SamenSpel Sociaal-Gezond

Kennisplatform Utrecht Sociaal Domein/kUS

Het kennisplatform Utrecht Sociaal Domein /kUS wil bijdragen aan de doorontwikkeling van de samenwerking tussen het sociaal domein en het zorg- en gezondheidsdomein in de provincie Utrecht, Vijfherenlanden en de Gooi en Vechtstreek. kUS gaat werken aan een provincie- en regiobrede ‘Community of Practice and Learning’ (CoPaL), met aansluiting op de landelijke en regionale programma’s rond een integraal zorg- en welzijnsakkoord (AZWA) dat momenteel in ontwikkeling is. De CoPaL wordt inhoudelijk en structureel duurzaam verweven met bestaande regionale netwerken zoals HealthHub Utrecht, de kenniswerkplaatsen Jeugd en Wonen Zorg Ouderen 2040. In het programma Samenspel Sociaal Gezond, gefinancierd door het Ministerie van VWS, krijgt deze ambitie van het kUS en haar partners vorm.

Samenspel

Het programma SamenSpel Sociaal Gezond (SSG) heeft tot doel te onderzoeken hoe de samenwerking tussen overheden, (bestaande) organisaties, professionals, burgers en gemeenschappen, in het bijzonder die tussen het sociaal domein en de (publieke) gezondheidszorg, kan worden verbeterd en versterkt om het welzijn en de gezondheid van mensen, met name in een kwetsbare positie, te bevorderen. Dat kan gebiedsgericht zijn (wijk, buurt, dorp), maar ook tussen organisaties, professionals en op het niveau van onder andere overheden en zorgverzekeraars (bestuurlijk niveau).

Drie onderliggende vragen van het project SamenSpel zijn:

  • Hoe kunnen we gebruik maken van bestaande sociale infrastructuren in wijken, buurten en gemeenschappen om op een laagdrempelige wijze welzijn en gezondheid te bevorderen van mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden op het gebied van brede welvaart (gezondheid, welzijn, sociale kwaliteit, bestaanszekerheid)?
  • Hoe kunnen we mensen in wijken, buurten en dorpen en gemeenschappen meer toegang geven tot hulpbronnen die van belang zijn om een kwalitatief en gezond leven te kunnen leiden en wat is daarvoor nodig (informatie, activiteiten, hulp en ondersteuning, activeren en mobiliseren, belangenbehartiging, gemeenschapsvorming etc.)?
  • Wat kunnen we leren uit praktijken (van het strategisch proces en ‘samenspel’ daarom heen) en aan kennis genereren om de gelijkwaardigheid van de samenwerkingspartners binnen SamenSpel SG (op diverse niveaus) te versterken en welk (inter)professioneel handelingsrepertoire past daarbij?

Werkwijze

Samenspel kiest voor een werkwijze waarbij ze – van binnenuit (met betrokkenen) en van buitenaf (als onderzoeker) – haar aandacht richt op veelbelovende (preventieve) initiatieven op het snijvlak van de (publieke) gezondheidszorg en het sociaal domein. Ze gaat naar praktijken toe, beschrijft en onderzoekt deze binnen de lokale dynamiek in wijken en buurten, waar veel spelers al samenwerken rond bewoners in een kwetsbare positie, o.a. binnen samenlevingsopbouw en gemeenschapsversterking. Het streven is te leren van deze initiatieven en de ervaringen die door verschillende betrokkenen (meerdere perspectieven) worden opgedaan. Dit doen we door in dialoog te gaan met betrokkenen over de bevindingen van het onderzoek (waaronder een krachtenveld- en stakeholdersanalyse en het benoemen van succes- en faalfactoren) en door samen de noodzakelijke vervolgstappen te inventariseren en zo mogelijk ook te zetten. De aandacht is gericht op: (door)ontwikkelen, het verbeteren van de samenwerking rond of het bestendigen van initiatieven.

Kort gezegd: Samenspel onderzoekt en doorgrond, beschrijft en bespreekt lokale en regionale initiatieven op het snijvlak van zorg en welzijn met alle betrokkenen. Op deze wijze draagt zij bij aan kennisontwikkeling en de samenwerking tussen burgers en het welzijns- en zorgdomein in de wijk met het oog op een hogere kwaliteit van leven en gelijke kansen op welzijn en gezondheid van burgers (Social & health equity).

Het programma SamenSpel Sociaal Gezond /SSG bestaat uit drie werkpakketten:

Werkpakket 1: Schakelen in de Praktijk (SiP)

In het werkpakket Schakelen in de Praktijk zetten we in op het leren van lokale praktijken in Utrecht stad binnen de dynamiek die een stadswijk eigen is. Hierbij richten we ons op twee wijken waar de Hogeschool Utrecht betrokken is vanuit het programma HU GEZOND&WEL (een domeinoverstijgend programma waarin samengewerkt wordt in de driehoek Onderzoek-Onderwijs-Praktijk.) . Het doel is om werkwijzen te beschrijven van lopende domeinoverstijgende samenwerkingen, inclusief succes en faalfactoren. In dit project zal de rol van de HU zelf meegenomen worden (deels als speler, deels als ‘ kenner’ van de wijk).

