“Treat yourself and others with kindness.” – Interview met Anastasia Smirnova

“Treat yourself and others with kindness.” – Interview met Anastasia Smirnova

Anastasia Smirnova is lector aan de Hogeschool Utrecht en zet zich op verschillende manieren in voor studenten van de Hogeschool Utrecht. “Ik merkte al snel dat ik het verschil kan maken, als ik mijn persoonlijkheid inbreng tijdens colleges.

Kunt u wat meer over uzelf vertellen?

“Mijn naam is Anastasia Smirnova en ik ben lector International Business aan de Hogeschool Utrecht. Ik geef voornamelijk les in marketing. Denk aan digitale marketing, duurzame marketing en strategische marketing. Hiervoor werkte ik voor Philips in Amsterdam en had ik mijn eigen bedrijf dat hielp met digitale marketing.

Verbinding

Na het werk bij Philips en mijn eigen bedrijf besefte ik mij dat ik graag studenten wilde opleiden. Het gaat voor mij om verbinding; de menselijke verbinding die je hebt met studenten. Daarnaast deel ik graag mijn ervaring met digitale marketing met anderen. Ik merkte al snel dat ik het verschil kan maken, als ik mijn persoonlijkheid inbreng tijdens colleges. Dat ik dit verschil maak, vertellen studenten mij, en ik kan het zien in hun ogen.

Toen ik nog op school zat wilde ik psycholoog worden, maar dit mocht niet van mijn ouders, daarom koos ik voor marketing. Maar nu dat ik lesgeef komt het idee van mensen helpen tot leven. Toen ik jonger was deed ik altijd al vrijwilligerswerk, ik organiseerde bijvoorbeeld dagen om naar bejaardentehuizen te gaan, mensen helpen zit altijd al in mijn hart.

Uitdagingen

Als ik mijzelf zou moeten omschrijven, komen de woorden open, zorgzaam en uitdagend in mij op. Ik daag mijzelf graag uit, zo ga ik graag nieuwe projecten aan. Als een project mij in het begin heel eng lijkt, is dat het teken van ‘ja, ik ga het doen!’ Natuurlijk heb ik een aantal mislukkingen gehad. Dat is dan jammer, maar dan leer in van de ervaring en start ik gewoon weer aan een nieuw project. Ik hou er ook van om mijn studenten uit te dagen. Als iemand al veel weet over marketing, zal ik altijd naar iets nieuws zoeken waar die student over kan leren.

Inspirerende vrouw

Ik denk dat ik dapper door uitdagingen in mijn leven ga. Zoals uitdagingen in mijn persoonlijke leven, vorig jaar werd ik namelijk alleenstaande moeder. Daarnaast begon de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ik ben van Russische afkomst, dus ik was veel aan het helpen, onder andere als vrijwilliger. En tegelijkertijd nam ik nieuwe taken op me bij HU. Ik was er bang voor, maar ik pakte ze met beide handen aan. Dat is weer dat stukje uitdaging, ik ga er toch altijd voor. Dit is een interessant deel van mij en dit is wat ik met andere mensen wil delen. Dat het misschien eng kan zijn, en dat het soms niet lukt, maar dat je er toch voor moet gaan. Wat ik nu doe om dit te delen, is diepgaande gesprekken voeren met collega’s, studenten en vrienden waarin ik heel openlijk mijn ervaring deel. Ik denk dat dat hen ook inspireert.

Rolmodel

Ik heb meerdere rolmodellen, omdat ik denk dat het heel moeilijk is om moeder te zijn, carrière te maken, de wereld te redden èn een geweldige relatie te hebben. Eén van mijn rolmodellen is mijn grootmoeder, die een zeer carrière georiënteerde vrouw was. Daarnaast was zij ook docent. Daarnaast vind ik Tiffany Dufu inspirerend, zij schreef een boek genaamd ‘drop the ball.’ Zij staat voor feminisme, gelijkheid tussen man en vrouw en het kijken naar genderrollen en wat voor ons als vrouw normaal is om te accepteren en daar niets voor te vragen. Ze gaf in dit boek mooie voorbeelden.

Wijze adviezen

‘Treat yourself and others with kindness.’ En geniet echt van de studententijd. En met genieten bedoel ik zowel nieuwe vrienden maken, feesten en reizen, maar ook deze unieke kans gebruiken voor allerlei soorten stages en om te netwerken.

Ambities voor in de toekomst

Mijn droom is om onderwijs en duurzaamheid te combineren. Ik breng nu meer duurzaamheid in mijn werk als lector en over twee weken ga ik naar Finland, naar een conferentie, om te praten over green washing en ethische marketing. Ook wil ik een manier vinden om mediatie met anderen te delen. Ik mediteer zelf veel en ik vind hierdoor veel kracht en kalmte. Ik deel dit ook met collega’s, zij mediteren nu ook veel en sommigen helpt het zelfs met hun burn-out klachten. Ik wil dit met nog meer mensen delen, omdat ik denk dat ik hier velen mee kan helpen.