februari 2022 | Capture the Flag scholencompetitie

februari 2022 | Capture the Flag scholencompetitie

Online cyber security competitie voor scholieren

Wil jij met je klasgenoten op een veilige en legale manier leren hacken met het doel cybercrime tegen te gaan? Technische puzzels oplossen en een uitdaging aangaan? Meld je aan voor de Capture the flag competitie die online plaatsvindt van 1 tot en met 3 febuari 2022 en los binnen 72 uur zoveel mogelijk puzzels op. De puzzels worden naarmate de wedstrijd vordert ingewikkelder en zijn gemaakt door studenten van de opleiding HBO-ICT van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht.

Aanmelden kan, eventueel onder leiding van een docent in de rol als team captain, in teams van 4-5 personen, meerdere teams per school zijn welkom. Ga de strijd aan tegen andere teams van je klas of school of battle tegen andere scholen uit het hele land.

Joint Cyber Range NL is de nationale faciliteit voor cyber security onderwijs en onderzoek in Nederland, ontwikkeld door en voor het hoger- en beroepsonderwijs. Hét platform voor cybersecurity onderwijs en onderzoek door Dr. Peter van Eijk ( Hogeschool Utrecht, Institute for ICT) en Daniël Meinsma (Haagse Hogeschool, HBO-ICT).

Wat is een cyberrange?
Een cyberrange is een virtuele omgeving waar praktische offensieve en defensieve cybersecurity vaardigheden kunnen worden aangeleerd. In het bedrijfsleven is dit een veel gebruikte voorziening om cybersecurity specialisten in realistische scenario’s te laten oefenen met essentiële cybersecurity vaardigheden, zodat zij kwetsbaarheden in hun netwerksystemen leren herkennen. Ook overheden (denk aan defensie) en onderwijsinstellingen in het buitenland werken met een cyberrange.

Doelstelling: Krachten bundelen in een nationaal platform
Binnen Nederland kennen we nog geen nationaal platform voor het hoger onderwijs op het gebied van cybersecurity. Het aanleren van cyber- en cloudsecurity vaardigheden wordt daarom vooral binnen de eigen instelling vormgegeven. Binnen iedere ICT-onderwijs-instelling is uiteraard expertise aanwezig, maar op het gebied van cybersecurity en cyberweerbaarheid zou nieuwe kennis nog meer gedeeld kunnen worden. Daarnaast is het onderhouden van een lokaal gehoste cyberrange erg arbeidsintensief – in de Joint Cyber Range NL kunnen de krachten worden gebundeld. Iedere betrokken ICT-onderwijsinstelling brengt capaciteit en specifieke kennis mee, waardoor cybersecurityonderwijs in Nederland up-to-date kan blijven en tot een hoog niveau wordt getild. Uitgangspunt is een nationaal platform voor en door hogescholen.