Afbeelding: Evenwichtskunstenaars. Uit de collectie Geheimen. Heleen van Deur
Samen werken aan Rechtvaardige Preventie!
In goed samenspel tussen het zorgdomein en het sociaal domein
Onderdeel van de Dutch Health Week
Datum: Woensdag 9 april 2024
Tijd: 13:00 – 16:30
Locatie: Bibliotheek Utrecht, Neude 11
Schrijf u nu in voor de hele middag of voor de interactieve talkshow
Hoe kunnen het sociaal domein en het zorgdomein beter samenwerken om mensen in kwetsbare positie tijdig te ondersteunen en een stapeling van problemen te voorkomen? Waarom raken burgers, professionals en bestuurders steeds vaker verstrikt in een systeem dat ‘samen goed’ doen eerder belemmert dan vergemakkelijkt?
Tijdens deze bijeenkomst verkennen we deze vragen en zoeken we naar antwoorden. In een prikkelend debat onder leiding van Pieter Hilhorst gaan bestuurders en experts met elkaar in gesprek over systeemuitdagingen en de kracht van gemeenschappen. Straatarts Michelle van Tongerloo deelt haar ervaringen uit de praktijk, waarin zij dagelijks de gevolgen ziet van beleid dat onvoldoende aansluit op de realiteit. Daarnaast biedt het programma ruimte om deel te nemen aan verdiepende deelsessies over vernieuwende antwoorden in het sociaal domein en zorgdomein en in de samenwerking tussen de domeinen.
Programma
Datum: Woensdag 9 april 2024
Tijd: 13:00 – 16:30 (inschrijving opent vanaf 12.30 uur)
Locatie: Bibliotheek Utrecht, Neude 11
13.15 – 14:45: Verdiepende deelsessies (zie onder aan deze mail voor meer informatie over de deelsessies en de zaalindeling)
Na een plenaire opening kunt u deelnemen aan deelsessies over actuele vraagstukken en vernieuwende antwoorden. U kunt zich op de dag zelf inschrijven voor de deelsessies.
15:00 – 16:30: Lezing door straatarts Michelle van Tongerloo en interactieve talkshow
Michelle van Tongerloo deelt haar ervaringen als straatarts in Rotterdam.
Aansluitend volgt een talkshow en debat onder leiding van Pieter Hilhorst over systeemuitdagingen en de kracht van gemeenschappen.
16:30: Netwerkborrel
Verdiepende deelsessies (13:00 – 14:45)
Na een plenaire opening kunt u deelnemen aan verdiepende deelsessies over actuele vraagstukken en vernieuwende antwoorden. U kunt zich op de dag zelf inschrijven voor deelsessies waarin de volgende vragen centraal staan:
- Ronde 1: 13.15 – 14.00 uur
Postzaal 2 en 3: Gezond Stedelijk Leven in Achterstandswijken: “Als ik al drie uur aan het zoeken ben en ik word ervoor opgeleid?!”
Door: Lizet van Ewijk, Pim van Heijst (Hogeschool Utrecht) en Meike van der Valk (Papiercafé)
Hoe helpen studenten en vrijwilligers inwoners bij het begrijpen van brieven, formulieren en regelingen? In deze sessie verkennen we hoe initiatieven als Papiercafé’s bijdragen aan toegankelijkheid en de sociale basis in het sociaal domein versterken.
Podiumzaal: Een kinderboerderij als alternatief voor jeugdhulp
Door: Simone van Dongen en Jan Buijze (St. Balans Soest)
Hoe helpt een kinderboerderij jongeren in de wachttijd voor jeugdhulp? In deze sessie delen initiatiefnemers hun ervaringen met een succesvol, lokaal alternatief dat werkt in samenwerking met gemeente, jeugdteams en welzijnswerk.
Theaterzaal: Bouw mee aan de gezonde wijk van de toekomst
Door: Rosalie Hegeman (UMCU) en Rick Meijer (Gemeente Utrecht) van de DKH-GSL
‘Maak kennis met de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Samen kijken we in de toekomst, een gezonde leefomgeving voor iedereen in 2100, denk jij mee?’
- Ronde twee: 14.00 – 14.45 uur
Postzaal 2 en 3: Betekenisvolle samenwerkingen tussen kunst, zorg en welzijn
Door: Gjilke Keuning (HKU) en Lilian Vis Dieperink – (STUT Theater)
Hoe versterken kunstenaars en professionals elkaar in maatschappelijke opgaven? Met voorbeelden uit Stemmen voor veiligheid, een samenwerking tussen theaterstudenten en ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg.
Podiumzaal: De kracht van burgerinitiatieven in zorg en welzijn
Door: Marie Benschop en Annemieke Tuinhof de Moed (Participatiehub UtrechtSamen)
Wat betekenen burgerinitiatieven écht voor de gezondheid en het welzijn van mensen in hun wijk? In deze sessie delen de sprekers hun ervaringen met burgerinitiatieven, de Participatiehub UtrechtSamen, en laten zij zien hoe ze bewoners zelf beweging brengen in zorg en ondersteuning.
Theaterzaal: De jeugd van tegenwoordig
Door: Marielle Berijersbergen en Sandra Klos (Gemeente Utrecht)
Worden gezondheidsverschillen tussen Utrechtse tieners groter of kleiner? We geven verklaringen voor de in het onderzoek gevonden veranderingen in verschillen en aanbevelingen hoe verschillen verkleind kunnen worden.
Lezing door straatarts Michelle van Tongerloo en interactieve talkshow (15:00 – 16:30)
Michelle van Tongerloo neemt ons mee in haar ervaringen als straatarts in Rotterdam. Hoe gaan we in de praktijk om met mensen in een kwetsbare positie in onze samenleving?
Aansluitend volgt een talkshow en debat onder leiding van Pieter Hilhorst over systeemuitdagingen en de kracht van gemeenschappen bij het versterken en ondersteunen van mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Met bijdragen van:
- Michelle van Tongerloo, straatarts en auteur van Komt een land bij de dokter
- Lex Staal, bestuurder Sociaal Werk Nederland
- Carla Kolner, programmaleider Samenspel Sociaal Gezond (kUS) en auteur van Rechtvaardige Preventie
- Vivian Broex, voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis
De middag wordt afgesloten met een netwerkborrel.
Wij hopen u te mogen verwelkomen op deze bijeenkomst tijdens de Dutch Health-week.
_______________________________________________
Wachtlijst
Helaas is er voor dit evenement een wachtlijst. Meld u hier aan voor deze wachtlijst voor een plek bij de hele middag of alleen voor de interactieve talkshow. We nemen via email contact op wanneer er een plek beschikbaar is.
Het kennisplatform Utrecht Sociaal is een van de 15 Werkplaatsen Sociaal Domein in Nederland. Onze missie is het bevorderen van inclusie, participatie, bestaanszekerheid en kwaliteit van leven van burgers in kwetsbare posities.
kennisplatform Utrecht Sociaal / Werkplaatsen Sociaal Domein / Health Hub Utrecht
Bibliotheek Utrecht, Neude 11
Bibliotheek Utrecht
Neude 11, 3512 AE Utrecht