Student Support Centre

Trainingen & workshops

Het Student Support Centre biedt je de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan onderstaande trainingen. Let op: schrijf je je in, dan rekenen we op jouw komst.

Thema: Algemeen

Online meet-up | SSC X PODIUM presents: Een uur met Jeroen Sturing over mentale gezondheid

Een uur over mentale gezondheid

Hoe kunnen we meer openheid creëren over mentale gezondheid? Op woensdag 14 april van 12.00-13.00 vindt er een gesprek plaats met HU-studenten over deze vraag. Wij van ‘Een uur met…’ zijn blij met de komst van deze expert dit keer; één van de makers van ‘Stoorzender de Podcast’. Claire en Jeroen gaan in hun podcasts in op mentale gezondheid en verschillende psychische kwetsbaarheden waar mensen in het leven tegenaan lopen. In dit gesprek willen we graag verder ingaan op studeren en mentale gezondheid en wat je kan ondersteunen in je studie en in je leven.

Je kunt het gesprek online volgen via deze link naar MS Teams.

SSC X PODIUM

‘Een uur met…’ is een programma dat gemaakt wordt door Student Support Center en Podium. Elke keer nodigen wij een gast uit om aan tafel te gaan zitten met studenten om een low-key gesprek aan te gaan over een bepaald thema, zoals gender en seksualiteit, veerkracht, verbinding. We gaan in gesprek met filosofen, leraren, activisten; you name it! Studenten die affiniteit hebben met het thema, of er juist helemaal niet mee bekend zijn, kunnen al hun vragen stellen aan de expert. Zo ontstaat er een laagdrempelig en informatief gesprek. Student Support Centre (SSC) biedt verschillende manieren van ondersteuning die een bijdrage leveren aan het welzijn van de HU student. Podium is het cultureel studentenplatform van de Hogeschool Utrecht.

Online supportgroepen

Raak jij geregeld het overzicht kwijt over de activiteiten die je moet doen voor je opleiding? Is uitstellen en afleiding zoeken iets wat jou vaak overkomt? Of ben je net na een korte of langere break weer gestart met je studie? Meld je dan aan voor de online supportgroep van het Student Support Centre.

Doel & inhoud

In deze groep, die eens per week 1 uur samenkomt, maak je afspraken met medestudenten over je studietaken en je planning. De bijeenkomsten bestaan doorgaans uit drie delen:

 • Werken in je subgroep: welke taak heb je de afgelopen week afgerond? Wat is de taak voor komende week en hoe blijf je in contact met je subgroepgenoten?
 • Je vertelt de groep aan welke taak je de komende week werkt.
 • We praten na en nemen afscheid.

Deelname aan de online supportgroep is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Er gelden duidelijke regels voor ieder lid van de groep. Zo is aanwezigheid, het nakomen van afspraken van je geplande weektaak en tussentijds contact met je subgroep een vereiste voor deelname.

Wanneer

Er zijn op dit moment verschillende groepen. Meld je aan en we bekijken samen met jou bij welke groep je het beste kunt aansluiten.

Aanmelden

Aanmelden kan via  studentsupportcentre@hu.nl.

De groep bestaat uit maximaal 8 studenten.

Ademkwartiertjes (maandag en woensdag)

Ademkwartiertjes

Heb jij tijdens je studiedag behoefte aan een break om je hoofd leegmaken, in je lijf komen en even niets hoeven? Doe dan mee met de Ademkwartiertjes! We maken simpele, effectieve bewegingen die goed zijn voor de adem. Je gaat na deze adempauze ontspannen en met meer energie weer aan de slag. Het is leuk om te doen, het kost je weinig tijd en het is ook nog eens supergezond. Ademdocent Mariëlle Groenendijk geeft de Ademkwartiertjes.

De kwartiertjes zijn om 12.00 uur elke maandag en woensdag. We beginnen op woensdag 7 april en de voorlopig laatste is op maandag 3 mei . Zet nu alvast de data in je agenda!

 • Woensdag 7, 14, 21, 28 april, inloggen kan hier
 • Maandag 12, 19, 26 april en 3 mei, inloggen kan hier

Praktisch

Zorg voor een stoel met een harde (liefst houten) zitting, zonder leuningen.  Het werkt het lekkerste met schoenen uit, sokken aan en kleding waarin je je makkelijk beweegt. Wees op tijd, we beginnen om stipt 12.00 uur.

Achtergrond

De oefeningen zijn geworteld in de ademstroming De Ervaarbare Adem, waarin we de adem via beweging – en dus indirect – benaderen. Je zou kunnen zeggen dat het Ademkwartiertje hier een ‘light’ versie van is. Deelnemers ontwikkelen gaandeweg meer lichaamsbewustzijn en ze gaan zich beter in hun lijf voelen. Ook helpen de bewegingen om schouder-, nek- en rugklachten te verminderen en voorkomen. Daarnaast is er veel aandacht voor de uitadem, omdat veel mensen hun adem ongemerkt inhouden.

 

Wat anderen zeggen over het Ademkwartiertje

“Ik ben gezakt in m’n lijf en geaard, zonder dat het zwaar is. Heel prettig.”
“Lekker levendig, ik ben er weer helemaal bij.”

“Ik kijk altijd enorm uit naar het Ademkwartiertje. Ik weet dat ik dan de dag weer goed aankan.”
“Een moment van rust, heerlijk.”
“Ik ben weer fris, mijn spanningsniveau is gedaald. Alsof ik opnieuw opstart!”
‘Ik voel me weer rustig, ontspannen én energiek. Heb echt zin om dingen te gaan doen.” 
“Door het Ademkwartier ben ik helemaal wakker.”

