Leeratelier Waardig Werken - kansen van sociaal ondernemerschap

Ruim een miljoen Nederlanders krijgen, ondanks de huidige krapte, geen toegang tot de arbeidsmarkt. Het gaat om mensen met een beperking of kwetsbaarheid – fysiek, verstandelijk, psychisch of sociaal. Om migranten, ouderen of langdurig werklozen. Hen treft vaak een langdurige uitsluiting van arbeidsparticipatie. Het vergroten van kansen voor deze mensen is een belangrijk vraagstuk. Dit vraagt om meer verbinding tussen Participatiewet, Wmo en andere wetten in het sociale domein. In het leeratelier Waardig Werken gaan we samen met uitvoerende professionals en beleidsmakers in de provincie Utrecht met dit vraagstuk aan de slag.

Wat kunnen sociale ondernemingen betekenen?
Tijdens het leeratelier op 19 november richten we ons op de vraag hoe het werken in een sociale onderneming de mogelijkheden van mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie kan vergroten. We hebben voor deze bijeenkomst drie sociale ondernemers uitgenodigd: Saskia Meeuwessen van ITVitae, Hugo Ward van Groene Bouwhekken en Marc Pieterse van Young Digitals. Het mooie van deze ondernemingen is dat ze voor ‘elk talent’ (jong, oud, en met cognitief uiteenlopende mogelijkheden) kansen bieden door middel van werk. Ze richten zich op mensen die veelal ergens in het systeem zijn vastgelopen, bijvoorbeeld op school of in hun thuissituatie. Deze sociale ondernemers bieden hen op de werkvloer of via leer-werktrajecten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Om in hun missie te slagen hopen ze meer mensen in de regio Utrecht te bereiken. Door meer samenwerking met professionals in sociale domein (bijvoorbeeld in een sociaal team, jongerenwerk of dagbestedingsorganisaties) is dit mogelijk.

We geven in dit leeratelier een inkijk in wat sociale ondernemingen te bieden hebben. En: hoe kun je vanuit bijvoorbeeld een wijkteam of dagbestedingsorganisatie kunt samenwerken. Wat is er vanuit gemeenten nodig om dit te faciliteren? Door hierover in gesprek te gaan willen we de wereld van ‘zorg & welzijn’ en ‘werk’ vanuit een sociale onderneming bij elkaar te brengen. Welke kansen zie je? Welke belemmeringen zijn er?

  • Wat is de achtergrond van deze leerateliers?
    In deze leerateliers verbinden we uitvoerende professionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen om samen een brug te slaan tussen de domeinen ‘zorg & welzijn’ en ‘werk & inkomen’.
  • Samen met de praktijk agenderen we actuele vraagstukken. Het doel is praktijk en theoretische kennis en ervaringen te delen, te experimenteren in de praktijk, en daardoor nieuwe kennis en inzichten op te doen.
  • De leerateliers worden georganiseerd in samenwerking met Movisie, en maken deel uit van het programma Nieuwe routes naar arbeidsparticipatie | Movisie.

______________________________________

Programma
09.00 uur: Inloop
09.30 uur: Start programma
12.00 uur: Lunch en napraten

Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor professionals, beleidsmakers in het sociale domein en ervaringsdeskundigen die hierover meer te weten willen komen en samen willen verkennen voor meer samenwerking.

Door wie?
Deze bijeenkomst wordt  georganiseerd door Movisie, Hogeschool Utrecht en kennisplatform Utrecht Sociaal

Locatie
Het leeratelier vindt plaats in de Metaal Kathedraal te Utrecht.
Deelname aan het leeratelier is gratis.

 

Let op! Na afloop van het leeratelier start om 13.00 uur op dezelfde locatie het congres Samenwerken met informele zorg van het kUS. Aanmelden voor dit congres kan hier.

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht
Categorie *
Ik neem graag deel aan de lunch (12.00 - 12.30 uur) *
Ik blijf graag op de hoogte van bijeenkomsten van het kennisplatform Utrecht Sociaal *

di 19 nov 2024
9:00 - 12:30