Optimaal studeren

Studievaardigheden ontwikkelen

Plannen, lezen, schrijven, samenvatten, communiceren en presenteren zijn studievaardigheden die je nodig hebt om optimaal te studeren. Deze vaardigheden doe je in principe op in je studie maar soms heb je daar wat hulp bij nodig. Heb je moeite met het plannen van je studie, het schrijven van verslagen of het leren van de theorie? Bespreek met je studieloopbaanbegeleider of leerteambegeleider welke begeleiding de opleiding daarbij kan bieden.

Trainingen Student Support Centre

Het Student Support Centre biedt verschillende trainingen als leren moet je leren. Ook hebben ze trainingen voor studenten met een (gediagnosticeerde) belemmering zoals studeren met dyslexie, studeren met AD(H)D en studeren met ASS.

Samen studeren

Het Student Support Centre heeft supportgroepen waar je je bij aan kan sluiten, bijvoorbeeld om elkaar te helpen om meer structuur in je studieweek aan te brengen. Ook de vrijwilligersorganisatie Humanitas biedt hulp in Utrecht met het project Studiemaatjes. Je kan dan gekoppeld worden aan een medestudent die je ondersteunt bij je studie en/of studentenleven. 

Tips en links

  • Praktische tips van de Universiteit van Leiden om zelf aan de slag te gaan met het ontwikkelen van je studievaardigheden vindt je hier.
  • Tips voor het schrijven van je scriptie en handige informatie over studievaardigheden vindt je op de website van de Taalwinkel (UvA/HvA).
  • Snel afgeleid tijdens het studeren? Check deze leertips.
  • Tips voor een multiple choice tentamen vindt je hier.
  • Ontwikkelen van je 21st Century Skills kan via de workshops die he HUB-Lab aanbiedt. Check hier het aanbod.

Zelf aan de slag?

Door de HU worden er verschillende online Mirro modules aangeboden die jouw handvatten en tips kunnen geven. De modules bieden jou de mogelijkheid om zelfstandig en anoniem aan je mentale gezondheid te werken. Vanzelfsprekend wordt al jouw informatie vertrouwelijk behandeld. Er is een divers aanbod, neem bijvoorbeeld een kijkje bij de module succesvol veranderen en je smartphone de baas.

Switch to English English