Kennisplatform Utrecht Sociaal Domein/kUS
Het kennisplatform Utrecht Sociaal Domein /kUS wil bijdragen aan de doorontwikkeling van de samenwerking tussen het sociaal domein en het zorg- en gezondheidsdomein in de provincie Utrecht, Vijfherenlanden en de Gooi en Vechtstreek. kUS gaat werken aan een provincie- en regiobrede ‘Community of Practice and Learning’ (CoPaL), met aansluiting op de landelijke en regionale programma’s rond een integraal zorg- en welzijnsakkoord (AZWA) dat momenteel in ontwikkeling is. De CoPaL wordt inhoudelijk en structureel duurzaam verweven met bestaande regionale netwerken zoals HealthHub Utrecht, de kenniswerkplaatsen Jeugd en Wonen Zorg Ouderen 2040. In het programma Samenspel Sociaal Gezond, gefinancierd door het Ministerie van VWS, krijgt deze ambitie van het kUS en haar partners vorm.
Samenspel
Het programma SamenSpel Sociaal Gezond (SSG) heeft tot doel te onderzoeken hoe de samenwerking tussen overheden, (bestaande) organisaties, professionals, burgers en gemeenschappen, in het bijzonder die tussen het sociaal domein en de (publieke) gezondheidszorg, kan worden verbeterd en versterkt om het welzijn en de gezondheid van mensen, met name in een kwetsbare positie, te bevorderen. Dat kan gebiedsgericht zijn (wijk, buurt, dorp), maar ook tussen organisaties, professionals en op het niveau van onder andere overheden en zorgverzekeraars (bestuurlijk niveau).
Drie onderliggende vragen van het project SamenSpel zijn:
- Hoe kunnen we gebruik maken van bestaande sociale infrastructuren in wijken, buurten en gemeenschappen om op een laagdrempelige wijze welzijn en gezondheid te bevorderen van mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden op het gebied van brede welvaart (gezondheid, welzijn, sociale kwaliteit, bestaanszekerheid)?
- Hoe kunnen we mensen in wijken, buurten en dorpen en gemeenschappen meer toegang geven tot hulpbronnen die van belang zijn om een kwalitatief en gezond leven te kunnen leiden en wat is daarvoor nodig (informatie, activiteiten, hulp en ondersteuning, activeren en mobiliseren, belangenbehartiging, gemeenschapsvorming etc.)?
- Wat kunnen we leren uit praktijken (van het strategisch proces en ‘samenspel’ daarom heen) en aan kennis genereren om de gelijkwaardigheid van de samenwerkingspartners binnen SamenSpel SG (op diverse niveaus) te versterken en welk (inter)professioneel handelingsrepertoire past daarbij?
Werkwijze
Samenspel kiest voor een werkwijze waarbij ze – van binnenuit (met betrokkenen) en van buitenaf (als onderzoeker) – haar aandacht richt op veelbelovende (preventieve) initiatieven op het snijvlak van de (publieke) gezondheidszorg en het sociaal domein. Ze gaat naar praktijken toe, beschrijft en onderzoekt deze binnen de lokale dynamiek in wijken en buurten, waar veel spelers al samenwerken rond bewoners in een kwetsbare positie, o.a. binnen samenlevingsopbouw en gemeenschapsversterking. Het streven is te leren van deze initiatieven en de ervaringen die door verschillende betrokkenen (meerdere perspectieven) worden opgedaan. Dit doen we door in dialoog te gaan met betrokkenen over de bevindingen van het onderzoek (waaronder een krachtenveld- en stakeholdersanalyse en het benoemen van succes- en faalfactoren) en door samen de noodzakelijke vervolgstappen te inventariseren en zo mogelijk ook te zetten. De aandacht is gericht op: (door)ontwikkelen, het verbeteren van de samenwerking rond of het bestendigen van initiatieven.
Kort gezegd: Samenspel onderzoekt en doorgrond, beschrijft en bespreekt lokale en regionale initiatieven op het snijvlak van zorg en welzijn met alle betrokkenen. Op deze wijze draagt zij bij aan kennisontwikkeling en de samenwerking tussen burgers en het welzijns- en zorgdomein in de wijk met het oog op een hogere kwaliteit van leven en gelijke kansen op welzijn en gezondheid van burgers (Social & health equity).