Armoede doorbreek je niet alleen. Gids voor het organiseren van ontmoetingen die niet automatisch plaatsvinden.

Armoede is soms verborgen en dat is niet voor niks. Tijdens de Ontmoetingen sta je samen uitgebreid stil bij de redenen om armoede verborgen te houden. Je leert van anderen hoe je het dan tóch kunt opmerken (signaleren) en wat je kunt doen. Want iedereen kan iets doen.

De aanpak van armoede vraagt om verschillende oplossingen. We moeten zorgen voor geld, zodat niemand onder de armoedegrens zakt. We moeten zorgen dat regelingen en voorzieningen aansluiten bij wat mensen nodig hebben. We moeten zorgen dat die regelingen en voorzieningen ook te vinden zijn. En we moeten zorgen dat mensen zoveel mogelijk zelf kunnen regelen. Maar er is nog meer. We moeten namelijk óók zorgen dat we met elkaar praten over armoede. Hoe weet een ambtenaar anders of voorzieningen en regelingen passen bij de mensen voor wie ze bedoeld zijn? Hoe laat je als inwoner je stem horen als je denkt dat dingen beter geregeld kunnen worden? Hoe leg je als inwoner of als vrijwilliger uit dat sommige dingen écht niet anders kunnen?

De aanpak van armoede vraagt om gesprekken met mensen die je hier in het dagelijks leven niet over spreekt. Door naar elkaars ervaringen en verhalen te luisteren, kun je je beter verplaatsen in het leven van iemand anders. Daar zijn Ontmoetingen voor nodig. Bijeenkomsten waarin mensen uit verschillende ‘bubbels’ de tijd voor elkaar nemen, van elkaar leren en samen tot verandering willen komen.

Met deze gids helpen we je bij het organiseren van Ontmoetingen.

Benieuwd naar de Verdieping op deze Gids? Kijk hier!

Daarnaast werd ook een kwartetspel ontwikkeld om armoede bespreekbaar te maken. Kijk daarvoor hier.

Bijlagen