Financiën

Veel studenten werken vaak naast hun studie. Lukt het jou, vanwege bijvoorbeeld een beperking of chronische ziekte, niet om naast je studie te werken? En woon je in Utrecht? Dan kan de gemeente Utrecht je in bepaalde gevallen financiële ondersteuning bieden. Kijk voor de voorwaarden en om aan te vragen hier. Iedere gemeente heeft een studietoeslag, dus woon je niet in Utrecht, check dan de site van jouw gemeente voor meer informatie.

Ook geeft de overheid een handig overzicht van handige websites en het laatste nieuws over bijvoorbeeld studiefinanciering of toelatingseisen.

Ook de Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) biedt veel inzicht en informatie over de kosten van studeren.

 

Financiële ondersteuning voor studenten

Heb je studievertraging?

Als je te maken hebt met studievertraging, dan kun je in sommige gevallen extra ondersteuning krijgen via het Profileringsfonds. Bijvoorbeeld als je zelf ziek bent of bent geweest door het coronavirus, als je vertraging hebt door mantelzorg voor zieke familieleden, of als je je studie combineert met zorg voor kinderen. Meer informatie vind je hier.

Acute financiële nood?

Bij acute financiële nood is er ook het noodfonds, als je onverwachte uitgaven hebt die je financiële draagkracht te boven gaan. Neem voor afstemming over de mogelijkheden contact op met de studentendecaan.

Collegegeldkrediet

Als je aan een HBO of universiteit studeert kan je bij DUO geld lenen om je collegegeld te betalen,  het collegegeldkrediet. Hoeveel geld je krijgt hangt af van het soort collegegeld. Het collegegeldkrediet moet je wel na je opleiding altijd terugbetalen, met rente. Meer informatie vind je hier.

Financiële ondersteuning door gemeente

Veel studenten werken vaak naast hun studie. Lukt het jou, vanwege bijvoorbeeld een beperking of chronische ziekte, niet om naast je studie te werken? En woon je in Utrecht? Dan kan de gemeente Utrecht je in bepaalde gevallen financiële ondersteuning bieden. Kijk voor de voorwaarden en om aan te vragen hier. Iedere gemeente heeft een studietoeslag, dus woon je niet in Utrecht, check dan de site van jouw gemeente voor meer informatie.

Geen recht op studiefinanciering?

Er is ook het Levenlanglerenkrediet beschikbaar voor studenten die een erkende opleiding in het hoger onderwijs doen en geen recht hebben op studiefinanciering. Je vindt informatie over belastingaftrek van studiekosten op de site van de Belastingdienst.

Voor (aankomende) leraren

Vanuit de overheid kan je je van allerlei ondersteuning krijgen, er is meer dan je denkt. Naast de lerarenbeurs en tegemoetkoming voor leraren zijn er ook verschillende subsidies. Via deze link kom je terecht bij een handig overzicht.

VSB beurs voor studeren in het buitenland

Ieder jaar biedt VSBfonds beurzen oplopend tot maximaal € 10.000,- aan voltijdstudenten van hogescholen en universiteiten die na het behalen van hun bachelordiploma aan de HU een vervolgopleiding of -onderzoek in het buitenland willen doen, deze vervolgopleiding mag geen echter onderdeel uitmaken van een Nederlandse opleiding en stages komen niet in aanmerking. De deadline voor een aanvraag het aankomende studiejaar staat op 1 maart. Meer informatie vind je hier.

Particuliere fondsen

Soms ben je op zoek naar extra financiële support, bijvoorbeeld omdat je in bepaalde omstandigheden verkeert waardoor je niet kan rondkomen of omdat je voor je studie naar het buitenland wilt. In sommige gevallen kan je een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning bij een particulier fonds. Elk fonds bepaalt zelf zijn doelstellingen en criteria op basis waarvan je aanvraag beoordeeld wordt. Wil je een beroep doen op een particulier fonds, oriënteer je vooraf goed: welke fondsen passen bij jouw aanvraag en welke regels hanteren ze. Er is een heel aanbod van fondsen voor allerlei doelen, organisaties en mensen. Je vindt een overzicht van alle fondsen hier of op de site van de UVA.

