Wat betekent de energietransitie voor mensen die in armoede leven? Energie is duur en de rekening zorgt maandelijks voor stress. Geld om te investeren in isolatie of zonnepanelen is er niet. Steunprogramma’s bereiken hen niet. Maakt de energietransitie sociale ongelijkheid alleen maar groter? Onderzoek laat zien dat er ook kansen zijn. Koppelkansen.
Het programma armoede en schulden van het kennisplatform Utrecht Sociaal nodigt je van harte uit om hierover mee te denken. Caroline van Ooij, onderzoeker bij TNO, presenteert de meest recente inzichten over energiearmoede, Annamaria Evers, ervaringswerker bij het netwerk Sterk uit Armoede, vertelt waar zij in de praktijk tegenaan loopt, en Lenneke Kok, onderzoeker lectoraat Co-design van de HU, deelt lessen uit het Europese project ENPOR over energiearmoede in de particuliere huursector.
Vervolgens gaan we in kleine groepjes in gesprek. Welke kansen biedt de energietransitie aan mensen die in armoede leven? Hoe kan ieder van ons hieraan bijdragen? Hoe kunnen we elkaar hierbij ondersteunen?
Voor wie?
Ervaringsdeskundigen, sociale professionals, technici, beleidsmedewerkers, studenten, docenten en onderzoekers.