Voorbeelden van projecten

De projecten op deze pagina geven een mooi beeld van het brede onderzoekscala van het lectoraat ‘Innovative testing in life sciences and chemistry’. Bij het menu-onderdeel stages vindt u voorbeelden van afstudeerprojecten van onze studenten.

Dummydarmen vervangen proefdieren
Onze onderzoekers werken aan ‘in vitro darmen’ – darmcellen in een bakje, gekweekt uit een stamcel van een muis. De kweekdarmen vormen een boven- en een onderwand, net zoals de darmen in een menselijk lichaam een buiten- en binnenkant hebben. Ze worden gebruikt om te onderzoeken of en hoe medicijnen of voedingsmiddelen via darmen worden opgenomen. Dit reduceert het gebruik van proefdieren.
Lees meer
  ‘Dit product is supergezond!’ Oja? Bewijs het maar
Wat is gezond? Onderzoek moet aan het licht brengen welke parameters iets zeggen over de ‘weerbaarheid’ van mensen. Voedselbedrijven zoals Nutricia, Danone en Friesland Campina kunnen dan gemakkelijker in kaart brengen hoe hun producten bijdragen aan de gezondheid van consumenten. ‘Misschien kunnen we de informatie uit een druppel bloed halen en meten we die druppel in de toekomst met onze iPhone’, aldus onze lector Raymond Pieters.
Lees meer
  Telefoon checkt huidvlek
Regelmatig huidonderzoek kan helpen huidkanker te voorkomen. Maar dan moet het wel gemakkelijk zijn je huid te controleren. Een groep studenten denkt dat het mogelijk is met een smartphone een ‘hoogtekaart’ te maken. ‘Als een vlekje op de huid een tumor wordt, verdikt het. Dan wordt het hoger’, legt onze hoofddocent Marc Teunis uit. Hij hielp bij het opzetten van experimenten om het ‘proof of principle’ aan te tonen.
Lees meer
  Op de cover
Deze microscoopopname sierde de cover van ‘The Journal of Nutrition’. Hij werd gemaakt door onderzoeker dr. J.P. ten Klooster en is van tweedimensionale organoïden – de ‘dummydarmen’ uit het eerste voorbeeld. In het bijbehorende artikel beschrijven Ten Klooster en collega’s van ons instituut samen met Wageningse onderzoekers hun onderzoek naar de effecten van rebaudioside A (een zoetstof-molecuul) met behulp van de organoïden.
Lees meer (Engels)
  Testen op pinda’s
In samenwerking met onderzoekers van de University of Nebraska en TNO evalueerden onze onderzoekers zes commercieel verkrijgbare ELISA kits voor het opsporen van pinda-allergenen. Het leidde tot een gezamenlijke publicatie in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. De analyse bracht onder andere verschillen aan het licht in de gevoeligheid waarmee verschillende allergenen worden gedetecteerd.
Lees meer (Engels)

 

Meer weten?

Kijk voor een actueel overzicht van projecten op de website van het lectoraat. Voor meer informatie kunt u emailen naar int.fnt@hu.nl. U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.