GOHU-samenvatting ProVeg rapport over eiwittransitie in het hoger onderwijs

ProVeg heeft recent een onderzoek gepubliceerd over de eiwittransitie in het hoger onderwijs, met als doel een duidelijker beeld te schetsen van de ambities en maatregelen die universiteiten en hogescholen treffen. Een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek is dat verschillende hogescholen, waaronder de Hogeschool Utrecht, niet hebben deelgenomen, waardoor sommige bevindingen mogelijk niet volledig representatief zijn.

Aanleiding van het Onderzoek

Met de groeiende belangstelling voor duurzaamheid binnen het hoger onderwijs concludeert ProVeg dat er een gebrek aan inzicht is in de inspanningen rondom de eiwittransitie. Het onderzoek richt zich specifiek op WO en HBO-instellingen, zonder het MBO mee te nemen. ProVeg wijst op de steun onder de Nederlandse bevolking voor meer plantaardige eiwitten; 66% van de Nederlanders en zelfs 74% van de jongeren zijn voorstanders van deze transitie.

Resultaten van het Onderzoek

Uit de resultaten blijkt dat meer dan 88% van de hoger onderwijsinstellingen maatregelen heeft genomen om de eiwittransitie te bevorderen. Populaire initiatieven zijn onder meer het vegetarisch of veganistisch maken van borrels en lunches (47%), en het informeren van studenten en medewerkers over voedselkeuzes (24%). Daarnaast voeren veel instellingen evenementen zoals Meatless Monday en de Week Zonder Vlees.

Bijna 41% van de instellingen heeft doelstellingen in hun beleid opgenomen, met 35% die deze maatregelen ook bijhouden en meten. Dit percentage ligt iets lager bij hogescholen, waar respectievelijk 36% en 31% van toepassing is.

De Hogeschool Utrecht in beeld

De Hogeschool Utrecht (HU) heeft, in vergelijking met andere hogescholen, geen doelstellingen omtrent de eiwittransitie opgenomen in haar beleid, wat een punt van verbetering vormt. Desondanks heeft de HU relatief veel maatregelen genomen, zoals deelname aan de Week Zonder Vlees en Meatless Monday, en het aanbieden van een standaard vegetarische/veganistische kantine. Ook zijn personeelsborrels en lunches altijd vegetarisch of veganistisch.

ProVeg’s rapport benadrukt dat hogescholen een cruciale rol kunnen spelen in het bevorderen van plantaardige eiwitten en roept instellingen op om hun beleid en doelstellingen in dit opzicht te versterken.

Voor een uitgebreidere blik op de maatregelen en doelstellingen van verschillende hogescholen, zie Figuur 2 in het rapport.

Conclusie

De eiwittransitie in het hoger onderwijs is een onderwerp dat aandacht verdient, vooral gezien de groeiende steun onder studenten en de bredere bevolking. Hogescholen zoals de HU hebben al stappen gezet, maar er is ruimte voor verdere verbetering en ambitie om de duurzaamheid van onze voedselkeuzes te vergroten.

Switch to English English