Nu het ruim een week lente is en de zon zich weer vaker laat zien vroegen wij ons af: gaan HU-studenten fijner naar school in de lente dan in de rest van het jaar? De Green Office sprak op zo’n zonnige dag een paar HU-studenten om te kijken of het veranderende seizoen invloed heeft op hun stemming, energie en prestaties.
Meer energie en motivatie door de zon
Uit gesprekken bestaande uit tien vragen met twaalf HU-studenten blijkt dat de meeste studenten zich energieker en vrolijker voelen sinds de zon weer schijnt. Maar liefst elf van de twaalf studenten gaven aan meer energie te hebben en alle respondenten voelden zich vrolijker. Daarnaast gaf de helft van de studenten aan zich minder eenzaam te voelen.
Ook lijkt de zon een positieve invloed te hebben op de motivatie van studenten. Acht van de twaalf studenten gaven aan dat ze school beter kunnen verdragen nu het weer mooier is. Daarnaast zei een meerderheid, alle twaalf de studenten, dat ze na school meer zin hebben om activiteiten te ondernemen.
Prestaties en onderwijs blijven achter
Hoewel de zon een positieve invloed heeft op het welzijn van studenten, blijkt uit de resultaten dat dit niet direct leidt tot betere schoolprestaties. De groep was verdeeld over de vraag of ze beter presteren in de lente: zes studenten zeiden ja, terwijl zes studenten geen verschil merkten.
Opvallend is dat het onderwijs zelf volgens studenten nauwelijks verandert met het weer. Elf van de twaalf vonden niet dat docenten kwalitatief betere colleges geven in de lente. Ook gaf een meerderheid (tien van de twaalf) aan dat ze niet beter kunnen onthouden tijdens of na de colleges nu het lente is.
Winterdip en de wens voor seizoensgebonden onderwijs
De winterperiode heeft voor sommige studenten een negatieve impact gehad. De helft van de ondervraagden gaf aan zich afgelopen winter depressief te hebben gevoeld. Dit roept de vraag op of het onderwijs beter aangepast zou kunnen worden aan de seizoenen. Negen van de twaalf studenten zouden graag zien dat scholen hier rekening mee houden, bijvoorbeeld door kortere lessen in de winter vanwege de zogeheten winterdip.
Conclusie
Ons kleinschalig onderzoek laat zien dat de lente in ieder geval op een paar HU-studenten een duidelijke positieve invloed heeft. Toch leidt dit niet automatisch tot betere schoolprestaties en blijft het onderwijs grotendeels hetzelfde ongeacht het seizoen. De wens voor een flexibeler lessysteem, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillen tussen zomer en winter, blijkt te leven onder studenten. Dit biedt stof tot nadenken voor onderwijsinstellingen: kunnen we ons onderwijs beter laten aansluiten op de seizoenen om het welzijn en de prestaties van studenten te verbeteren?
Wat vind jij? Moet het onderwijs meer rekening houden met de seizoenen? Deel je mening met ons, bijvoorbeeld op Instagram! 🌿☀️