Check onze recepten tijdens De week zonder vlees ’21

Maandag: Couscous

Ingrediënten:
– (parel)couscous
– Komkommer
– Tomaten
– Zwarte olijven
– Feta of de vegan Violife greek white
– Vegetarische (falafel)balletjes
– Koriander
– Peper

Bereidingswijze:
Kook de (parel)couscous volgens de handleiding op de verpakking. Snij intussen alle ingrediënten in kleine stukjes. Bak de vegetarische balletjes aan. Meng alles in een grote kom en top het geheel af met verse koriander en peper!

Dinsdag: courgettetaart

Ingredienten:

4 Sjalotten

2 Tenen knoflook

1 Citroen

2 Courgettes

4 Takjes verse tijm

15 g verse platte peterselie

3 el milde olijfolie

200 g diepvries tuinerwten

240 g haver fraîche

200 g hummus naturel

2 el paneermeel

270 g vers bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de sjalotten in dunne ringen en de knoflook fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd met een kaasschaaf de courgettes in lange, brede linten. Ris de blaadjes van de takjes tijm en peterselie. Snijd de peterselie fijn.

Verhit ⅔ van de olie in een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 6 min. op laag vuur. Schep de tuinerwten erdoor en warm 1 min. mee. Meng de helft van de haver fraîche door de tuinerwten en sjalotten en breng op smaak met peper en zout. Doe de hummus, de helft van de peterselie, paneermeel en het citroenrasp erbij. Pureer dit met de staafmixer tot een glad mengsel.

Bekleed ondertussen de springvorm losjes met het bladerdeeg, houd daarbij een opstaande rand van ca. 3 cm. Snijd het overtollige bladerdeeg weg. Prik met een vorm gaatjes in de bodem en bestrooi met de rest van het paneermeel.

Verdeel de tuinerwtenvulling over het bladerdeeg en leg de courgettelinten er in een spiraalvorm op. Besprenkel met de rest van de olijfolie en bestrooi met peper, tijm en eventueel zout.

Bak de taart in ca. 45 min. iets onder het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat de taart 15 min. afkoelen in de vorm. Meng de rest van de haver fraîche met de rest van de peterselie en serveer bij de taart.

Woensdag: pindakaas noedels

Benodigdheden:
(voor 4 personen – 30 minuten bereidingstijd)
450 g broccoliroosjes, diepvries
1 rode paprika
scheutje water
4 el pindakaas
1 teentje knoflook
2 el ketjap manis
2 tl sambal
snufje peper en zout
250 g noedels
taugé

Bereidingswijze
Snijd de paprika in reepjes.
Kook vervolgens de broccoli in 4 minuten gaar en kook de noedels in 2 minuten gaar. Dit kan in dezelfde pan, kook dan eerst de broccoliroosjes voor 2 minuten en voeg daarna de noedels toe. Giet de broccoli en noedels af en laat het uitlekken.
In een wokpan bak je de knoflook met de paprika voor 3-5 minuten. Voeg een scheutje water en 4 el pindakaas toe aan de pan. Roer totdat de pindakaas vloeibaar is geworden. Voeg vervolgens de ketjap, sambal en een snuf peper en zout toe aan de pan. Zet het vuur laag. (Voeg meer of minder ketjap en sambal toe naar smaak)
Voeg de noedels en broccoli toe aan de pan. Schep de taugé als laatste door de pan heen, dan blijft het lekker knapperig.

Tips;
Gebakken uitjes als topping zijn een aanrader.

Donderdag: AG Vega

Ingrediënten:
• Diepvries zak broccoli (1/4)
• Diepvries pak sperziebonen (1/4)
• Aardappels in de oven/een zakje geschilde en voorgegaarde aardappel partjes of aardappelpartjes uit de diepvries
• Truffel mayonaise
• Vega hamburger (dit is de Beyond Meat versie nu 1+1 gratis bij de AH). Maar er zijn veel verschillende lekkere goedkope variante! Hamburgers starten al per pak vanaf 2 euro voor 2 hamburgers.

