Zo’n twee jaar geleden stond Floortje Teeuwen, vlak voor ze naar een festival zou gaan, voor de zoveelste keer vertwijfeld voor haar klerenkast. Wat moest ze in hemelsnaam aantrekken? Op dat moment werd het zaadje geplant voor ‘Florina’, een handige app die je helpt om kledingcombinaties te maken. Een project waaraan ze tijdens haar minor én afstuderen als front-end designer aan de HU, al haar tijd heeft kunnen besteden. Floortje: “Hoe langer ik met mijn start-up bezig was, hoe enthousiaster ik werd!”
Floortje: “Na mijn middelbare school wilde ik eigenlijk iets creatiefs gaan doen. Ik zat eerst te denken aan de Hogeschool voor de Kunsten maar vond dat toch iets te beperkt. Omdat ik ook handig ben met computers, werd het uiteindelijk Software Development bij HBO-ICT met specialisatie front-end design. Een mooie combinatie van computers en creativiteit. Mijn minor heb ik via ‘Project van je leven’ gedaan, een programma van de HU waarbij je een half jaar lang mag werken aan een eigen project of idee. Het was dé kans om eindelijk werk te maken van mijn sluimerende idee van de Florina-app. Want daar was ik naast mijn studie nog niet aan toegekomen.”
Florina-app helpt bij kledingkeuze
“Het idee achter de Florina-app is eigenlijk heel eenvoudig, al is de uitwerking, zowel op het vlak van artificial intelligence en software development behoorlijk gecompliceerd. Florina – zo noemde mijn vader mij vroeger – richt zich op twee doelgroepen: mensen met een goed gevulde kledingkast die niet weten wat ze aan moeten doen en mensen die online shoppen lastig vinden. Florina helpt ze bij het maken van kledingcombinaties en het online vinden van passende kledingstukken. Veel dieper kan ik er voorlopig helaas niet op ingaan, omdat we nog volop in de ontwikkelfase zitten en geen slapende honden willen wakker maken.”
Project van je leven
“Tijdens ‘Project van je leven’ doorloop je een uitgebreid programma en werk je samen met een groep andere minor-deelnemers aan de uitwerking van je eigen idee. Via Joost Vanstreels, docent Artificial Intelligence (AI) aan de HU, kreeg ik een half jaar lang een groep AI-studenten toegewezen die het AI-deel van de app voor hun rekening namen. Het werken voor mijn startup was de invulling van hun verplichte bedrijfsstage. Tijdens dat halve jaar heb ik ontzettend veel geleerd en behoorlijke stappen gezet, maar de app was nog lang niet klaar. Op aanraden van Joost heb ik er toen ook mijn afstudeerproject van gemaakt. Via het student start-up validation programma van UtrechtInc, de bedrijfsincubator van Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht, kon ik bovendien stagelopen in mijn eigen ‘bedrijf’. Een unieke kans en super leerzaam!”
Een eigen bedrijfsbegeleider van UtrechtInc
“Tijdens het student startup validation programma volg je, samen met andere studenten die ook bezig zijn met een eigen startup, workshops die je helpen om als ondernemer te groeien. Zo leer je onder andere hoe je bedrijven het beste kunt benaderen voor funding, krijg je les in interviewtechnieken, leer je hoe je je doelgroep identificeert en hoe je de customer journey in kaart brengt. Eigenlijk alle facetten van het ondernemerschap en het opzetten van een start-up komen aan bod. Ik kreeg een eigen bedrijfsbegeleider toegewezen waarmee ik regelmatig groeigesprekken voerde over aanpak van mijn project. Na dat halve jaar heb ik mijn scriptie geschreven en een interactief ontwerp van de app gemaakt.”
Remote werken vanuit Thailand
“Binnenkort vertrek ik voor een half jaar met mijn vriend naar zijn familie in Thailand. Vanuit daar wil ik de app verder gaan ontwikkelen. Het idee is om remote voor een start-up uit Nederland te gaan werken. Ik ben aangenomen bij Fiks, een platform waar ze studenten helpen aan een stage via WhatsApp. Ook HU studenten kunnen er terecht voor een stage in Utrecht, dus wie weet kan ik via Fiks oud-studiegenoten helpen aan een leuke IT-stage. Het hele team werkt remote, dus dit was de perfecte match om geld te verdienen voor mijn levensonderhoud en om de twee AI-studenten die nog voor mij werken te kunnen betalen. Verder ga ik op zoek naar een software developer die de app voor mij kan programmeren. Dit kan ik niet zelf, de app is veel te ingewikkeld, bovendien is het daar veel goedkoper dan in Nederland. En via UtrechtInc kreeg ik de tip om op zoek te gaan naar een start-up incubator, die schijnen daar ook te zijn. Uiteindelijk wil ik in een half jaar een werkend prototype van de app ontwikkelen om aan potentiële investeerders te kunnen presenteren. Kortom: een enorm avontuur waar ik heel veel zin in heb!”