 

Thema: Studeren met een functiebeperking

Training | Effectief studeren met ASS

Studeren op het hbo vraagt om een hele andere aanpak dan die je misschien op de middelbare school gewend was. Hbo is minder gestructureerd, het vraagt daarom meer zelfstandigheid in het maken van keuzes, nemen van verantwoordelijkheid en initiatief. Heb je te maken met een stoornis in het autisme spectrum en merk je dat soms moeite hebt met grip krijgen op de ‘hbo manier van studeren’, bijvoorbeeld met studieplanning, het scheiden van hoofd- en bijzaken als je de leerstof door gaat en/of het werken in (wisselende) groepen? Meld je dan aan voor de training Effectief studeren met ASS.

Doel & inhoud

Het doel van de training is om jouw zelfstandigheid in het studieproces te bevorderen om studievertraging of –uitval te voorkomen. Thema’s die aan bod komen:

 • Studieplanning; je leert hoe je een haalbare (studie)planning maakt.
 • Organiseren; je optimaliseert jouw leer- en studeersituaties en leert prioriteiten stellen in je (studie)taken.
 • Effectief studeren; je leert efficiënt aantekening maken en komt er achter welke leerstrategie voor jou het beste werkt.
 • Communiceren; je krijgt inzicht in jouw sterke punten in communicatie en hoe je deze kunt inzetten in je studie, je oefent met het geven en ontvangen van feedback.
 • Samenwerken; je leert hoe je samenwerkingsopdrachten zo succesvol mogelijk kunt laten verlopen.

Wanneer

  • Sessie 1: 12 mei, 13.00-15.00 (dubbele sessie)
  • Sessie 2: 19 mei, 13.00-14.00
  • Sessie 3: 26 mei, 13.00-14.00
  • Sessie 4: 2 juni, 13.00-14.00
  • Sessie 5: 9 juni, 13.00-14.00

Yrza Latumahina, een ervaren trainer, begeleidt je in deze training.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. We nodigen je vervolgens uit voor een intakegesprek waarin we samen bekijken of de training aansluit op jouw verwachtingen.

Geef daarbij duidelijk aan of je voorkeur hebt voor (een) groep(en), of dat alle groepen qua tijdstip aansluiten!

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.

Training | Studeren met ADHD

Heb je (soms) moeite met plannen, overzicht houden en focussen op je studie? Zou je het handig vinden om daar met medestudenten over te sparren en ervaringen over uit te wisselen? Meld je dan aan voor de training Studeren met ADHD.

Doel & inhoud

Het doel van deze kleinschalige workshop is om jouw zelfstandigheid in het studieproces te bevorderen om studievertraging of –uitval te voorkomen. Thema’s die aan bod komen zijn:

 1. Hoe is de diagnose voor jou?
 2. Hoe helpt organiseren en plannen jou (niet)?
 3. Wat te doen met afleidbaarheid?
 4. Hoe ontstaat bij jou (de)motivatie?
 5. Hoe zijn jouw gedachten van nu van invloed op de AD(H)D-toekomst?

Voor een succesvolle deelname is de bereidheid voor uitwisselen van eigen successen en leermomenten belangrijk!

Wanneer

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten. Je schrijft je dus in voor de hele reeks:

 • Groep 1
  • Donderdag van 16.00 – 18.00 uur
  • 22, april, 29 april, 6 mei, 20 mei, 27 mei, 10 juni, 17 juni (reservedatum)
  • De terugkomdag wordt op een later moment ingepland
 • Groep 2
  • Vrijdag van 10.30 – 12.30 uur
  • 23 april, 30 april, 7 mei, 21 mei, 28 mei, 11 juni, 18 juni (reservedatum)
  • De terugkomdag wordt op een later moment ingepland

Menno Roodenburg begeleidt je in deze training. Tevens zal er een ervaringsdeskundige medestudent aanwezig zijn.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl.

Geef daarbij duidelijk aan of je voorkeur hebt voor (een) groep(en), of dat alle groepen qua tijdstip aansluiten!

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.

Online training | Studeren met dyslexie

Studentsupportgroep ‘Studeren met dyslexie’

Door het corona-beleid van de HU is de training Effectief studeren met Dyslexie omgezet in een online studentsupportgroep.

Studeren met dyslexie is topsport. Je steekt veel meer tijd in je opleiding dan anderen, maar de resultaten kunnen vaak beter. Hoe kun je het studeren aanpakken op een manier die beter aansluit bij jou? Wil je hier meer over weten en hierover sparren met andere dyslectische studenten, meld je dan aan voor studentsupportgroep ‘Studeren met dyslexie’. In vier online bijeenkomsten wisselen we ervaringen en inzichten uit, maak je samen oefeningen en bespreken we de informatie die je krijgt aangereikt en de thuiswerkopdrachten.

Doel & inhoud

Het doel van de studentsupportgroep is om studiestrategieën te ontwikkelen die uitgaan van je sterke kanten. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Wat is dyslexie in de wetenschap en betekent dyslexie voor jou?
 • Meervoudige intelligentie: wat zijn jouw sterke kanten?
 • Hoe kun je gemakkelijker studeren en verslagen maken?
 • Van welke hulpmiddelen en voorzieningen kun je gebruikmaken?
 • Hoe maak je een effectieve studieplanning?

Wanneer

De Studentsupportgroep ‘Studeren met dyslexie’ bestaat uit vier bijeenkomsten in MS-Teams die wekelijks op een vast tijdstip plaatsvinden.

 • Groep 1
  • Woensdag
  • 10.00 uur tot 11.30
  • 21 en 28 april, 12 en 19 mei
  • Anita Mooi en Machil van Deinum, ervaren trainers, begeleiden je in deze groep.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent én op bovengenoemde datum aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl.