Bereidingstijd 10 minuten (hangt af voor welke aardappelkeuze je gaat)

Zet de oven aan
Plaats de aardappelpartjes uit de diepvries in de oven op 220 graden voor 22 min
Kook nadat de aardappeltjes 10 in de oven zitten water en als het water kookt stop de brocoli en de sperziebonen erbij voor ongeveer 6-8 minuten.
Als laatst, bak de burger 6 minuten om medium hard vuur.
Plaats wat truffel mayonaise op het bord en eetsmakelijk

Dit gerecht valt te maken vanaf 4 euro.

Vrijdag: pasta

Benodigdheden:
Pasta naar voorkeur
Rucola
Twee tomaten
Teen knoflook
Grote ui
Crème fraîche (125 ml)
Pesto
Geraspte kaas
Peper en zout

Bereiding:
Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking, snijdt vervolgens de knoflook fijn en de tomaat en ui in kleine blokjes. Fruit de ui samen met de knoflook in een pan, voeg daarna de tomaat toe. Laat dit zo’n 3 tot 5 minuten op het vuur staan en voeg dan de crème fraîche en een lepel pesto toe. Laat het geheel een paar minuutjes pruttelen en voeg daarna de pasta toe. Gerecht afmaken met een handje rucola en de kaas, een kind kan de was doen!

Zaterdag: gado gado

Benodigdheden:
Taugé
Sperziebonen
Spitskool
Komkommer
Tempeh
Ei
Gado-Gado saus
Gebakken uitjes
Zout
Knoflookpoeder
Pinda olie
Water
Emping

Bereiding:
Snijd de sperziebonen en spitskool in kleine stukjes. De taugé, sperziebonen en spitskool stoom je voor 15 minuten in een stoompan (koken kan ook). Vergeet niet je ei te koken!
Ondertussen snijd je de tempeh in reepjes. Maak een mengels van water en knoflookpoeder. De tempeh mengen met het mengsel en daarna bakken in (pinda)olie. Snijd komkommer in plakjes. Tot slot kook je de Gado-Gado saus zoals op de verpakking staat beschreven.
Als alles klaar is, schep je eerst alle groenten op je bord en daarna de tempeh met gado gado saus. Komkommer en gefruite uitjes als garnering!

Zondag: farinata

Ingrediënten:
250 gram kekerbloem
4 eetlepels olijfolie
Een groot glas water
2 tl rozemarijn
2tl zout
Flink wat peper uit de molen

Bereiding:
Zeef de bloem zodat er geen klontjes in zitten. Roer alle ingrediënten met een garde tot het een soort dik pannenkoekenbeslag is. Voeg eventueel water toe als het te dik is. Laat een paar uur afgedekt rusten. Verwarm de oven voor op 250 gr. Roer het mengsel door en doe in een dunne metalen bakvorm die je ingecet hebt met olie (of maak van bakpapier een vierkante vorm en leg dit op een bakplaat). Het beslag moet ongeveer een halve centimeter hoog in de vorm liggen.
Bak 20 minuten in een hete oven. Als het beslag droog en lichtbruin is, is de koek klaar.
Haal uit de vorm en serveer als borrelhapje, met bijvoorbeeld hoemoes of ajvar, of serveer met een lekkere (pompoen)soep. Je kunt de farinata ook koud eten.

P.S. Farinata is veganistisch en glutenvrij.

Van 8 t/m 14 maart 2021 is het alweer de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Dit is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. De Hippe Vegetariër is de grootste vegetarische foodblog van Nederland, voor alle Vega-liefhebbers.

De organisatoren van de Week zonder vlees vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarnaast promoten ze graag een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten. Wij, als Green Office, zijn het hier volledig mee eens.

Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart maar liefst:

  • 101 Liter water
  • 79 Kilometer autorijden
  • 770 Gram dierenvlees

Om jullie extra te enthousiasmeren gaan wij in de week van 8 t/m 14 maart 2021 elke dag één van onze favoriete vleesloze gerechten delen. Check alle recepten hierboven.

Meer weten over De week zonder vlees check de website. 

 

Switch to English English