Koen Smit

Koen sinds wanneer werk je in het onderwijs, en wat betekent het onderwijs voor jou?
Ik werk sinds 2013 in het onderwijs, ben begonnen als onderzoeksassistent binnen het toenmalige lectoraat Extended Enterprise Studies. Toen twee docenten langdurig uitvielen binnen het instituut werd mij gevraagd bij te springen als student-assistent voor tijdens de werkcolleges en het nakijken van opdrachten. Al snel volgde de vraag of ik een cursus wilde ontwerpen in de zomervakantie, gebaseerd op mijn opgedane kennis tijdens mijn stage en afstuderen op het gebied van Business Process Management Systemen in de zorg. Eenmaal gedaan moest ik dat natuurlijk ook zelf gaan geven aan tweedejaars klassen, wat wel even spannend was. Het onderwijs heeft mij als professional ontzettend veel gesterkt. Ik leer ook veel van studenten en heb het gevoel dat ik een belangrijke bijdrage lever aan het afleveren van ‘goede’ ICT-starters en daarmee een belangrijke maatschappelijke functie vervul.

Wat is de grootste verandering / gebeurtenis die je hebt mee gemaakt?
Het is makkelijk om de Covid-19 pandemie te noemen, dat heeft ontzettend veel impact gehad, goed en slecht, op het onderwijs en onderzoek. De veranderingen van de samenstelling van de collega’s en het management in de afgelopen paar jaar vind ik heel positief uitpakken. Vroeger was niet alles beter 😉

Als jij Minister van Onderwijs was wat zou jij dan doen?
Hangt helemaal van het budget af natuurlijk. Ik ben voorstander van een basisbeurs voor studenten, al dan niet met betere regels wat betreft de resultaatverplichting die studenten dan hebben. Dit verlaagt de ongelijkheid en zorgt ervoor dat meer jongeren die willen, maar niet kunnen, de mogelijkheid hebben om te studeren. Studenten konden zich toen (met basisbeurs) ook beter focussen op de studie, omdat het niet altijd noodzakelijk was om allerlei bijbanen in de weekplanning te proppen om überhaupt te kunnen studeren/huur te betalen. Daarnaast zou ik het onderwijs verder willen moderniseren. Nou is dat bij ons instituut geen groot probleem, wij innoveren er flink op los en mensen vinden het vaak leuk om met technologie te werken en nieuwe dingen te proberen, maar als ik breder kijk dan zie ik dat hele instituten binnen en buiten de HU heel veel moeite hebben om bij te blijven, waardoor ze minder gekwalificeerde starters opleveren. Dat is natuurlijk zonde. IT is een fundamenteel middel geworden in bijna alle beroepsgroepen, daar moet je in onderwijsland dan ook tijdig op inspringen.

Welke klas herinner je je nog als de dag van gisteren?
Ik heb veel goede herinneringen aan verschillende klassen. Mijn eerste klas (BIM V2A 2012-2013) is mij natuurlijk heel goed bijgebleven, dat was ook mijn vuurdoop en waardoor ik snel belangrijke vaardigheden heb ontwikkeld als docent. Toch wil ik ook BIM V1C uit 2012-2013 noemen. Deze klas werd door een aantal collega’s als onhandelbaar gezien, wat resulteerde in veel negatief geluid en een aantal conflicten. Toen ik hen in het laatste blok van dat jaar les mocht geven zag ik heel iets anders en we hebben een geweldige tijd gehad tijdens het vak Business Rules Management. De meeste studenten van die klas heb ik ook zien afstuderen en hebben een mooie baan gevonden, dat is heel leuk om te zien.

Wat hoop je aan al je HBO-ICT alumni te hebben meegegeven?
Dat ze zelf moeten nadenken en vooral altijd kritisch en leergierig moeten blijven. Daarnaast natuurlijk dat ze (meer) interesse in het mooie vakgebied van ICT hebben ontwikkeld.

Wat vindt je de beste uitvinding op het gebied van innovatieve technologieën?
Tja, ontwikkelingen gaan ontzettend snel en er zijn talloze ‘beste’. Heel basaal gezien ben ik wel erg blij dat ik ben opgegroeid met internet (ik begon wel met W95 en dial-up, behoorlijk traag maar geweldig voor die tijd). De hoeveelheid informatie via het net dat we heel laagdrempelig en snel tot onze beschikking hebben helpt mij enorm in mijn onderwijs en onderzoekstaken bij de HU. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat ik daar telkens voor naar de bibliotheek moest gaan.

Wat is je favoriete gadget?
Ik ben erg gesteld op mijn Corsair K95 platinum mechanische toetsenbord waar veel custom keys op zitten waardoor ik lekker efficiënt kant werken, maar ook het geluid is heerlijk (ik schrijf veel). Nog belangrijker zijn denk ik mijn Bose in-ear earplugs. Deze hebben noise cancellation, waarmee je lekker ongestoord kan werken, onderweg op kantoor of thuis.

Aan welke alumni of klas doe je de groeten?
Iedereen natuurlijk! Mocht je als alumnus of alumna nog eens willen samenwerken met je oude opleiding of gewoon eens willen bijpraten kan dat natuurlijk altijd en weet je mij online te vinden.

KOEN SMIT GEBOREN in 1989 in Utrecht STUDEERDE aan de Hogeschool Utrecht voor zijn bachelor Bedrijfskundige Informatica, aan de Universiteit Utrecht voor zijn master Business Informatics en PROMOVEERDE in bedrijfsregelmanagement aan de Open Universiteit. WERKT bij de Hogeschool Utrecht als hoofddocent Business IT & Management bij het instituut for ICT en als associate lector in de richting van Digitale Innovaties voor Publieke Organisaties (DIPO) binnen het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren. IS getrouwd en vader van een dochter van anderhalf WOONT in de Meern.

Welke docent wil jij graag terugzien in deze rubriek en welke vragen zou jij willen stellen?

Meld het aan de redactie via alumni-ict@hu.nl