 

Online training | Solliciteren met een beperking

Solliciteren is voor iedereen spannend, maar als  je een functiebeperking hebt, voorzieningen nodig hebt of je werk graag net iets anders wilt organiseren om het vol te kunnen houden, heb je misschien extra vragen over hoe je jezelf goed kunt profileren: Welke vragen kun je verwachten van de werkgever? Hoe breng je jouw vaardigheden en kwaliteiten het beste onder woorden? Hoe en wanneer kun je jouw wensen het best aan de orde stellen?

In deze training ga je kijken naar het perspectief van de werkgever en wat belangrijk is in je persoonlijke presentatie. Je gaat ook een begin maken met een persoonlijk profiel: je denkt na over de kwaliteiten die je meebrengt en wat je nodig hebt om in een baan goed te kunnen functioneren. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in wat je te bieden hebt. Je weet jouw vaardigheden en kwaliteiten beter te verwoorden en je beperkingen positief te benaderen zodat je met meer zelfvertrouwen kan solliciteren naar een baan of stageplek.

De training is bedoeld voor studenten die voorzien dat ze van hun (functie)beperking(en) hinder zullen ondervinden op de werkvloer. Bijv. omdat je om moet gaan met dyslexie, AD(H)D, concentratieproblemen, autisme spectrum stoornis, chronische ziekte, fysieke beperking of psychische problemen.

De training wordt online gegeven en bestaat uit drie delen.

Wanneer

 • Maandagen van 13.30-15.00 uur op 31 mei, 7 juni en 14 juni
 • Marja Zuiderwijk, Machil van Deinum en Anita Mooi, ervaren trainers, begeleiden je in deze groep.

Thema: Studeren, werken en toekomst

Online workshop | Hoe vind ik goede literatuur en gebruik ik die goed in mijn tekst?

Voorkom plagiaat en maak je tekst sterker door onderbouwing vanuit literatuur!

Vind je het lastig om bij een onderwerp goede betrouwbare bronnen te vinden? Weet je niet hoe je die bronnen dan goed in je tekst kunt integreren? Worstel je altijd met het goed vermelden van je bronnen? Schrijf je dan in voor deze tweedelige workshopserie.

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die moeite hebben met literatuurgebruik in hun teksten. In deze workshop leer je hoe je met behulp van de voorzieningen van de HU-bibliotheek goede bronnen kunt vinden. Daarnaast leer je hoe je al aan het begin van je schrijfproces het gebruik van bronnen goed kunt stroomlijnen. In twee bijeenkomsten ga je aan de slag met:

 1. In de eerste bijeenkomst leer je effectief te zoeken naar bronnen. Je leert de betrouwbaarheid van bronnen te beoordelen. Verder leer je een bouwplan voor je tekst te maken met bronnen erin.
 2. In de tweede bijeenkomst leer je wat plagiaat is en hoe je dit kunt voorkomen door je bronnen te vermelden volgens de APA-systematiek. Verder leer je hoe je je tekst kunt onderbouwen door bronnen in je tekst te parafraseren en citeren.

Bij deelname aan deze workshop is het handig om te werken vanuit een opdracht die je op dat moment voor je studie moet maken. Neem je opdracht, de beoordelingscriteria en eventueel de eerste versie van je tekst mee naar de workshop. Het doel is dat je tijdens de workshopserie bronnen voor je opdracht vindt en op de juiste manier leert verwerken in je tekst.

Praktische informatie

Sessie 1: 19 april van 15.30-17.00 online

Sessie 2: 17 mei van 15.30-17.00 online

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl

We hebben plek voor 20 studenten, dus meld je tijdig aan als je verzekerd wil zijn van een plek.

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven in samenwerking met een informatiespecialist van de HU-bibliotheek.

Online workshop | Hoe begin je met je tekst?

Een goed begin is het halve werk

Heb jij deze periode een schrijfopdracht, essay of dossier waarvan je niet goed weet waar je moet beginnen? Kijk jij ook het liefst eerst even naar een voorbeeld van een mede student voordat je zelf aan de slag kan gaan? Dan is deze workshop wellicht de oplossing voor je problemen!

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die net een nieuwe schrijfopdracht hebben gekregen en het lastig vinden om daar een goede start mee te maken. In deze workshop leer je welke stappen je kunt nemen vóórdat je begint met schrijven, zodat het schrijven zelf daarna soepel kan verlopen. We gaan daarbij aan de slag met de volgende drie onderdelen:

 1. Een overzichtelijk kader creëren van de opdrachtbeschrijving en de rubric zodat je een duidelijk overzicht voor jezelf hebt.
 2. Relevante bronnen verzamelen met behulp van scannend lezen.
 3. Hoofdvragen, deelvragen, onderwerpen en hoofdstukken bepalen van je schrijfopdracht

Als je deelneemt aan deze workshop, vragen we je om de opdrachtbeschrijving en beoordelingsrubric van je schrijfopdracht mee te nemen én dat je deze vooraf al goed hebt gelezen. Dit is waar je mee gaat werken met als doel dat je aan het eind van de workshop een stevig schrijfplan hebt staan waar je zelfstandig mee verder kun

Praktische informatie

De workshop vindt plaats op 10 mei van 15:30 – 17:00 uur.

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde datum aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl

We hebben plek voor 15 studenten, dus meld je tijdig aan als je verzekerd wil zijn van een plek.

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven door taalcoaches Jolijn Peters en Tomas Meijer

Online training | Grip op werkwoordspelling

Werkwoordspelling

Kom jij geregeld in de knoei met de d’s en de t’s? Heb je behoefte aan een duidelijke uitleg over de wat de regels nou precies zijn? Meld je dan aan voor de Workshop Werkwoordspelling.

Doel & inhoud

Tijdens deze training staan we stil bij de regels van de werkwoordspelling. We zullen ingaan op de theorie, maar je gaat ook zelf oefenen. Op deze manier krijg je grip op de regels en beschik je over tools om in het vervolg beter te spellen. Deze training is ook geschikt voor NT2-studenten met specifieke vragen over werkwoordspelling. Programma

Tijdens de eerste bijeenkomst werken we aan de basis van werkwoordspelling. Lastige onderdelen in werkwoordspelling komen aan bod op de tweede bijeenkomst.