Focus van SiP:

  • Inventarisatie van vraagstukken op lokaal niveau binnen bestaande voorzieningen gericht op mensen in een kwetsbare positie in de wijken Overvecht en Utrecht Oost (zoals een papier café, Welzijn op recept etc.).
  • Beschrijving van de lopende (al dan niet goedlopende) voorzieningen, initiatieven en samenwerkingsrelaties tussen zorg- en sociaaldomein daarbinnen (cq. de ervaringen daarmee) beschrijven en bloot leggen van de werkzame en niet werkzame factoren in het proces;
  • Het expliciteren van ethische (morele) en praktische dilemma’s waar professionals (zorg en sociaal) in de samenwerking met burgers tegen aanlopen;
  • Het exploreren van wat professionals en initiatieven nodig hebben in de samenwerking tussen het zorg- en het sociaal domein.

Het project Schakelen in de Praktijk speelt zich vooralsnog in twee wijken af. In beide wijken ligt de focus op andere initiatieven:

  • Wijk 1: focus en vraagstelling Utrecht Oost
    In Utrecht Oost ligt de focus op twee initiatieven en vraagstukken: 1) het verstevigen van de relatie met Welzijn op Recept en 2) de wijkopgave om mensen in een wijk met veel kwetsbare bewoners (Sterrenwijk) te ondersteunen bij gezond leven.
  • Wijk 2: focus en vraagstelling Overvecht
    In Overvecht onderzoeken we de verbinding tussen zorg en sociaal rond een aantal verschillende initiatieven die zijn gericht op het ondersteunen van bewoners in een kwetsbare positie: Deze initiatieven zijn mogelijk 1) het Papiercafé 2) Welzijn op Recept en 3) het Project NODIG.

Doelgroepen: we kijken breed naar de wijkgemeenschap die binnen de initiatieven centraal staan maar leggen de focus op mensen in een kwetsbare positie in de wijken Overvecht en Utrecht Oost mensen die weinig bestaanszekerheid hebben en lage gezondheidsvaardigheden in Utrecht Oost en Overvecht.
Betrokken organisaties: die onder andere worden beoogd (is nog onderwerp van overleg): diverse partners sociaal en gezond rond de initiatieven die onderzocht worden, zoals het Papiercafé en het Project NODIG. Verder valt te denken aan paramedici, huisartsen, welzijnsorganisaties, wijkverpleegkundigen.
Contactpersonen: Lizet van Ewijk lizet.vanewijk@hu.nl (Overvecht) en Rixt Zuidema rixt.zuidema@hu.nl (Oost)

Werkpakket 2: Welzijn aan tafel en de Regio (WaTeR)

Dit Werkpakket richt zich in het bijzonder op initiatieven op het snijvlak van zorg en welzijn in de brede regio Utrecht (incluis Gooi en Vechtstreek en Vijfherenlanden). Op lokaal niveau zijn in de regio van het kUS (Utrecht, Gooi en Vechtstreek, Vijfherenlanden) al veel samenwerkingsinitiatieven en projecten tussen professionals, organisaties en gemeenten vanuit het brede zorg- en welzijnsdomein. Denk aan de preventieve aanpakken van uit- en instroom ‘Beschermd Wonen’, samenspel tussen jongeren- en kinderwerk en Jeugdzorg, samenspel tussen eerstelijnszorg en GGZ, en in het versterken van gemeenschapskracht rond ‘preventie en vroegsignalering van dementie’, samen met zorgprofessionals. Op lokaal niveau in de regio gemeenten zijn ook veel samenwerkingsverbanden en initiatieventussen welzijnsorganisaties en het ‘zorglandschap’. Al deze initiatieven kennen vaak een projectmatig karakter en zijn fragiel in hun opzet (menskracht, middelen, systemen, worteling in de gemeenschap).

Vraagstelling binnen dit werkpakket: Hoe kan het brede sociaal domein en de sociale infrastructuur in samenspel met het zorg- en gezondheidsdomein op lokaal niveau een preventieve werking hebben bij vragen en problemen van burgers in een kwetsbare positie op het gebied van welzijn en gezondheid. En hoe kunnen die in een vroeg stadium worden gesignaleerd en opgepakt worden waardoor erger kan worden voorkomen?

  • Welke lokale praktijken en initiatieven komen in beeld in de regio en de gemeente Utrecht waar het samenspel tussen sociaal en gezond bijdraagt tot het welzijn en de gezondheid van bewoners?
  • Wat zijn de werkzame elementen van deze initiatieven? Wat zijn de belangrijkste obstakels?
  • Op welke wijze kan de kennis uit lokale praktijken (professionele kennis, ervaringskennis, wetenschappelijke kennis en kennis van de context) worden benut voor het verder ontwikkelen van deze praktijken en worden verspreid op regionaal en landelijk niveau?

