Collega Wenja Heusdens gepromoveerd!

Wenja Heusdens is op woensdag 25 april gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht met haar proefschrift ‘Food for thought, Understanding students’ vocational knowledge’. Na een succesvolle verdediging tegenover vier kritische opponenten ontving zij onder toeziend oog van haar promotor Elly de Bruijn en co-promotor Liesbeth Baartman haar bul en doctorstitel. De promotieplechtigheid in de historische Senaatszaal van het Academiegebouw werd afgesloten met een daverend applaus vanuit het publiek voor de kersverse doctor.

Met haar onderzoek wilde Heusdens grip krijgen op beroepskennis en de ontwikkeling van beroepskennis bij mbo-studenten. Zij heeft daarvoor volop studenten ingezet: 56 studenten horecamanager-ondernemer (BOL niveau 4) en 72 zelfstandig werkende koks (BOL niveau 3) die groepsgewijs iedere zes weken een sandwichbar runde op de campus van hun opleiding. Zij ontdekte dat studenten niet spontaan kijken naar de bredere context waarin zij hun beroepshandelingen uitvoeren: “Ze zijn gewend om in de beroepspraktijk taken uit te voeren en konden hier goed over vertellen. Het bleek dat zij in mindere mate bezig waren met het grotere geheel, bijvoorbeeld met het doel van de activiteiten. Als zij hiertoe werden uitgenodigd, konden zij ook hierover prima beroepskennis naar voren brengen, maar enige stimulatie van de interviewers was hiervoor wel nodig.”