In de HU Bibliotheek kun je de FondsenDisk van Uitgeverij Walburg Pers raadplegen: deze biedt een uitgebreid overzicht van fondsen en informatie over hun toelatingscriteria en de aanvraagprocedure. Als je ondersteuning nodig hebt bij het indienen van een aanvraag, kun je een afspraak maken met de studentendecaan.​

Specifiek voor studenten zijn bij ons bekend:

  • Het Tesselschade Studiefonds ondersteunt vrouwen financieel in de kosten van hun opleiding, met als doel vrouwen op weg te helpen naar economische zelfstandigheid. Om in aanmerking te komen voor steun van het Tesselschade Studiefonds is het van belang dat een opleiding officieel erkend is. Daarnaast wordt in de acceptatieprocedure onder andere rekening gehouden met het arbeidsmarktperspectief van de opleiding. Meer informatie vind je hier.
  • Op de website voor studerende moeders staan ook diverse studiefondsen op een rij.
  • Voor de financiering van je studieverblijf in het buitenland heeft de beursopener alle fondsen en beurzen op een rij gezet. Let goed op de deadlines voor een aanvraag, die kunnen per fonds verschillen. Start je aanvraag op tijd. Check ook zeker het VSBfonds.

Wie kan je spreken over geldzaken?

Studentendecaan

Wil je graag hulp om na te gaan wat jij in jouw situatie kunt doen, neem dan contact op met de studentendecaan.

Welzijnsorganisaties

  • Voor en door jongeren opgezet is de Moneyfit. Je kunt via Moneyfit ook anoniem hulp vragen of een maatje vinden om jou te helpen met je financiën op orde brengen.
  • Humanitas is een vereniging, gerund door vrijwilligers, die zich inzet voor de medemens. De hulp bestaat onder andere uit hulp bij thuisadministratie. Check hier hun site.
  • Een vrijwilliger vinden om jou te helpen je financiën op orde te krijgen kan ook de via sites de Landelijk Stimuleringsnetwerk Thuisadministratie.

Financieel spreekuur

De HU biedt een financieel spreekuur. Het lectoraat Schulden en Incasso van de HU doet onderzoek naar onderwerpen zoals schuldpreventie, schuldsignalering en geldstress. De kennis die zij opdoen delen zij op hun website. Ook bieden zij een financieel spreekuur. Dit gaat gedurende deze periode op afspraak. Mail hiervoor naar dit mailadres. Er wordt dan voor de eerstvolgende vrijdag van 11:00-12:00 uur met jou een online afspraak ingepland. Ook kun je gebruik maken van het Juridisch loket van de HU, waar je gekoppeld kunt worden aan een budgetcoach.

Buurtteams

Heb je financiële zorgen, vraag ook na bij je gemeente wat men voor je kan doen. In Utrecht kun je daarvoor terecht bij de Buurtteams.

Voorlichting

Stichting Nibud geeft voorlichting over thema’s zoals sparen, rondkomen en lenen. Op de website vind je veel informatie over deze thema’s en tools om je op weg te helpen met het bijhouden van je administratie.

Eerste hulp bij schulden

  • Zelf aan je schulden werken?  Neem een kijkje bij en Uit de schulden met informatie, tips en hulp bij het maken van een plan om je schulden af te lossen.
  • Voor en door jongeren opgezet is de Moneyfit. Je kunt via Moneyfit ook anoniem hulp vragen of een maatje vinden om jou te helpen met je financiën op orde brengen. Een vrijwilliger vinden om jou te helpen je financiën op orde te krijgen kan ook de via sites de Landelijk Stimuleringsnetwerk Thuisadministratie.
  • Heb je grote financiële zorgen of schulden, zoals huurachterstand of achterstand op je vaste lasten, neem dan voor hulp contact op met de gemeente. Iedere gemeente regelt hulp op een andere manier. Informatie over de hulp in Utrecht vind je hier. Informatie over de hulp in Amersfoort vind je hier.
  • Tips: een overzicht van veel gestelde financiële vragen van studenten aan de overheid vind je hier. Ook biedt de Rijksoverheid biedt tips en informatie over geldzaken als je gaat studeren. Bekijk ook de website Studeer met een plan.

Zelf aan de slag?

Door de HU worden er verschillende online Mirro modules aangeboden die jouw handvatten en tips kunnen geven. De modules bieden jou de mogelijkheid om zelfstandig en anoniem aan je mentale gezondheid te werken. Vanzelfsprekend wordt al jouw informatie vertrouwelijk behandeld. Via deze link kom je terecht bij alle modules. Er is een divers aanbod, neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de module geldzorgen.

Switch to English English