Wanneer

De training bestaat uit twee bijeenkomsten die plaatsvinden op 12 en 19 april. Afhankelijk van de behoefte van de groep is er nog een derde bijeenkomst op 3 mei. Alle bijeenkomst zijn online via MS Teams. Start- en eindtijd: 14:00 – 15:30.

Wie

Rosemarie van Herwaarden en Lennart Vonk, schrijfcoaches en studenten Nederlands, begeleiden je met veel enthousiasme tijdens deze training.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Online workshop | Check, zit je op je plek?

Doel en inhoud

Ben je eerstejaarsstudent of heb je een uitgesteld bindend studieadvies en weet je niet (meer) goed waarom je jouw studie gekozen hebt? Twijfel je of je op je plek zit? In een sessie van 1 uur onderzoek je vrijblijvend waar je twijfel vandaan komt en welke vervolgstap je kunt zetten.

Wanneer

De workshop bestaat uit 1 online bijeenkomst van 1 uur  via MS Teams en is gratis. Maximaal aantal deelnemers: 20.

 • Vrijdag 9 april 2021 van 10.00 tot 11.00 uur

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de online agenda van Keuzeadvies. Selecteer bij afspraaktype ‘Check, zit je op je plek’ en de datum waarop je de workshop wilt volgen.

Workshop | Studie- en masterkeuze

Voor trainingen en begeleiding in studie- en masterkeuze, klik hier.

Online workshop | Masterkeuze - Oriëntatie op doorstuderen

Rond je bijna je bachelor af en wil je doorstuderen? Bij het kiezen van een vervolgopleiding is het belangrijk om te weten wat je verder wilt ontwikkelen en waar je naar toe wilt werken in je (studie)loopbaan. Meld je aan voor deze workshop en ga daarmee aan de slag.

Doel & inhoud

In de workshop breng je jouw motieven, interesses, drijfveren en loopbaanwensen in kaart. Ook kijken we naar praktische zaken: kies je een hbo- of wo-master, wat is een pre-master, hoe werkt de toelating, zijn er andere manieren om je loopbaandoelen te bereiken; en hoe oriënteer je je goed op een master of vervolgstudie? Zo leer je bewust te kiezen voor een vervolgstap die goed bij jou past! In de eerste bijeenkomst sta je stil bij jouw motieven, interesses en kwaliteiten. In de tweede bijeenkomst onderzoek je je waarden en loopbaanwensen en ga je je verdiepen in manieren om je te oriënteren op mogelijke vervolgopleidingen die daarop aansluiten. Je gaat naar huis met meer zelfkennis en een actieplan om de voor jou interessante opties verder te onderzoeken.

Let op! We bieden je geen overzicht van de masters die aansluiten op jouw studie.

Wanneer

De training bestaat uit twee online bijeenkomst van twee uur.

 • Woensdag 21 en 28 april van 13.00 tot 15.00 uur

Marja Zuiderwijk, Anita Mooi of Yrza Latumahina begeleidt je in deze training.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de online agenda van Keuzeadvies.

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers.

Online workshop | Studiekeuze – (Her)oriëntatie op je studie

Twijfel je over je huidige studie of ben je gestopt? Voordat je naar (nieuwe) mogelijkheden gaat kijken, is het belangrijk om eerst te weten wie jij als persoon bent.

Doel & inhoud

In de workshop breng je door verschillende opdrachten jouw interesses, kwaliteiten, drijfveren en waarden in kaart. Op deze manier krijg je een duidelijker beeld van wat bij jou past. Vervolgens kijken we naar opleidingen en functies die hier goed op aansluiten. Zo leer je bewust te kiezen voor een studie die echt bij jou past.

Wanneer

De workshop bestaat uit drie online bijeenkomsten van twee uur.

 • Donderdag 1, 8, 15 april 2021 van 10.00 tot 12.00 uur

Daarnaast bieden we een eenmalige bijeenkomst over dit onderwerp:

 • Verkorte Spoed-workshop Studiekeuze (1 bijeenkomst): Vrijdag 16 april, van 09.30 tot 12.30 uur

Marja Zuiderwijk, Anita Mooi of Yrza Latumahina, begeleidt je in deze training.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de online agenda van Keuzeadvies.

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers

Online training | Online leren moet je leren

Online Leren Moet Je Leren 

Een van de grootste fouten die studenten maken tijdens het online studeren is passief leren. Bij passief leren neem je de tijd en moeite om lessen te volgen en luister en lees je uren en urenlang. Totdat je brein zijn maximale capaciteit bereikt en zegt: oké, ik heb genoeg gehoord! Dit is de meest inefficiënte strategie om kennis of een nieuwe vaardigheid te leren.

Doel & inhoud

We zijn de online Leren Moet Je Leren training gestart om studenten te helpen beter te leren. Wij geloven dat studenten betere cijfers in minder tijd kunnen behalen met veel minder stress, niet door hard te werken maar slim te werken. Er is de afgelopen jaren veel bekend geworden over het menselijk brein, en ze ontdekten dat we onze eigen vaardigheden enorm onderschatten. We behandelen:

  • De meest efficiënte leerstrategieën (en hoe je deze toepast)
  • Wat je voor, tijdens en na een online les moet doen voor betere cijfers
  • Hoe je uitstelgedrag voorkomt en studeert waar en wanneer je wilt
  • Hoe je urenlang focust en nooit meer afgeleid raakt
  • De werking van het brein tijdens het studeren
  • Hoe je met snellezen je leestijd halveert
  • Hoe je moet plannen en nooit meer iets vergeet

Wanneer

 • Groep A (deze groep is vol):
  • donderdag
  • start- en eindtijd 10.00-11.00
  • eerste sessie tot 11.30
  • 22, 29 april, 12 mei (woensdag!), 20 en 27 mei (reservedatum 3 juni)
  • De trainer, Sjirk Zijlstra, een ervaren trainer, zal je begeleiden in deze training.
 • Groep B (nog enkele plekken beschikbaar!):
  • dinsdag
  • 00 uur tot 11.00 uur
  • eerste sessie tot 11.30
  • 28 (woensdag!) april, 11, 18 en 25 mei. 1 juni Reservedatum: 8 juni
  • Koen Stam, een ervaren trainer, begeleidt je in deze groep.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze training door een bericht te sturen aan studentsupportcentre@hu.nl

Geef daarbij duidelijk aan of je voorkeur hebt voor (een) groep(en), of dat alle groepen qua tijdstip aansluiten!

