Minor toegepast onderzoek kinderfysiotherapie

Kind met beperking, praktijkgericht onderzoek naar gezondheidseffecten van sport en bewegen

Je werkt in deze minor met kinderen en jongeren met een fysieke beperking of chronische ziekte (12 t/m 18 jaar).

Bij deze doelgroep kan je denken aan o.a., kinderen en jongeren met een cerebrale parese, spina bifida, jeugdreuma, aangeboren hart / long afwijkingen, kanker, cystic fibrose etc.

Het onderwerp dat centraal staat in deze minor is: Hoe gezond is het voor kinderen en jong volwassenen met een fysieke beperking of chronische ziekte om te sporten.

De eerste helft (15 EC) van de Minor is zowel theoretisch als praktisch ingericht. Je leert middels (werk)colleges alles over fitheid, fysieke activiteit, gezondheid, psychosociaal welbevinden en (sport) blessures in het algemeen en specifiek bij kinderen en jongeren met een fysieke beperking of chronische ziekte.

Daarnaast krijg je vaardigheidslessen in het kunnen toepassen van verschillende testen voor het in kaart brengen van:

  • Fitheid (inspanningstesten en veldtesten, voor rolstoelrijdende en lopende kinderen)
  • Fysieke activiteit (bewegingsregistratie middels accelerometrie en beweegdagboeken)
  • Gezondheid (bloeddruk, vingerprik, pulse wave velocity)
  • Psychosociaal welbevinden (vragenlijsten gericht op kwaliteit van leven, self esteem)
  • Schoolprestaties en cognitief functioneren
  • Blessures (sport en activiteit gerelateerde blessures via anamnese en diagnostiek)

Kortom een zeer uitgebreide keuzecursus waarmee je in je werk als fysiotherapeut veel aan zult hebben, zowel praktisch als theoretisch. Uitermate geschikt voor degene die interesse hebben om zich als fysiotherapeut bezig te houden met jongeren, sport en bewegen.

In het tweede gedeelte van de Minor (15 EC), het praktijkgerichte onderzoek, ga je daadwerkelijk aan de slag met de doelgroep, je sluit aan bij docent-onderzoekers uit het Lectoraat Leefstijl en Gezondheid. Je krijgt de mogelijkheid om zelf een keuze te maken binnen het onderzoek welke onderzoeksvraagstelling jij wilt beantwoorden met de data die jij zelf hebt verzameld bij de doelgroep, door het uitvoeren van de verschillende testen, zoals hierboven beschreven. Je leert hoe je data kan analyseren met SPSS en hoe jij je resultaten het beste kan weergeven in een verslag of artikel.

Kortom, een unieke kans om ervaring op te doen met onderzoek waarbij jouw aandeel in dit onderzoek direct bijdraagt aan het verbeteren van de zorg voor kinderen en jongeren met een fysieke beperking of chronische ziekte. Daarnaast is het een uniek onderdeel van je CV als afgestudeerd fysiotherapeut.

Coordinator: maarten.werkman@hu.nl