ABP moet fossielvrij

ABP moet fossielvrij

ABP is het grootste pensioenfonds van Europa, zo ook binnen de HU. Met die grootschaligheid dragen zij een grote verantwoordelijkheid met zich meeook op het gebied van duurzaam beleggen. In oktober van dit jaar zijn we samen met een groep gedreven medewerkers van de HU een campagne gestart. Het doel daarvan is om ons uit te spreken tegen de beleggingen van ABP in fossiele brandstoffen, die ABP doet met de salarissen van docenten, betaald vanuit collegegelden van studenten en overheidssubsidies. Uiteindelijk moet het aandeel in fossiele brandstoffen worden beëindigd. 

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet onze uitstoot drastisch naar beneden, willen we kans houden op een leefbare wereld. Toch investeert ABP maar liefst 17,4 miljard in meer dan 300 kolen-, olie- en gasbedrijven, waaronder grote oliereuzen als Shell, EXXON en Chevron. Als we al de kolen, de olie en het gas opboren dat nu al gevonden is, stijgt de temperatuur boven een gevaarlijke 2°C.  

Het is daarom noodzakelijk dat alle zoektochten naar nieuwe fossiele projecten onmiddellijk gestaakt worden, en de meest vervuilende industrieën zoals kolen, schaliegas en teerzand zo snel mogelijk afgebouwd worden. ABP moet daarom bedrijven die hierbij betrokken zijn uitsluiten van haar beleggingen. 

Teken jij ook de petitie!

https://gofossilfree.org/nl/abp/#teken

Switch to English English