‘Dit doe ik’- Gastles laat meiden nadenken over ICT- opleiding

Twinkels origineel

https://www.hbo-i.nl/nieuws/dit-doe-ik-gastles-laat-meiden-nadenken-over-ict-opleiding/

Hoe komt het toch dat zo weinig meiden kiezen voor een ict-opleiding, terwijl ze zo hard nodig zijn? Twinkel Soekhoe (tweedejaarsstudent HBO-ICT aan Hogeschool Utrecht) heeft wel een idee. Ze ervaarde zelf hoe het is om een van de weinige jonge vrouwen te zijn die voor ict kiest en zet zich in om het makkelijker te maken voor de meiden die nu voor de keuze staan.

Meer diversiteit

“Wat kunnen we doen om meer diversiteit in ict te krijgen?” vroeg Ben Snoeijs de deelnemers aan zijn workshop tijdens het HBO-ICT Job & Student Event. Mieke Braadbaart, projectleider van Vrouwen In ICT (VICT) van Hogeschool Utrecht, is een van de aanwezigen die na die vraag in actie kwam. Zij zorgde ervoor dat Hogeschool Utrecht een ‘Dit Doe Ik’-gastles van VHTO sponsorde. In februari was het zo ver en bezocht Twinkel het Cals College in Nieuwegein, met onder andere dank aan contactpersoon Jacco Gnodde.

Impact maken met ict

Toen Twinkel voor als een van de weinige meiden voor een ict-opleiding koos, miste ze steun. “Mijn omgeving twijfelde aan mijn keuze en vond ict meer iets voor jongens. Dat deed wat met mijn motivatie, zelfs tot het punt dat ik er bijna mee wilde stoppen.” Inmiddels heeft ze haar draai gevonden en moedigt ze meiden aan om na te denken over een ict-opleiding. Met hulp van VHTO verzorgde ze een ‘Dit Doe Ik’-gastles op het Cals College. “Ik vertelde over de projecten die ik deed en de enorme impact die je kunt maken met ict. Zo deed ik een project waarbij kinderen hun hart kunnen luchten bij een knuffelbeer waarin we AI verwerkten. En ik legde de leerlingen uit hoe ict een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van een vegetarische kroket. Ik merkte dat ze daardoor echt gingen nadenken over wat je allemaal kunt met ict.”

Minderheid

Het deed Twinkel goed om te zien dat op deze middelbare school  meer meiden het vak Informatica kiezen. “Toen ik zelf nog op de middelbare school zat, volgden maar twee meiden de informaticalessen. Hier zaten er meer dan tien meiden tegenover me. Dat raakte me.” Het is niet altijd prettig om als vrouw zo in de minderheid te zijn. “Ik merkte bijvoorbeeld dat mijn ideeën niet gehoord of serieus genomen werden en werd buitengesloten als er plannen voor na de studie werden gemaakt. Gelukkig hebben we op Hogeschool Utrecht de netwerkclub VICT. Daarbij zijn zowel vrouwelijke studenten als docenten aangesloten en ook het werkveld wordt aangehaakt. We spreken met elkaar af en steunen elkaar. Ik raad elke hogeschool aan om zoiets te organiseren voor vrouwelijke studenten en docenten in een technische studie.”

Tip

Ook voor de meiden op haar middelbare school heeft Twinkel een tip: blijf naar jezelf luisteren en kies de opleiding die jij wilt doen. Laat je niet afleiden door een gebrek aan steun. Uiteindelijk komt er namelijk altijd steun, al is het soms uit onverwachte hoek.”

Over de ‘Dit Doe Ik’-gastles

De ‘Dit Doe Ik’-gastles is een initiatief van VHTO; een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor het verhogen van de participatie van meiden en vrouwen in bèta, techniek en IT. Middelbare scholen kunnen via VHTO gratis een ‘Dit Doe Ik’-gastles boeken, waarbij leerlingen kennismaken met een vrouwelijke professional uit bèta, techniek en it.

Andju Soekhai, projectmanager bij VHTO: “Meiden hebben nu minder kans dan jongens om in aanraking te komen met bèta, techniek en it. En dus minder kans om hun interesse en talenten in dat vakgebied te ontwikkelen. Dat is wel nodig, want we staan voor maatschappelijke uitdagingen waarbij we de hele samenleving nodig hebben. Bovendien zorgt een team met diverse mensen voor inclusievere technologie. Het is dus belangrijk dat meiden en vrouwen aan tafel zitten en meepraten.”

VHTO helpt de gastlesdocente bij de voorbereiding van de les en de uitvoering duurt één lesuur. Meer dan 2.000 vrouwen in heel Nederland stellen zich via VHTO beschikbaar als vrijwilliger om de gastlessen te verzorgen. De gastlessen zijn geschikt voor alle niveaus van middelbaar onderwijs. Kijk hier voor meer informatie over Dit Doe Ik.