Wat vier jij? Linda over Kerst op 7 januari

Om kennis te maken met elkaars feestdagen, hebben we een nieuw segment geïntroduceerd, genaamd Wat vier jij? Hiervoor interviewen we verschillende studenten en medewerkers binnen Hogeschool Utrecht om kennis te maken met mooie vieringen. 

Kerstmis is het belangrijkste christelijke feest van het jaar. Dit is een feestdag om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Wereldwijd vieren mensen Kerst op 25 en 26 december en ook op Kerstavond. Maar Kerst kan ook op andere dagen gevierd worden. Wij spraken met student journalistiek Linda Basalyouss van de Hogeschool Utrecht, die ons hier meer over zal vertellen.

Vasten
Linda: ‘‘Voor mij betekent Kerst samenkomen met dierbaren, zoals familie en vrienden. Maar voor mij betekent Kerst ook het vieren van de geboorte van Jezus. Ik ben religieus, christelijk en behoor tot de Koptisch-Orthodoxe kerk. Voor ons is Kerst een belangrijke viering. We gaan naar de kerk en daarna eten we gezamenlijk. We geven cadeautjes aan elkaar en genieten van elkaars gezelschap. Voor Kerst vasten wij, veertig dagen. Dit betekent dat we gedurende die tijd geen zuivel en vlees consumeren. We zijn eigenlijk vegan voor die hele periode. Tijdens het vasten letten we niet alleen op voedsel, maar proberen we ook een betere relatie met God te creëren door vaker te bidden, de Bijbel te lezen of andere goede daden te verrichten. Gedurende de veertig dagen gaan wij elke zaterdagavond naar de kerkdienst en zingen we liederen en wordt er gebeden.

Wij vieren Kerst altijd op 7 januari. Het Koptisch-Orthodoxe geloof volgt een andere kalender, de Juliaanse of Koptische kalender. Zo vieren we ook Pasen op een andere datum.

Op 6 januari hebben we ’s avonds een dienst in de kerk. De dienst begint meestal om 19.00 uur en duurt tot middernacht. We moeten de hele dag nuchter zijn, zo’n negen uur lang, voordat we communie nemen. Na afloop van de dienst houden we allemaal thuis een kertsdiner, waarin we van alles mogen eten. We genieten van het lekkerste eten, zoals bijvoorbeeld kalkoen, vlees en alles wat we tijdens de vastenperiode niet mochten eten. Voor deze gelegenheid trekken we onze mooiste kerstkleding aan. Dit is onze traditie. Op de volgende dag, 7 januari, feliciteren we elkaar en geven we kerstcadeautjes.

Dit betekent niet dat wij 24/25 december afkeuren; we kunnen dat gewoon meevieren. We houden ook een soort kerstdiner met familie en vrienden. Dus eigenlijk vieren we het een beetje dubbel.

Kerstreis
Bij ons in de kerk organiseren we elk jaar een kerstreis. Dit jaar gaan we van 26 tot 30 december naar Barcelona. Alle jongeren van de kerk gaan mee en we bezoeken kerstmarkten, doen leuke dingen en bekijken bezienswaardigheden.

Tijdens het kerstfeest geven we de kerk ook donaties, speciaal tijdens feestdagen. Het idee hierachter is dat het een cadeau is voor Jezus, dat vervolgens naar mensen gaat die het nodig hebben, die het krap hebben. Vaak helpen we voedselbanken met voedsel, vooral in die tijd wil iedereen iets lekkers eten en dat is niet voor iedereen betaalbaar. Dit heeft een diepere betekenis. Het draait niet alleen om gezelligheid; soms vergeten we wat Kerst echt inhoudt. Vooral voor christenen is het vanuit geloof van groot belang te begrijpen wat Kerst echt betekent.’’

Gemis
Zoals ik eerder al zei, heeft Kerst voor mij een grote betekenis, maar er zijn ook minder fijne herinneringen. In mijn gezin bestaande uit mijn moeder, zusje en broertje, heb ik mijn vader verloren. Vroeger voelde Kerst echt compleet. Thuis waren we allemaal samen en dat maakte het gezin compleet. De momenten waarop we allemaal samen Kerst vierden waren absoluut de leukste.

Inmiddels zijn we eraan gewend om Kerst te vieren zonder hem. Maar het eerste jaar zonder mijn vader, met Kerst in 2020, was behoorlijk emotioneel. Aan tafel zit je dan met z’n allen en mis je één persoon.

Mijn moeder heeft bewust besloten om dat jaar geen kerstverlichting in huis te hangen. Omdat we eigenlijk nog verdrietig zijn vanwege het feit dat mijn vader er niet meer is. Veel mensen in onze gemeenschap doen hetzelfde. We hangen geen kerstverlichting op vanwege het verlies van iemand. Het is niet verplicht, natuurlijk. Maar velen van ons doen dit als een teken dat we de energie er niet voor hebben. Maar ondanks dit, blijft het echt een van de mooiste feestdagen in het jaar. Omdat je gewoon met elkaar kan zijn en de geboorte van Jezus mag vieren. En dat heeft gewoon veel waarde.’’

Interview door Moesha Codfried.

 

En, wat vier jij? Wil jij jouw viering met ons delen? Neem dan contact op met moesha.codfried@hu.nl