Kennisagenda kennisplatform Utrecht Sociaal 2020-2022

Kennisagenda kennisplatform Utrecht Sociaal 2020-2022

De programmaraad van het kUS heeft in september de provinciale kennisagenda voor het sociaal domein in de provincie Utrecht vastgesteld. Deze agenda is gebaseerd op de maatschappelijke opgaven waaraan we de komende jaren willen werken. De hoofdthema’s van deze agenda zijn het werken aan gezonde sociale omgevingen, participatie, preventie en kwaliteit van zorg- en dienstverlening.

  1. Gezonde sociale omgevingen en vitale netwerken: omgevingen en gemeenschappen die gezondheid, ontwikkeling, sociaal functioneren en participatie bevorderen.
  2. Participatie: mogelijkheden om deel te nemen aan het leven in de buurt, aan inwonersinitiatieven, aan de arbeidsmarkt, aan passend onderwijs.
  3. Preventie: voorkomen van problemen op gebied van sociaal functioneren. Voorkomen van uitsluiting, eenzaamheid en sociaal isolement, armoede en schulden, schooluitval, onveiligheid in gezinnen en buurten.
  4. Kwaliteit van zorg- en dienstverlening: maatwerk, integrale aanpak en continuïteit van zorg en ondersteuning (doorlopende ondersteuning als de aard van de beperkingen of de problematiek dit vereist).

Deze thema’s staan niet op zichzelf maar zijn met elkaar verbonden. Zo hebben gezonde leefomgeving en vitale sociale netwerken een preventieve werking. Zij vormen de sociale basis. Zij kunnen uitsluiting, eenzaamheid en gezondheidsklachten tegengaan. Zij bieden ook gelegenheid tot participatie. Primair zijn de burgers hier aan zet. Het uitgangspunt is dat mensen zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun gezondheid en sociaal functioneren, dat zij hierbij elkaar steunen en faciliteren. Ze geven daarmee invulling aan een collectieve verantwoordelijkheid voor de omgevingen en netwerken waarin zij wonen, werken, leren en recreëren. Professionele inzet is hierbij ondersteunend daar waar dat nodig is. Zorg- en dienstverlening kan zowel gericht zijn op het bevorderen van gezonde sociale omgevingen en vitale netwerken, als op participatie en preventie. Individuele en collectieve ondersteuning gaan hier hand in hand. De gemeentelijke overheid wil zich inspannen om de inzet van inwoners en professionals optimaal te faciliteren.

De komende jaren zal er via programma’s en projecten door gemeenten, praktijkorganisaties, inwonersinitiatieven, opleidingen en kennisinstellingen gewerkt worden aan deze opgaven.

De uitgebreide agenda met een onderbouwing van de opgaven waar we in de provincie voor staan, is hieronder te downloaden.

Bijlagen