Minisymposium De sociale basis als krachtterm
De sociale basis, wat dat ook moge zijn, wordt in een vloek en een zucht gepresenteerd als dé oplossing voor zo ongeveer alle sociaal-maatschappelijke problemen: Bestaanszekerheid: de sociale basis! De financiering van en personeelsproblemen in de zorg? De sociale basis! Onveiligheid en sociaal ongemak, gebrek aan gemeenschapszin? De sociale basis! Maar is dat realistisch, en om te beginnen: waar hebben we het over?
Drie prominente denkers laten op deze thematiek hun licht schijnen:
Prof. dr. Hans van Ewijk, emeritus hoogleraar Sociaal Werk aan de Universiteit voor Humanistiek en emeritus lector aan de Hogeschool Utrecht, gaat het hebben over ‘sociaal functioneren’ als leidend perspectief in die sociale basis. En wat betekent dat voor beleid en praktijk?
Dr. Carla Kolner, programmaleider Samenspel Sociaal-Gezond aan de Hogeschool Utrecht en onlangs gepromoveerd op ‘Rechtvaardige Preventie’, breekt het hoofd over preventie vanuit het sociaal domein als oplossing voor de druk op de zorg: snijdt dat hout, of maken we hier een denkfout?
Prof. dr. Thomas Kampen, hoogleraar Sociaal Werk aan de Universiteit voor Humanistiek, kijkt kritisch naar ‘bestaanszekerheid’. Wat wordt in de internationale literatuur verstaan onder ‘bestaanszekerheid’, hoe verhoudt dat zich tot hoe het kabinet Schoof er invulling aan geeft en wat moet of kan het sociaal werk nu met bestaanszekerheid; adopteren, adapteren of afserveren?
Dit symposium wordt gehouden ter gelegenheid van de pensionering van Ard Sprinkhuizen, senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie aan de Hogeschool Utrecht. Ard is ook nauw betrokken bij het Kennisplatform Utrecht Sociaal Domein, waar hij al vele jaren het bestuurlijk overleg van de welzijnsorganisaties (de ‘welzijnstafel’) ondersteunt.
Het minisymposium wordt geleid door prof. Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij Hogeschool Utrecht.
Aansluitend op het minisymposium vindt om 15.00 uur de openbare les en tevens de officiële installatie van dr. Els Overkamp als lector plaats. Ook voor deze openbare les bent u van harte uitgenodigd.
Openbare les Who cares?! Over meedoen in een samenleving met beperkingen
Het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning richt zich op sociale inclusie van mensen die vanwege een bepaalde kwetsbaarheid niet vanzelfsprekend meedoen en meetellen. Wat betekent het om je in een kwetsbare positie te bevinden? We kunnen veel leren van persoonlijke ervaringen van mensen en deze gebruiken als bron voor ondersteuning en kwaliteit van leven. De samenleving kent echter tal van beperkingen die het leven er niet makkelijker opmaken. Tegelijkertijd lonkt de belofte van de zorgzame samenleving. Maar tussen droom en werkelijkheid gaapt nog een behoorlijke kloof. Els Overkamp pleit voor een integrale benadering waarbij vier perspectieven met elkaar verbonden worden: die van inwoners, professionals, instellingen en overheid.
Programma
12.15 uur: Inloop met lunch
13.00 – 14.30 uur: Minisymposium De sociale basis als krachtterm
14.30 – 15.00 uur: Pauze met koffie/thee
15.00 uur: Openbare les Els Overkamp
16.30 uur: Afsluiting en borrel
Let op: bij aanmelding geeft u aan of u bij het minisymposium (het voorprogramma) en/of bij de openbare les aanwezig bent.
Aanmelden kan hier.
Deelname is gratis.
Locatie: Padualaan 101 in Utrecht, collegezaal 2.001