In de kern van ‘Welzijn aan Tafel en de Regio’ (WaTeR) is, samen met professionals, bewoners en vrijwilligers, beleidsmakers en managers uit het zorg- en welzijnsdomein, lokale overheden, zorgkantoren en zorgverzekeraars, met docentonderzoekers en studenten, een analyse gemaakt van vijf samenspel-initiatieven die al worden ondernomen (incl. krachtenveldanalyse, analyse werkzame factoren, kwesties die de uitvoering belemmeren, financiering etc).
De initiatieven zijn in overleg met initiatiefgroep vanuit de Werktafel Welzijn en het kUS geselecteerd. Het gaat om een vrouwenmigrantengroep in Bunschoten-Spakenburg, samenspel tussen kinder- en jeugdwerk en jeugdzorg in Soest, een nieuw Zorgcentrum in Hilversum, Geld en Regelzaken in Vijfherenlanden en In Beweging over het samenspel tussen sport, zorg en welzijn in Utrecht.

Bij het ontsluiten van de werkzame en schurende factoren wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘Vier Venster Model’ (Binkhorst et al., 2019), waarin men telkens vanuit de positie van ‘burgers’, ‘professionals’, ‘organisatie’ en ‘beleid’ (en de uitlijning daartussen), ontdekt wat werkt in de lokale praktijken. De lokale en regionale bevindingen worden geïntegreerd met bestaande professionele kennis, ervaringskennis, wetenschappelijke kennis en kennis van de context.

Doelgroepen: divers
Betrokken partners: welzijnsorganisaties, gemeenten, diverse zorgpartijen, HU, zorgverzekeraar
Contactpersoon: Ard Sprinkhuizen ard.sprinkhuizen@hu.nl

Werkpakket 3: Samen Leren, Samen Kennis Genereren (Community of practice)

Vanuit kUS en de tussentijdse output van Samenspel willen we een leerrijke omgeving creëren op verschillende niveaus. ‘Al doende leren we en genereren we kennis’ is daarbij het devies. Kennis vatten we ruim op: het gaat om wetenschappelijke kennis, praktische kennis, professionele kennis, maar ook om ervaringskennis en om kennis uit morele kennisbronnen.

In dit laatste werkpakket ontwikkelen we een visie op het leren van alle samenspel-praktijken, de ervaringen die worden opgedaan en de kennis die kan worden geborgd uit de twee eerder genoemde werkpakketten op verschillende niveaus (dichtbij of in lokale praktijken, op regionaal niveau en op landelijk niveau). Belangrijke thema’s zijn o.a.:

  • de samenwerking tussen sociaal en gezond (zorg en welzijn), tussen formeel en informeel: de kracht van gemeenschappen en de rol van samenlevingsopbouw;
  • de functies en belangrijkste kenmerken van de sociale infrastructuur rondom doelgroepen in een kwetsbare positie (hoe creëer je een robuuste sociale infrastructuur rond deze groepen);
  • de kwesties die rond het integraal zorg- en welzijnsakkoord centraal staan (waaronder ‘BBBB’: betaaltitels, belangen, beleid, beeldvorming).

We onderzoeken welke andere belangrijke thema’s uit de eerste twee werkpakketten komen bovendrijven. We kijken daarnaast ook naar verschillende werkwijzen voor het overdragen en borgen van kennis tijdens dit project (hoe zorgen we ervoor dat de kennis ook op de juiste plaatsen landt, en om welke soorten kennis gaat het dan?).

We werken met de volgende kennisproducten:

  • Dialoogsessies (klein en groot)
  • Werkbezoeken, gekoppeld aan ‘confrontatie’ bijeenkomsten (vanuit het 4 Venstermodel)
  • Webinars (regionaal, digitaal)
  • Conferenties, colleges of studiebijeenkomsten met studenten
  • Presentaties op landelijke bijeenkomsten van de Werkplaatsen Sociaal Domein, de kennisinstellingen en op verzoek ook voor gemeenten
  • Trainingen, filmpjes, praktijkbeschrijvingen, verslagen van bijeenkomsten etc.
  • Rapportages (beperkt en beknopt)
  • Online tools …

Het is met name in dit werkpakket waarin we op verzoek van onze kUS partners (bv. de U16) of bv. van de Healthhub-partners kennisinitiatieven organiseren of juist aansluiten bij reeds bestaande initiatieven van de HU (KSI, kUS) de UU, UMCU etc. en andere genoemde partners. Het is hier waar de verbinding wordt gezocht en waar de belangrijkste resultaten, thema’s of issues worden gepresenteerd, geagendeerd en bediscussieerd.

Doelgroep: Partners en professionals sociaal en gezond in de lokale praktijken, de regio en landelijk
Betrokken partners: SWN, Movisie, VWS, VNG, RIVM, GGD, Healthhub Utrecht, gemeenten in de regio (u16), welzijnsorganisaties, de UU.
Contactpersoon: Carla Kolner carla.kolner@hu.nl (overall coördinator Samenspel)