Online training | Koersen op je toekomst

Koersen op je toekomst

In je leven en (studie)loopbaan maak je voortdurend keuzes. Hopelijk ben je over veel keuzes tevreden; sommige besluiten zou je nu anders nemen. Wil je weten hoe je keuzes maakt die passen bij jou en bij wat je in de toekomst zou willen? Meld je dan aan voor de training Koersen op je toekomst – Richting geven aan je studieloopbaan.

Doel & inhoud

In de training werk je aan jouw toekomst door eerst naar het verleden te kijken. Vervolgens breng je in kaart wie je nu bent als persoon: welke kwaliteiten en waarden zijn voor jou belangrijk? Vervolgens werp je een blik in de toekomst en maak je een plan om die al wat dichterbij te brengen.

In de training werk je aan opdrachten en wissel je uit met de andere deelnemers. Tussen de bijeenkomsten door werk je een aantal opdrachten verder uit. In de vier sessies komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Verleden: Tekenen van levenslijn – Waar kom ik vandaag, wie of wat heeft mij gevormd, wat breng ik mee?
 • Heden: Kernkwaliteiten – Welke kwaliteiten en valkuilen herken ik. Welke uitdagingen kom ik tegen en hoe kan ik daar mijn kwaliteiten voor inzetten? Welke latente kwaliteiten wil ik ontwikkelen?
 • Toekomst: Droomleven – Als alles mogelijk zou zijn, wat ga ik dan doen? Waar droom ik van, wat wil ik werkelijk, wat is mijn verlangen?
 • Actie: Persoonlijk ontwikkelplan – Vertaalslag van inzichten naar doelen voor de korte en lange termijn. Welke belemmeringen kom ik tegen? Hoe kan ik daar mee omgaan, wie of  wat kan mij helpen om mijn doelen te bereiken?

Wanneer

Woensdagen van 13.30-15.30:

 • 12, 19 en 26 mei
 • 2 juni

Anita Mooi, een ervaren trainer, begeleidt je in deze groep.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en wilt deelnemen aan Koersen op je toekomst, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl.

Let wel: Deze training richt zich niet specifiek op het maken van een studie- of masterkeuze. Als je twijfelt over je huidige studie of hulp wil bij je doorstudeervraag, bekijk dan in het trainingsaanbod de workshop Studiekeuze of de workshop Masterkeuze. Twijfel je welke van deze drie trainingen beter op jouw toekomstvraag aansluit, boek dan een afspraak voor een oriënterend gesprek via de website van Keuzeadvies (met een link naar de homepage).

Online training | Solliciteren met een beperking

Solliciteren is voor iedereen spannend, maar als  je een functiebeperking hebt, voorzieningen nodig hebt of je werk graag net iets anders wilt organiseren om het vol te kunnen houden, heb je misschien extra vragen over hoe je jezelf goed kunt profileren: Welke vragen kun je verwachten van de werkgever? Hoe breng je jouw vaardigheden en kwaliteiten het beste onder woorden? Hoe en wanneer kun je jouw wensen het best aan de orde stellen?

In deze training ga je kijken naar het perspectief van de werkgever en wat belangrijk is in je persoonlijke presentatie. Je gaat ook een begin maken met een persoonlijk profiel: je denkt na over de kwaliteiten die je meebrengt en wat je nodig hebt om in een baan goed te kunnen functioneren. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in wat je te bieden hebt. Je weet jouw vaardigheden en kwaliteiten beter te verwoorden en je beperkingen positief te benaderen zodat je met meer zelfvertrouwen kan solliciteren naar een baan of stageplek.

De training is bedoeld voor studenten die voorzien dat ze van hun (functie)beperking(en) hinder zullen ondervinden op de werkvloer. Bijv. omdat je om moet gaan met dyslexie, AD(H)D, concentratieproblemen, autisme spectrum stoornis, chronische ziekte, fysieke beperking of psychische problemen.

De training wordt online gegeven en bestaat uit drie delen.

Wanneer

 • Maandagen van 13.30-15.00 op 31 mei, 7 juni en 14 juni
 • Marja Zuiderwijk, Machil van Deinum en Anita Mooi, ervaren trainers, begeleiden je in deze groep.

Thema: Mentaal en fysiek welzijn

Online workshop | Move More!

Wanna Move More!? Let’s start now!

Het mooie sportweer komt er weer aan! Word je ook gek van al het thuisstuderen en wil je (überhaupt) meer gaan bewegen/sporten? Fit & in shape de zomer in? Dan is de workshop Move More! wat voor jou!

Doel & inhoud

Tijdens de interactieve workshop

 • Scherp je je beweeg-/sportdoelen aan en krijg je inzichtelijk wat het halen van die doelen je oplevert
 • Doe je inspiratie om m.b.t. mogelijkheden om te bewegen en sporten met de actuele Corona omstandigheden
 • Krijg je simpele handvatten om de beweging die jij wilt te integreren in je huidige leefritme
 • Leer je concrete tools die voor jouw werken om je nieuwe beweegpatroon ook vol te houden
 • Maak je je eigen Move More! plan waar je direct mee je direct aan de slag kunt

Wanneer

De online workshop wordt gegeven op 19 mei 2021 en op 7 juni 2021 van 18.30 – 20.30 uur.

