Green Office takes care of itself and the planet

‘Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap;’ zoals Gandhi altijd zei. Ook als individu kun je invloed hebben op de aarde. Deze keer besteed ik aandacht aan alternatieve en milieuvriendelijke verzorgingsproducten.

Wist je dat 6,5 procent van de totale uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) in Nederland komt van verzorgingsproducten? (Bron: Milieucentraal)

VOS zijn medeverantwoordelijk voor smogvorming boven Nederland. Smog is de vervuilde lucht die als een mist over stad en land ligt. Op het gebied van verzorgingsproducenten zijn er alternatieven die een stuk milieuvriendelijker zijn. In deze blog zal ik ze bespreken.

Schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen

Haarlak en deodorant uit spuitbussen zijn ontzettend schadelijk voor het milieu. Er komen slechte drijfgassen en oplosmiddelen vrij als je deze opspuit. Een alternatief is dan ook een deodorant roller, stick of een mechanische verstuivers.

Palmvet

In allerlei verzorgingsproducten, zoals zeep, crèmes en lippenstift, zit palmvet (het vet van de oliepalm). Voor de teelt van palmolie is veel extra landbouwgrond nodig. Er worden hiervoor hele bossen gekapt. Check dus goed of het cosmeticabedrijf zich wel richt op ‘goed gebruik’ van palmolie. Een voorbeeld van zo’n cosmeticabedrijf is L’Oreal.

Microplastics

Watervervuiling kan plaatsvinden door de zogenoemde microplastics, in scrubs, gezichtscrèmes, tandpasta en lippenstift. Deze kunnen bijdragen aan de plastic soep in oceanen, en daardoor weer schadelijk zijn voor vissen en andere zeedieren. Ook deze microplastics kan je checken door het etiket te bekijken van jouw verzorgingsproduct: ‘polyethyleen’ moet er bijvoorbeeld niet in zitten.

Er zijn een aantal milieukeurmerken waarop je jouw verzorgingsproducten kunt selecteren; Ecocert Organic & Natural, Europees Ecolabel, NaTrue, Cosmebio Bio & Eco en BDIH. Ook de website of app van Beat the Microbead geeft duidelijke lijsten van welke producten wel of niet microplastics bevatten. Bekende merken die in ieder geval door de keuring heen komen zijn o.a. Weleda, Nature Bar en Happy Soaps.

Afvalbergen van watjes

Tenslotte moeten al deze verzorgingsproducten ook weer van ons gezicht af. Daarvoor gebruiken we met ze allen ontzettend veel wegwerpwatjes die voor enorm veel afval zorgen. Een milieuvriendelijker alternatief zijn dan ook herbruikbare watjes. Er worden tegenwoordig verschillende soorten aangeboden maar je kunt ze ook zelf maken van bijvoorbeeld een oud katoenen laken.

Switch to English English