Van 4 tot 8 oktober vond de tweede editie van de Sustainable campus Challenge plaats. Onze Green Office medewerkster Fanny de Vries blikt vooruit: over het nut van challenges en de winnaar van afgelopen jaar.
Het Utrecht Science Park is een van de drukste gebieden van de regio Utrecht. Tijdens de pandemie was het er uitgestorven, maar sinds een paar weken bruist het er weer van de bezoekers, studenten, medewerkers en de duizenden bewoners.
Hoe zorg je ervoor dat het gebied leefbaar blijft? Dat er een groene en gezonde omgeving is waar mensen elkaar ontmoeten, leren, werken, maar ook bewegen en ontspannen? En hoe zorg je ervoor dat we een duurzaam campus krijgen?
Dit soort vragen liggen aan de basis van de Sustainable Campus Challenge voor studenten. In teams gaan zij op zoek naar een duurzame lockdown-oplossing. Ondertussen leren ze nieuwe mensen kennen en andere werkvormen. Aan het einde presenteren ze hun ideeën aan mede-studenten en experts van betrokken organisaties. De organisaties helpen vervolgens met de uitwerking.
Ontstaan van de challenge week
Erik Mooij(43) was een van de initiatiefnemers van de Utrecht Challenge Alliantie. Deze is drie jaar geleden opgericht door de HU, ROC Midden Nederland en Universiteit Utrecht samen met de gemeente Utrecht en Economic Board Utrecht. Bedoeling om de Dag van de Duurzaamheid meer te verbinden met het onderwijs.
Mooij: ‘Al eerder ontdekten we dat in HU challenges, studenten er voor open stonden met studenten van andere opleidingen samen aan een probleem te werken. De kracht daarvan ligt deels in de andere rol die je hebt in een challenge: in een multidisciplinair team ben jij opeens de expert op jouw vakgebied.’
‘Ik ben bezorgd’
Mooij: ‘Ik ben bezorgd over hoe we omgaan met onze planeet en heb het gevoel dat veel studenten dat delen. Toch heb ik niet de illusie dat we in een week de wereldproblematiek kunnen oplossen. Ik hoop vooral dat we Utrecht alvast wat duurzamer kunnen maken en dat we de deelnemers, en organisaties bewuster kunnen maken van hun invloed.’
Dit is de tweede editie van deze challenge. Vorig jaar was Milan Corporaal (23) een van de 130 studenten die zich hadden aangemeld voor de Sustainable Campus Challenge. Hij deed mee vanuit zijn minor De Leefbare stad, koos voor het thema circulariteit, kwam in een onbekende groep terecht en kreeg een casus voorgelegd: In 2030 moet het Utrecht Science Park volledig circulair zijn, bedenk een oplossing die hieraan bijdraagt. Uiteindelijk ging zijn team met de winst naar huis.
‘Na het winnen werd ik ten eerste overladen met felicitaties, kreeg ik allerlei duurzame prijsjes en kwamen er vervolgens meerdere artikelen voorbij over ons idee en over mij specifiek. Het heeft me dus een interessante ervaring opgeleverd en een klein beetje naamsbekendheid. Het draagt bij aan waar ik voor sta (het klimaat) en de titel van winnaar staat leuk op mijn CV.’
Ambassadeur
Milan heeft daarnaast besloten om zijn afstudeerscriptie in dezelfde trant te doen. Zijn hoofdvraag werd: met welke maatregelen heeft Universiteit Utrecht in 2030 een circulaire oplossing voor het recyclen van koffiedik en koffiebekers, die financieel acceptabel is en een positief ecologisch resultaat oplevert? En hoe kan deze oplossing ook voor Hogeschool Utrecht werken?
Een van de aanbevelingen was: ga een samenwerking aan met het Utrechtse bedrijf De Clique. Ook zijn er talloze bedrijven die van koffiedik van alles kunnen maken. Zo kun je er oesterzwammen op kweken of olie-extracten winnen voor parfums.
Milan is nu tot ambassadeur benoemd van de Sustainable Campus Challenge. ‘Wat ik daarvoor precies doe? Ik spreek bij minors over mijn ervaring en tijdens de week zelf ben ik coach. Ik kijk dan ook al naar studenten die de ambitie hebben om daadwerkelijk verder te gaan. Vorig jaar miste ik dat zelf namelijk best. Daarin wil ik dus dit jaar iets meer gaan sturen.’
De challenge wordt georganiseerd samen met een heleboel betrokken organisaties (zoals het Maxima Centrum, UMC Utrecht, FC Utrecht, RIVM, gemeente en provincie). Daarnaast zijn ook beide Green Offices op het USP betrokken. Meer over de Sustainable Campus Challenge 2021.