Trainers

De workshop wordt gegeven door honours studenten en een in beweging en sport gespecialiseerde performance trainer. De trainers zetten hun eigen beweeg- en (top)sportervaring in om de deelnemers maximaal te ondersteunen en challengen.

Aanmelden

Ready to go! Get started, meld je hier aan voor 19 mei of voor 7 juni. Mocht je nog vragen hebben, laat maar weten.

Geef daarbij duidelijk aan of je voorkeur hebt voor een data, of dat alle groepen qua tijdstip aansluiten!

Een op maat gemaakte Move More sessies voor je leerteam?

Ook dat kan! Interesse? Laten we contact hebben. Dat kan via ann@movetofocus.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor een passende sessie voor jouw leerteam.

Training | Veerkrachtig rouwen (op locatie USP!)

Heb jij in je leven een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt zoals het overlijden van een naaste of het verlies van gezondheid? Of heb je een andere gebeurtenis meegemaakt die veel impact op jou heeft? Dit kan ervoor zorgen dat het (soms) lastig is om met je studie bezig te zijn.

Doel & inhoud

In de training staan we stil bij de impact die een ingrijpende ervaring heeft op ons leven. Ook bieden we je een houvast om de draad van leven en studeren weer op te pakken. Geen snelle tips en tricks, wel reflecteren op jezelf en samen zoeken naar de hulpbronnen die jou kunnen ondersteunen.

Deze training bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt verzorgd door Lianne van den Berg- Weitzel, studentendecaan, en Jelle Meuwissen, student Social Work en ervaringsdeskundige op het gebied van rouw- en verlies.

Wanneer

 • Dinsdagmiddag
 • 14.00 uur – 16.00 uur
 • 11, 18, 25 mei en 1 juni

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en wilt deelnemen aan de training en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur een mail naar studentsupportcentre@hu.nl

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.

Online training | Compassievol leven

De Engelse afkorting TLC staat voor Tender Loving Care. Het is een mooi begrip dat je in het Nederlands zou kunnen vertalen met liefdevolle aandacht. Het geven van liefdevolle aandacht aan jezelf staat centraal in deze 8-weekse cursus. Uit onderzoek blijkt dat je daarmee compassievoller in het leven gaat staan, beter om zal kunnen gaan met tegenslag en meer oog zal krijgen voor de behoeften van het grotere geheel zonder jezelf daarbij te vergeten. Je zal meer duidelijkheid krijgen over wat je waardevol vindt en daarmee ook krachtiger in de wereld kunnen staan.

Deze cursus is een verdieping van het 8-weekse mindfulness programma. Als je zelf al ervaring hebt opgedaan met mediteren en/of andere mindfulness beoefening kan dat ook een voldoende basis zijn.

Doel en inhoud

De lessen bestaan uit toegankelijke oefeningen en kennis over o.a. hoe je op een fijne manier met je emoties om kan gaan. Je zal meer zicht krijgen op innerlijke patronen en waarom je op bepaalde momenten wordt getriggerd. Ook zal je meer inzicht krijgen in wat je belangrijk vindt voor de wereld en in je leven, en ondersteund worden om hier handen en voeten aan geven.

We werken in de lessen op basis van het boek “Compassie in je leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness” van Frits Koster en Erik v.d. Brink. In dit hulpboek staan inspirerende informatie en veel suggesties voor oefeningen, met o.a. werkbladen.

 • De cursus bestaat uit 8 interactieve en praktische sessies van 2 uur.
 • Bij de cursus hoort een hulpboek, dat je ontvangt na de eerste les.

Cursusdata

De cursus bestaat uit acht wekelijkse online lessen van twee uur en vindt plaats op donderdagen van 15.30-17:30 uur op de volgende data:

 • 15 april, 22 april, 29 april
 • 6 mei, 20 mei, 27 mei
 • 3 juni, 10 juni
 • 17 juni (als uitloopmogelijkheid)

De cursus wordt gegeven door mindfulness-, zelfzorg- en compassiedocent Marijke Christiansson.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl.

Heb je nog vragen over de cursus? Mail gerust!

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers

Online training | Stress Les(s) (NL)

Stress Les(s)!

Online training – Omgaan met stress

Heb jij het voor je gevoel altijd druk? Vind je het lastig om te ontspannen en wordt de stress je soms te veel? Meld je dan aan voor de training Stress Les(s) – Omgaan met stress.

Doel & inhoud

In de training leer je over de zin en onzin van stress en krijg je inzicht in jouw persoonlijke stresssignalen en stressfactoren. Je krijgt praktische tools aangereikt om fysiek en mentaal op te laden. Zo ontdek jij wat je nodig hebt om een goede balans tussen inspanning en ontspanning te creëren en behouden.

Wanneer

De training bestaat uit vijf online sessies. Er gaan twee groepen starten in blok D met onderstaande data en tijden:

 • Groep 1
  • Donderdag
  • 13.00 uur tot 14.00 uur
  • 22 en 29 april
  • 6, 20 en 27 mei
  • Merel Corbeij, een ervaren trainer, begeleidt je in deze groep.
 • Groep 2
  • Donderdag
  • 11.00 uur tot 12.00 uur
  • 22 en 29 april
  • 20 en 27 mei
  • 3 juni
  • Marieke Scheepstra, een ervaren trainer, begeleidt je in deze groep.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl.

Geef daarbij duidelijk aan of je voorkeur hebt voor (een) groep(en), of dat alle groepen qua tijdstip aansluiten!

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 9 deelnemers.

