Wij interviewden Rachèl en Melanie over hun ervaring met geld aanvragen bij HUGS. Rachèl is afgestudeerd en Melanie is 4e jaars bij de opleiding Ecologische Pedagogiek. Zij wilden geld inzamelen om een leerzame workshop te kunnen organiseren over seks. Lees hier meer over dit event.
‘Het is begonnen met een persoonlijke interesse voor het ontwerp seks’
‘Wij wisten van tevoren al dat er een groot taboe op het onderwerp seks lag, maar wij begonnen dit ook steeds meer om ons heen te zien. Ook zagen wij dat er zoveel informatie was dat mensen niet weten over het onderwerp, het is juist waardevol om het er samen over te kunnen hebben.
Voor ons was het doel om aandacht te creëren voor een stukje missende informatie. Ook wilden wij een start maken aan het doorbreken van het taboe, want dit is een onderwerp waar aandacht voor mag zijn. Want hoe kan je perspectieven halen als je het er niet over mag hebben. Net als een ruzie met je beste vriendin of een vervelende collega bespreken met je zus bijvoorbeeld. Waarom kan dat bij seks niet?
‘Wij willen het taboe niet overbrengen aan de volgende generatie.’
Wij wilden graag iets neerzetten wat mensen zou helpen om over het taboe heen te stappen. Hierbij wisten wij wel dat je altijd iets kan organiseren, maar je moet dan nog mensen er naartoe trekken. Toen wij gingen kijken wat er nodig was om dit idee het leven in te blazen kwamen wij terecht bij de Sekszusjes. Met dit idee zijn wij in gesprek gegaan met HUGS. Wij hadden over hen gehoord via een kennis. Toen wij vroegen aan de commissie of zij ons hierbij wilde helpen waren ze gelijk enthousiast.
Ook de bezoekers van het evenement waren super enthousiast. Wij hebben van meerdere mensen gehoord dat ze van te voren dachten dat ze veel over het onderwerp wisten en dat het voor hun geen taboe was. Maar na het event hadden ze toch veel opgestoken over het onderwerp en over zichzelf.
‘Wij waren uiteindelijk heel trots, dat wij dat gewoon hebben gedaan.’
Als wij een advies kunnen geven omtrent het organiseren is het: hoop op het beste, maar bereid je voor op het ergste. Er kan veel misgaan en natuurlijk wil je daar liever niet aan denken, maar je kan je beter goed voorbereiden dan dat alles in de soep loopt. Bij ons ging heel veel wel goed en soepel, maar hou hier altijd rekening mee. Een manier om je goed voor te bereiden is duidelijke afspraken maken. Wij hadden bijvoorbeeld afgesproken met de fotografen wanneer er wel en niet foto’s mochten worden gemaakt, omdat dit toch een persoonlijk onderwerp is. Hiermee probeerden wij een veilige sfeer te creëren.
Bereid je wel voor, het kan allemaal heel uitgebreid en langdradig overkomen, maar uiteindelijk helpt dit heel erg. Het laat je weten waar je aan toe bent en het helpt enorm met nadenken over wat we wilden neerzetten en hoe.
Tot slot is het heel prettig om samen met iemand aan het initiatief te werken. Je kan met iemand sparren en elkaar scherp houden tijdens het proces. Daarnaast is het prettig om het werk te kunnen verdelen. En we hebben vooral heel veel lol gehad.’
Heb jij ook een leuk idee? Een aanvraag doen kan hier!