Duurzaam op vakantie? Zeilen maar! 

Op maandag 15 april kregen onze greenies de kans om mee te zeilen en deel te nemen aan de ‘Race of the Classics’ met de studentezeilvereniging Team Hogeschool Utrecht. Tijdens deze zeilwedstrijd hebben we enkele leden – Jip (24), Floyd (23), en Tanya – van de vaarvereniging gesproken om te ontdekken hoe zeilen kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

“Dat is veel duurzamer dan vliegen, ook veel vetter, want je ervaart nog eens iets ” – Jip (24)

Zeilen: Een Duurzamere Keuze

De wind is onze vriend op zee – krachtig en onuitputtelijk. Jip, één van de zeilers die na een inspirerende trip in Costa Rica zijn liefde voor zeilen herontdekte, vertelde ons hoe de natuurkracht ons voortstuwt zonder de noodzaak voor fossiele brandstoffen. Tijdens een reflecterend moment vertelde hij ons: “Echt supervet. Het geeft een gevoel van vrijheid dat je nergens anders vindt.”

De Fair Ferry: Een nieuwe manier van duurzaam reizen

“Weet jij wat de Fair Ferry is?” vraagt Floyd. Het concept was nieuw voor ons, maar het enthousiasme waarmee hij sprak over dit alternatief voor vliegreizen maakte ons meteen geïnteresseerd. Ze zetten zich in op ‘slow travel’. Fair Ferry is zoals een vliegtuigmaatschappij, maar dan met boten vertelde Floyd. Ze bieden langere reizen aan naar bestemmingen zoals de Caribbean en de Europese kusten.

Hoe Beginnen met (Duurzaam) Zeilen?

Tanya vertelde ons dat ze nog niet zo lang geleden is begonnen met zeilen, na haar deelname aan de race vertelde zet. “Het is zo mooi om op zee te zijn, op open zee,” Voor degenen die geïnteresseerd zijn in duurzaam zeilen, zijn er verschillende manieren om te beginnen. Beginnen bij een lokale zeilclub, zoals de studenten zeilvereniging Team Hogeschool Utrecht. Veel clubs bieden cursussen of introductiedagen aan waar beginners de basis kunnen leren en meer ervaren zeilers kunnen werken aan hun vaardigheden. Zoek een club waar duurzaamheid een deel van de missie is, zodat je niet alleen leert zeilen, maar ook hoe je dit op een milieuvriendelijke manier kunt doen. Daarnaast is het belangrijk om de principes van ‘Leave No Trace’ te volgen wanneer je op het water bent.

Ga jij deze zomer op vakantie? Kijk dan zeker eens op de website van Fair Ferry voor een duurzamer alternatief!

Switch to English English