Online training | How about stress? (EN)

How about stress?

Online training – How to Deal with Stress

Are you always busy? Do you find it hard to relax and is stress getting on top of you sometimes? Sign up for How about stress? – Training sessions on how to deal with stress.

Purpose & content

During the training sessions, you will learn what is right and what is wrong about stress and you will gain insight into your stress signals and stress factors. You will be provided with practical tools to recharge physically and mentally. This way you discover what you need to create and maintain a good balance between exercise and relaxation.

When

There are five online training sessions. In Block D,  1 group will start, these are the dates and times;

Wednesday from 14.00-15.00

 • 21 April
 • 12, 19, 26 May
 • 2 June

Sign up

If you’re interested and can be present on the dates above, please send an email to studentsupportcentre@hu.nl.

There are no charges for this training. The group consists of a maximum of 9 participants.

Online training | Mindfulness (NL)

Mindfulness

Online training in aandacht

Wil je met meer aandacht en energie studeren en in het leven staan? En op een slimme manier om leren gaan met stress? Meld je dan aan voor de training Mindfulness – Online training in aandacht.

Doel & inhoud

Mindfulness is een training in aandacht, waarin we leren contact te maken met wat er is in de buitenwereld en wat er speelt in onszelf. De ervaring leert dat dit leidt tot minder stress en meer welzijn. In de training leer je verschillende vaardigheden die je oefent en inzet in je dagelijks leven.

Wanneer

De training bestaat uit acht online sessies. Er gaat een groep in blok D starten met onderstaande data en tijden:

Woensdagen van 9.00 uur tot 11.00 uur

  • 14, 21 en 28 april
  • 12, 19 en 26 mei
  • 2 en 9 juni

Marijke Christiansson, een ervaren trainer, begeleidt je in deze groep.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl.

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 9 deelnemers.

Online training | Mindfulness (EN)

Mindfulness

Online training on how to focus

Would you like to live and study with more focus and energy? Would you also like to learn how to be smarter at dealing with stress? Register for the workshop ‘Mindfulness – Train Your Focus’.

Purpose & content

Mindfulness trains you how to focus; we will train you how to get in touch with what happening in the outside world, and what we feel within our inner selves. We learned from experience that this will lead to reduced stress levels and increased feelings of wellbeing. During the workshop, you will learn various techniques you can practise and use in your daily life.

When

The workshop consists of eight online sessions and will take place on Tuesday from 9:00 – 11:00 o’clock on the following dates:

 • May 18
 • May 25
 • June 1
 • June 8
 • June 15
 • June 22
 • June 29
 • July 6

Sign up

If you’re interested and can be present on the dates above, please send an email to studentsupportcentre@hu.nl.

There are no charges for this training. The group consists of a maximum of 9 participants.

Training | Mindful Moves (op locatie USP!)

Mindful moves – Veerkracht in beweging

Wil je leren hoe je door actief bewegen en bewust ontspannen je veerkrachtiger kunt voelen? Wil je leren wat jou energie geeft én ontspant?

 

Doel en inhoud

In de training Mindful Moves leer je:

 • hoe je door je lichamelijke houding en beweging veerkrachtiger kunt voelen;
 • hoe je mindfulness in je dagelijks leven kunt inzetten om stress te verminderen;
 • hoe zowel inspanning als ontspanning kan bijdragen aan meer veerkracht;
 • hoe je zowel lichamelijk als mentaal goed voor jezelf kunt zorgen.

In de training oefenen we met actief bewegen en houding op basis van oefentherapie. Oefentherapie is gericht op houding en beweging. Je wordt begeleid door een oefentherapeut, specialist in het aanleren van gezond houdings- en beweeggedrag. Daarnaast oefenen we met mindfulness-meditaties, zowel informele meditaties (mindfulness in je dagelijks leven) als meer formele meditaties. Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over aandacht hebben voor wat er nu is. Je wordt begeleid door een mindfulnesstrainer.

 

Voor wie?

Heb je te maken met stressgerelateerde klachten of wil je op een gezondere manier om leren gaan met inspanning en ontspanning, dan past de training bij jou. Je hoeft niet al eerder een mindfulnesstraining te hebben gevolgd. Als je al wel eerder een mindfulnesstraining hebt gevolgd, dan geeft deze training verdieping in mindful bewegen en het meer inpassen van mindfulness in je dagelijks leven.

 

Wanneer?

De training bestaat uit zes sessies op de HU. Dit is dus een training in fysieke setting!

Donderdagen van 19.00-21.00

 • 20 en 27 mei
 • 3, 10, 17 en 24 juni

May Meursing (oefentherapeut) en Sanne Buitenhuis (mindfulnesstrainer), begeleiden je in deze training.

Online workshop | Meditatielab

Meditatielab

In deze onzekere tijd, die veel aanpassing vraagt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Meditatie kan je helpen om meer rust en focus te ervaren.

Doel & inhoud

Het Student Support Centre biedt daarom vanaf nu het Meditatie lab online: elke dinsdag- en donderdagochtend wordt er een laagdrempelige, begeleide, online meditatiesessie aangeboden, geschikt voor beginners en gevorderden. Je bent welkom als je wilt leren mediteren en ook als je je meditatie- of mindfulnessoefening wilt onderhouden of verdiepen.

De online meditatiesessie duurt een half uur tot drie kwartier, waarin een of twee meditaties worden gedaan. De meditaties worden begeleid door studentenbegeleiders die allemaal ervaren zijn in meditatie en/of mindfulness.

Samen mediteren met je medestudenten stimuleert: het helpt om met elkaar te oefenen en eventueel ervaringen uit te wisselen. De meditaties worden om negen uur ’s ochtends aangeboden, zodat ze misschien ook kunnen dienen als goede start voor je dag.

