Conferentie Ouderen zijn de toekomst - Samen werken aan wonen, welzijn en zorg

Onze samenleving kent steeds meer mensen van 65 jaar en ouder. Dit brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen ouderen na hun pensionering hun kwaliteiten inzetten voor de samenleving? Wat is passende huisvesting? Hoe regelen we onderlinge zorg? En hoe zorgen we dat er voldoende professionele zorg en ondersteuning is?

Deze vragen staan centraal tijdens de conferentie op 14 oktober. Middels meerdere sprekers en inspirerende sessies worden diverse thema’s belicht, zoals ouderen aan het roer, wonen als gemeenschap en het gebruik van technologie.

We delen kennis en ervaringen en gaan op zoek naar oplossingen voor de uitdagingen die de ouder wordende samenleving met zich meebrengt.

Programma
13.00 – 13.30 uur: Inloop
13.30 uur: Welkom door Micheline Paffen-Zeenni
13.45 uur: Ouderen zijn de toekomst door Pieter Hilhorst
14.00 uur: Panelgesprek – Hoe komen wonen, welzijn en zorg samen? Met onder andere Laura Hoogstraten, Liesbeth Hoogendijk en Reijnder Jan Spits.
14.45 uur: Workshopronde 1
15.45 uur: Workshopronde 2
17.00 uur: Afsluiting en borrel

De negen workshops
Onderstaande workshops komen aan bod. Verdiep je hier alvast in. Op de dag zelf woon je twee workshops bij. Wat betreft jouw aanmelding voor de workshop geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt

  • De rol van de senior in de samen-redzame samenleving
    Senioren hebben veel kennis en ervaring. Ook na hun pensionering heeft de samenleving hen hard nodig. Niet alleen in de eigen omgeving als mantelzorger, maar ook in andere rollen zoals vrijwilliger. Hoe kan deze kracht benut worden en welke rol spelen welzijns- en vrijwilligersorganisaties hierbij? Met Inge Wellecomme (Welzijnstafel kennisplatform Utrecht Sociaal) en Betsy de Keizer (ouderendelegatie NUZO).
  • Preventie en gezond leven
    We willen het liefst lang en gezond leven. Een gezonde leefstijl helpt hierbij. Maar wat houdt dit in, en hoe kunnen we niet alleen individueel maar ook samen aan preventie werken? Met Veronique Rap (Adviseur gezondheidsbevordering GGD regio Utrecht) en Anouk Morgenstern-Brandsema (Adviseur Gezondheidsbevordering Volwassenen/Ouderen bij GGD regio Utrecht).
  • Samen Ouder Worden
    Samen Ouder Worden is een landelijk programma (samenouderworden.nl) dat ook in de provincie Utrecht veel activiteiten heeft. Deze worden o.a. uitgevoerd door HandjeHelpen en het Netwerk Informele Zorg Utrecht. Zingeving, meedoen en ertoe doen vormt een rode draad. In deze sessie wordt besproken hoe je als oudere een zinvol leven kan (blijven) leiden. Met Petra van Loon,  Programmamanager Samen Ouder Worden – Vereniging NOV en Angelique Heerdink, beleidsadviseur en projectmanager Handjehelpen en bruggenbouwer in het programma samen Ouder Worden van de NOV.
  • Goed leven met dementie thuis
    Een diagnose dementie verandert je leven ingrijpend: je activiteiten, de relaties met mensen om je heen, je zelfgevoel en hoe mensen tegen je aankijken. Je hebt behoefte aan verhalen, ervaringen en tips van anderen. Van mensen die zelf weten wat dat betekent, leven met dementie, elke dag. Recent verscheen het boek Hoe leef ik met dementie, waarin mensen met dementie, verenigd in de BrainPower groep, hierover vertellen. Met Anita Linskens, co-researcher van Brain Power en Rian Koot (Hogeschool Utrecht).
  • Wonen en zorg: vijf oplossingsrichtingen
    De afgelopen jaren vonden in alle gemeenten van de provincie Utrecht bijeenkomsten plaats om te komen tot goede woonzorgvisies en aanzetten te geven voor plannen op het gebied van wonen en zorg. Deze bijeenkomsten vonden plaats op initiatief van de verpleeg- en verzorgingshuizen. Er zijn veel knelpunten om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken maar er zijn ook veelbelovende oplossingsrichtingen. Met Arnout Siegelaar / IVVU / BeBright.
  • Senioren aan het roer: regie, zeggenschap en participatie
    Veel gemeenten en instellingen worstelen met hoe zij senioren kunnen bereiken en laten participeren. Senioren worden vaak als een homogene groep beschouwd, terwijl er in werkelijkheid een grote verscheidenheid is. Veel van hen zijn voor hun pensionering gewend mee te praten en beslissingen te nemen en hebben rijke kennis en opgedane ervaring. We staan stil bij de campagne ‘Verzilver uw Gemeente’ van het NUZO.  Er wordt ingegaan op de ontwikkeling van deze campagne en best practices van gemeenten die senioren bereiken en vice versa. Met Aad Tiel Groenestege en Alide de Leeuw.
  • Samen apart wonen
    Overal in het land zijn nieuwe vormen van wonen in ontwikkeling. Hierbij worden verschillende namen gebruikt zoals gemengd wonen, geclusterd wonen of knarrenhoven. Waar het om gaat is dat een comfortabele woonomgeving gekoppeld is aan deel uitmaken van een gemeenschap. Mensen in de gemeenschap zijn betrokken met elkaar. Er is de mogelijkheid tot ondersteuning en zorg aan huis. Vanuit de gemeente Nieuwegein wordt verteld hoe community building daar in de praktijk wordt gebracht. Met Dieke van Ewijk van Hogeschool Utrecht, Marije Zijlstra van Gemeente Nieuwegein en Myrte van der Gugten van Woonin. 
  • Eenzaamheid en zingeving
    Eenzaamheid is een van de grootste problemen onder ouderen. Ondanks allerlei campagnes blijkt het best lastig dit te doorbreken. De oplossingen dienen vooral lokaal gevonden te worden, in de buurt, de wijk of de gemeente. In Woerden is onderzoek gedaan naar de relatie tussen eenzaamheid, zingeving en spiritualiteit, en de rol die welzijnsorganisaties en kerken hierbij kunnen vervullen. In deze sessie worden enkele bevindingen gedeeld en gaan we in gesprek over invullingen van zingeving. Met Monique Kingma, Hogeschool Utrecht.
  • Technologie om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
    Ouderen en chronisch zieken wonen het liefst zo lang mogelijk thuis. Het lectoraat Technologie voor Zorginnovaties onderzoekt de mogelijkheden om hen en zorgprofessionals met technologie te ondersteunen. Er zijn veel mooie technologische innovaties op het gebied van domotica, robotica en telezorg. Maar om deze in de leefomgeving toe te passen zitten wel haken en ogen aan.  In deze sessie wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen. Het lectoraat doet onderzoek naar duurzame aanpassingen aan de woning, bouwfysische aspecten en ‘healing environments’: omgevingen die het welzijn van mensen bevorderen. Met prof. dr. Helianthe Kort, Hogeschool Utrecht e.a.

ma 14 okt 2024
13:00 - 17:00