Sustainable Campus Challenge: Finale

Vier dagen lang hebben 130 studenten van ROC Midden-Nederland, Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht de tijd gehad om zich te verdiepen in een duurzamer Science Park. Vanuit daar zijn concepten uitgewerkt en pitches voorbereid. De Sustainble Campus Challenge zit erop, maar niet voordat de finales plaats hebben gevonden.

Vanuit ieder van de vier deelthema’s is door de jury een winnaar gekozen, deze winnaars nemen het tegen elkaar op tijdens de Dag van de Duurzaamheid die plaatsvind in Bunnik. De vier finalisten houden ieder een elevatorpitch waarin zij de taak krijgen om in twee minuten hun idee voor een duurzamer Science Park te verkopen. De vier pitches zien er als volgt uit:

Vanuit team circulariteit is Milan naar voren geschoven. Zijn groep heeft het concept ‘Ground cup system’ bedacht. Dagelijks produceert het Science Park 1150 kilo aan koffiedik. Momenteel wordt een klein gedeelte, 150 kilo, omgezet tot compost. Het plan van de studenten is om het overgebleven restafval met elektrische fietsen op te halen en naar een centraal punt te brengen. Op deze locatie bevind zich een machine die het restproduct om kan zetten in koffiebekers, maar bijvoorbeeld ook borden. De producten worden vervolgens weer gedistribueerd naar de verschillende gebouwen op het Science Park.

De tweede pitch die gehouden wordt is afkomstig van deelthema energie. Jari is naar voren geschoven om hun concept ‘Energy slow, go to show’ te verdedigen. Op het USP wonen veel studenten, welke allemaal energie gebruiken. Het idee is dat er een norm gesteld wordt omtrent het energiegebruik van de bewoners op de campus. Wanneer zij gezamenlijk onder deze norm zitten krijgen zij beloningen vanuit de SSH, de huisvester van het Science Park.

Ook mobiliteit komt aan bod. Sophie heeft samen met haar groep een idee bedacht om het maken van duurzame keuzes te stimuleren. Voor hun idee ‘Data patch’ hebben ze zich laten inspireren door de insulinepen. De gebruiker krijgt een patch op zijn arm aangemeten die in verbinding staat met de zintuigen. Deze verschaft informatie over de duurzaamheid van de keuzes die gemaakt worden. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden hoeveel bomen er uitgespaard worden wanneer de fiets wordt verkozen boven de auto. Door middel van het maken van de juiste keuzes spaar je punten, waarmee je bijvoorbeeld korting kan krijgen.

Tot slot vertegenwoordigd Steven zijn deelthema leefbaarheid. Zijn groep wil onder de noemer van ‘Patco’ eezaamheid in ziekenhuizen tegengaan. Het idee is dat er een app in het leven geroepen wordt waar patiënten elkaar kunnen ontmoeten. Gebruikers geven aan wat hun behoeftes binnen het platform zijn en geven zichzelf prijs aan de hand van een paar vragen, hierna zijn ze in de mogelijkheid om spelletjes te spelen met willekeurig gekozen andere gebruikers.

Als publiekswinnaar kwam Ground Cup System uit de bus. De winst was nipt en directeur Jan Henk van der Velden prees hen om hun creativiteit, presentatieskills en wijze van anticiperen op de huidge situatie.

Switch to English English