Wanneer

 • Elke dinsdagmiddag van 16.30-17.00
 • Elke donderdagochtend van 9.00-9.30
 • Diverse begeleiders begeleiden je in deze groep.

Aanmelden

Heb je interesse? Geef je dan op door een mail te sturen aan studentsupportcentre@hu.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging deel te nemen en kunt zelf kiezen welke momenten je aansluit.

Let op

Jullie zijn als HU-studenten ook welkom om aan te sluiten bij het Meditation Lab van de UU! Iedere donderdag van 17.15-18.00 kun je online deelnemen. Klik op de link om je aan te melden:

https://students.uu.nl/naast-de-studie/studie-welzijn-en-ontwikkeling/meditation-lab

Online training | Cursus vrijer ademen

Cursus Vrijer ademen

Zou je graag vrijer willen ademen? Meer energie én meer rust willen ervaren? Heb je de behoefte meer in je lijf te zijn, lekker te bewegen? Wellicht voel je je door de huidige situatie somber en wil je je levenslust hervinden? Of praktische tips krijgen om beter te slapen? Doe dan mee met de 6-weekse cursus in ademgericht lichaamswerk. Een fijn begin van je dag!

Doel en inhoud

De lessen bestaan uit eenvoudige, leuke en fijne oefeningen en bewegingen die de ongestuurde, natuurlijke adem vrij laten stromen. We benaderen de adem via die zittende, staande en liggende bewegingen, dus indirect. We doen geen ademhalingsoefeningen, ook al is dat het beeld dat gemakkelijk ontstaat.

In de lessen is ruim aandacht voor de expressie van de uitadem. Die krijgt in deze tijd waarin bijna alles online is en je niet veel kunt bewegen weinig plek, want we houden vaak ongemerkt onze adem in of zijn gericht op het belang van inademen.

Het doel is de verkenning en daarmee het vergroten van je bewustzijn: wat valt er te beleven aan de bewegingen, je lijf en de adem? In die ervaring aanwezig zijn, kan je veel brengen: bijvoorbeeld dat je je rustiger, levendiger, evenwichtiger en veerkrachtiger gaat voelen.

Je krijgt ook theoretische achtergrond en praktische tips voor alledaagse situaties, zoals wat je kunt doen als je bijvoorbeeld duf, moe, hyper of somber bent. Of wat je voor je lijf kunt doen als je lang achter je laptop zit en hoe je letterlijk weer meer lucht krijgt. Het ademwerk is een zachte vorm van jezelf beter leren kennen en ondersteunen.

 • De cursus bestaat uit vijf lessen en een terugkomles, waarin we de belangrijkste bewegingen nog eens herhalen en je vragen kunt stellen die in de tussentijd zijn opgekomen.
 • Je hebt in alle lessen volop ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.
 • Bij de cursus hoort een reader, die je ontvangt na de eerste les. Na de laatste les krijg je een overzicht van de oefeningen die we hebben gedaan.

Eerdere deelnemers zeiden:

 • ‘Dit ga ik echt toepassen in mijn leven’
 • ‘Fijn dat je adem verandert als je je voeten masseert’.
 • ‘Heel waardevol, ik heb nu een meer nieuwsgierige houding en meer bewustzijn van mijn adem’.

Cursusdata

De cursus bestaat uit vijf wekelijkse online lessen van een uur en een terugkomles op de volgende woensdagen van 9.00-10.00:

 • 21 en 28 april
 • 12, 19 en 26 mei
 • 2 juni

De cursus wordt gegeven door ademdocent Mariëlle Groenendijk.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl.

Heb je nog vragen over de cursus? Mail of bel gerust naar Mariëlle: info@mariellegroenendijk.nl of 0629291343.

Aan de training zijn geen kosten verbonden. De groep bestaat uit maximaal 9 deelnemers.

Online training | Weet wat je eet?

Geef je gezondheid een boost

Zou je graag gezonder willen leven, maar weet je niet zo goed hoe? Zie je door de bomen het bos niet meer in alle voedingsadviezen en zou jij wel willen weten wat voor jou het beste werkt? Meld je dan aan voor de training Weet wat je eet!

Doel & inhoud

In de training ontdek je de basis van gezonde voeding. Je leert welke invloed voeding heeft op je studieprestaties en je energie! Waar komt die vermoeidheid toch vandaan, en wat kan je eraan doen? We gaan aan de slag om je batterij weer op te laden, en je gaat ontdekken welke invloed voeding heeft op het omgaan met alle stress en werkdruk. Aan het eind van de training heb je niet alleen een bak vol kennis over voeding en gezondheid, je hebt ook nog eens jouw persoonlijke masterplan in handen voor een gezondheidsboost!

 • Bijeenkomst 1: De basis van gezonde voeding
 • Bijeenkomst 2: Hoe zit het met suikers?
 • Bijeenkomst 3: Stress en energie deel 1 (stress en hormonen)
 • Bijeenkomst 4: Stress en energie deel 2 (darmen en slapen)
 • Bijeenkomst 5: Jouw persoonlijke masterplan, zó boost jij je gezondheid

Wanneer

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten die online plaatsvinden in MS Teams. Je kunt je inschrijven voor de volgende groepen:

 • Groep A
  • Dinsdag
  • 10.00 uur tot 11.00 uur
  • 20, 27 april en 11, 18 en 25 mei
 • Groep B 
  • Donderdag
  • 14.00 uur tot 15.00 uur
  • 22, 29 april en 11 (!) 20 en 27 mei

Ellen Geerlings, ervaren trainer en orthomoleculair therapeut, neemt je op een enthousiaste en positieve manier mee in de wereld van voeding en gezondheid.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data online beschikbaar bent, stuur dan een mail naar studentsupportcentre@hu.nl

Geef daarbij duidelijk aan of je voorkeur hebt voor (een) groep(en), of dat alle groepen qua tijdstip aansluiten!

 

Switch to English English