan.
De workshopsessies, geleid door experts en professionals van hoger onderwijsinstellingen uit Nederland en een bijdrage uit Vlaanderen zorgden voor interessante dialogen en uitwisseling van concrete acties en handelingskaders over verschillende onderwerpen met betrekking tot stagediscriminatie.
Klik hier een overzicht en korte omschrijving per workshop en via de link aan het begin van deze mail kunt u de PowerPoints terugvinden.
De conferentie werd afgesloten met reflecties en gedeelde ervaringen van studenten, Melly, Ishar en AJ, die pijnlijke maar ook waardevolle inzichten boden in de specifieke uitdagingen waar studenten tijdens stages mee te maken krijgen.
En tot slot, was het tijd voor versnapering en het napraten.