Het Voel je Thuis Festival zit er alweer op en was een groot succes. Bekende sprekers als Hanna van Vliet en Fresku waren te gast, er waren toffe activiteiten georganiseerd en interessante trainingen om bij te wonen. In de komende paar artikelen zullen wij jou nogmaals meenemen door deze geslaagde week.
Hanna van Vliet opende het Voel je Thuis Festival met een interessant interview. Je kan haar kennen van de bekende Netflix serie en film Anne+, waarin zij de hoofdrol speelde.
Het interview werd afgetrapt met de belangrijke vraag: “Waar voel jij je thuis?”. Waarop Hanna antwoordde:
"Ik voel me thuis als ik thuiskom, maar ik voel me ook thuis als bij de queer community. "
Na Hanna van Vliet werd ook Fresku het hemd van het lijf gevraagd. Fresku is een bekende Nederlandse rapper en kan je kennen van zijn bekende hits als Glimlach en Nieuwe Dag.
Ook hem werd gevraagd: “Waar voel jij je thuis?”. Zijn antwoord was gelijk:
"Ik voel me thuis waar ik mij veilig voel."
Beiden proberen ze in Nederland een verschil te maken in gelijkheid. Hanna is hieraan begonnen door mee te werken aan de serie Anne+. Dit begon als een vriendenproject en is uiteindelijk uitgelopen tot een veel bekeken serie op Netflix. Op dit moment is Hanna een rolmodel voor veel jongeren en hiermee hoopt zij te laten zien dat de queer community een hele leuke en fijne community is en wat het waard is om voor uit de kast te komen. Verder hoopt ze bij te dragen aan meer representatieve filmindustrie, waar iedereen zich in kan herkennen.
Fresku maakt het verschil door aandacht te vragen voor discriminatie, stereotypering en misstanden in de wereld. In verschillende liedjes zoals Witlof en DWDD van hem gaat het hierover. Ook heeft hij in samenwerking met Arjan Lubach een andere versie geschreven op de Canon van Nederland, 50 onderwerpen uit de Nederlandse cultuur, waarin hij benadrukt dat aan de slavernij verschillende kanten zitten.
"Ik nodig uit tot die gesprekken door middel van mijn kunst."
Fresku
Maar om echt een verschil te kunnen maken, moet je het gesprek aangaan. Dat is uiteindelijk de hoofdgedachte uit beide interviews. En hoe je dit doet, ligt bij jou. Hanna gaat het gesprek aan door een verhaal te vertellen door een camera. Fresku gaat het gesprek aan door zijn microfoon. Alle kleine beetjes helpen, zolang je maar blijft praten. Begrijpen en begrepen willen worden. Beide middelen vormen de sleutel tot een wereld waarbij iedereen er mag en kan zijn.
"Liefde is de langste route, maar het is de enige route."
Fresku
Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.
Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.
Marieke Verhulst