Dit jaar staat de jaarlijkse conferentie van het kennisplatform Utrecht Sociaal in het teken van “Horen, Zien, Spreken: Geef stem aan huiselijk geweld en kindermishandeling”. Het thema benadrukt het belang van bewustwording, open communicatie en gezamenlijke verantwoordelijkheid bij het aanpakken van deze problematiek. Het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling is cruciaal om de cirkel van geweld te doorbreken en betrokkenen de ruimte te bieden om hun verhaal te delen en hen de hulp te bieden die zij nodig hebben.

Tijdens deze conferentie gaan we dieper in op hoe professionals uit verschillende sectoren signalen van huiselijk geweld effectief bespreekbaar kunnen maken en hoe zij een ondersteunende rol kunnen spelen in de bescherming en het herstel van betrokkenen. We bieden een platform waar ideeën en ervaringen worden uitgewisseld, zodat we gezamenlijk werken aan een cultuur waarin het spreken over huiselijk geweld wordt gestimuleerd en ondersteund. Met een divers programma vol inspirerende en praktische workshops voorzien we deelnemers van kennis, tools en handvatten.

Programma
12.00 Inloop en lunch
12.30 Buiten de Muren
13.30 Workshopronde 1
14.45 Pauze
15.15 Workshopronde 2
16.30 Plenaire afsluiting
17.00 Borrel

Theater Buiten de Muren
Wat zijn voortekenen van huiselijk geweld? Hoe krijg je als hulpverlener bij huiselijk geweld een voet tussen de deur? In hoeverre ben jij je bewust van jouw vakmanschap? Wij zijn Theater Buiten de Muren, een professioneel platform dat zich toespitst op maatschappelijk, ervaringsgericht theater. Als theatergroep ontwikkelen we interactieve voorstellingen op gebied van communicatie en gedrag voor organisaties, opleidingen en professionals in de gezondheidszorg en cultuursector. Deze ontwikkelen we samen met patiënten zodat zij hun ervaringen kunnen inzetten en tegelijkertijd aan persoonlijke vaardigheden kunnen werken. Als deelnemer word je bij de voorstelling betrokken en uitgenodigd om extra vragen te stellen en/ of met anderen in discussie te gaan.

Workshops
Naast de plenaire workshop gegevens door Peter Dijkshoorn, 0 bange gezinnen in Utrecht, volgt iedereen één workshop naar keuze. Deze keuze kun je maken bij binnenkomst aan de inschrijftafel. Wat betreft de capaciteit voor de workshops geldt vol = vol.

1. 0 bange gezinnen in Utrecht – Peter Dijkshoorn (wordt gevolgd door iedereen)
We hebben met o.a. het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’, de meldcode en de vernieuwde meldcode al veel stappen gezet naar verminderen van geweld in gezinnen, naar eerder herkennen en naar eerder stoppen. Voor één aspect is nog weinig aandacht: kunnen we zorgen dat daders, of plegers ook zelf hulp durven zoeken? Dit kan gelden voor geweld in relaties, naar ouderen en ook in gezinnen. ‘0 bange ouders’ is een beweging die zich geleidelijk landelijk verspreidt. Hoe zorgen we dat ouders van gezinnen waar geweld speelt zonder angst hulp zelf durven zoeken?

2. Seks?! Dat heeft toch iedereen?! – Dederieke Nap en Myrthe Korteweg
Maar waarom blijven wij het dan zo lastig vinden om over seksualiteit te praten? En wat is seksualiteit eigenlijk? Moeten we het niet normaliseren om over seksualiteit te praten? Maar hoe doe je dat eigenlijk? En wat doe je dan als iemand iets verteld waar je van schrikt? En hoe ga je om als iemand iets verteld wat strafbaar is? Wist je dat er in elke schoolklas wel 1 kind zit die seksueel misbruik heeft meegemaakt Waarom zwijgen?

3. Helpen zonder op te lossen – Ted Kloosterboer
Gehoord worden, of het nu in een privé situatie of een hulpverlenende situatie is, is de basis van het helpen. En toch is dit ook heel ingewikkeld. Want we zijn allemaal heel gericht op oplossen en juist die drang tot oplossen belemmert soms het helpen. Helpen of steun gaat over de ander zien, naar de ander luisteren en met de ander in gesprek gaan. En dit alles dus niet direct gericht op oplossen, maar gefocust op ondersteunen en versterken. Dit zijn ook de onderwerpen die in deze workshop aan bod komen.

4. Hoe betrekken we plegers bij de aanpak van huiselijk geweld?Arno van Dam
In deze workshop leert u hoe verschillende type plegers van huiselijk geweld te onderscheiden en vervolgens hoe u hen kunt betrekken bij het bespreekbaar maken en stoppen van het geweld. Er wordt ingegaan op hoe u hen kunt motiveren en welke fases daarin een rol spelen. Aan de hand van een aantal filmpjes wordt gedemonstreerd wat mogelijke gesprekstechnieken zijn in de begeleiding van plegers.

5. Praten met kinderen – Jeanine Wolff
Het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling is cruciaal om de cirkel van geweld te doorbreken en betrokkenen de ruimte te bieden om hun verhaal te delen en hen de hulp te bieden die zij nodig hebben. Hoe pak je dat nou aan als professional om ook de kinderen een stem te geven? Vaak weten we vanuit ons werk of privé leven heel goed wel een gesprek vorm te geven of te reageren op kinderen. Maar wat doe je als er ineens een (in)directe onthulling komt van een onveilige situatie? Of als je vermoedens hebt van huiselijk geweld, grensoverschrijdend gedrag of kindermishandeling? Breek je een gesprek af, blijf je in gesprek of hoe kom je er op terug bij een kind? Waar doe ik wel of niet verstandig aan? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens deze workshop.

6. Gegevensdeling: ‘Samen werken, samen delen’  – Katinka Lünnemann en Wietske Dijkstra
In deze workshop wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden en casussen ingegaan op gegevensdeling o.b.v. de AVG. De nieuwste inzichten over de dynamiek van huiselijk geweld  en kindermishandeling worden besproken en op een praktische manier wordt samenwerken aan veiligheid en het al dan niet (mogen) delen van gegevens aan elkaar gekoppeld. Aan de hand van casussen en jullie eigen inbreng worden situaties uitgediept en besproken. Wat je wél kunt en mag doen staat hierbij centraal. Een praktisch handvat dat is ontwikkeld t.b.v. Zaanstreek-Waterland wordt hierbij gebruikt

Praktische informatie
Dinsdag 12 november 2024 – De Zalen van Zeven, Utrecht
Inloop met lunch van 12.00 – 12.30 uur
Programma van 12.30 – 18.00 uur

Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in dit thema en persoonlijk of beroepsmatig betrokken is. Denk hierbij aan professionals, bestuurders, beleidsmedewerkers, onderzoekers, docenten, studenten en vrijwilligers.

Door wie?
De conferentie wordt georganiseerd door de initiatiefgroep Geweld in gezinnen van het kUS, bestaande uit de gemeente Vijfheerenlanden, de hogeschool Utrecht, Moviera, GGD regio Utrecht, ROC Midden Nederland, Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht, Samen Veilig en de gemeente Veenendaal.

SKJ-registratie
Deelname aan dit symposium levert vijf SKJ-punten op (informeel leren). Voor het bewijs van deelname stuur een email naar kus@hu.nl.

Middels onderstaand formulier kunt u zich alvast aanmelden.

De bijeenkomst zit helaas vol. Op de wachtlijst? kus@hu.nl

di 12 nov 2024
12:00 - 17:00