Dag 3

 

Waar staan we in het proces?

Alle studenten hebben inmiddels terugkoppeling gekregen van de opdrachtgevers; Philips Design, SOS Alarm en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De tijd vliegt voorbij en daarom is het van belang om de komende twee dagen de ideeën te finetunen.

Het is de bedoeling dat de studenten zich focussen op verschillende elementen zoals concepting en vervolgens het pijlen van reacties en wat doe je met de aanbevelingen?

De studenten raken steeds meer gewend aan hun eigen ideeën. Ze mogen doen of het echt is. Ze stappen over de twijfel van de technologie, en daarmee gaan de discussie aan over de sociale impact in plaats van de technologische mogelijkheid. Ethische dilemma’s komen voorbij; wat als je nooit meer ziek kunt worden? Het gevoel van beter worden is onbekend, kun je dan nog wel echt gelukkig zijn? Wat als alle medische data voor iedereen beschikbaar is. Als iedereen je dirty secrets weet, wat betekent dit voor vriendschappen. Als iedereen alles van je weet kunnen mensen rekening houden met je ziektes en aandoeningen en kan de vrije toegang van deze informatie ervoor zorgen dat mensen dichter tot elkaar komen. Lotgenoten kunnen elkaar makkelijk vinden en hoeven zich niet meer alleen te voelen. Er zijn geen taboes meer.

Studenten hebben nu de taak om een selectie te maken uit hun verhaal/idee. Het zijn nu wereldvisies, hele grote concepten waar ze een klein fragment uit moeten selecteren om de discussie aan te gaan op straat. De reactie en input van anderen kan leiden tot interessante en verrassende inzichten.

Jens Gijbels