Welke planten, dieren en schimmels leven in het Utrecht Science Park (USP)? Van 22 mei tot en met 21 juni 2025 nodigen de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht je uit om naar buiten te gaan om zoveel mogelijk soorten te ontdekken en te registeren tijdens de Bioblitz 2025. Met de data die we samen verzamelen, krijgen we inzicht in hoe het gaat met de biodiversiteit in het USP. Doe je mee?
Je kunt ook deelnemen aan allerlei natuurexcursies!
Hoe doe je mee?
Ga naar buiten en houd je ogen en oren open. Spot je een plant, dier of schimmel? Maak er een foto van. We zijn op zoek naar wilde soorten, dat wil zeggen: soorten die van nature in het gebied voorkomen en niet door mensen zijn aangeplant. Door jouw waarnemingen te registeren via de app ObsIdentify , die je koppelt aan waarneming.nl, creëren we samen een overzicht van de soorten die in het USP leven. Wie weet ontdekken we zelfs nieuwe soorten!
Excursies en lezingen
Tijdens de Bioblitz kun je deelnemen aan natuurexcursies en lezingen. Deelname is gratis.
22 mei 12,00 uur: Green Talk met Marit Overbeek
26 mei, 12.00 uur: Botanische veldexcursie
3 juni, 15.00 uur: Wildplukwandeling
5 juni, 21.30 uur: Avondexcursie: Nachtvlinders in de Botanische Tuinen
12 juni, 12.00 uur: Rondleiding Amelisweerd
20 juni, 15.00 uur: Vogelen in het Utrecht Science Park
Lunchwandelingen op dinsdag
Tijdens de Bioblitz is er elke dinsdag een lunchwandeling. Tijdens de wandeling kun je, onder begeleiding, bioblitzen met je collega’s of medestudenten. Aanmelden is niet nodig.
Data:
27 mei, 3 juni, 10 juni en 17 juni van 12.15 – 13.00 uur.
Startpunten:
Voor de ingang van Padualaan 99
Voor de ingang van het Bestuursgebouw (Heidelberglaan 8)
Op donderdag 12 juni is er van 12.15 – 13.00 uur ook een Bioblitz-lunchwandeling die start vanaf de ingang van het Vening Meineszgebouw A.
Biodiversiteit versterken in het USP
Sinds 2022 wordt er hard gewerkt aan het versterken van de biodiversiteit in het USP. Zo wordt de vierendertig hectare gras op de campus minder vaak en gefaseerd gemaaid. Ook worden er de komende jaren ecologische verbindingen met natuurgebieden in de omgeving gerealiseerd. Hier kun je lezen waarom biodiversiteit zo belangrijk is.
Bioblitzes door het hele land
Niet alleen in het Utrecht Science Park wordt een bioblitz georganiseerd. Ook in de Utrechtse Zusterparken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en op hogescholen en universiteiten door het hele land gaan mensen met hun smartphone soorten spotten.
