Nieuwe resultaten over verrijkte leeromgevingen voor de regio Utrecht

📚 Voor de grote opgaven waar we als samenleving voor staan is samen leren en samen werken essentieel. Dat kan in een verrijkte leeromgeving, waar studenten, professionals, burgers en organisaties samen komen rondom een maatschappelijke opgave. Maar hoe werkt zo’n verrijkte leeromgeving nou in de praktijk? En wat is ervoor nodig om leeromgevingen te verrijken? Vijf lectoraten van Hogeschool Utrecht, waaronder het lectoraat Beroepsonderwijs, deden er onderzoek naar.

🌍 Waarom zijn ze belangrijk?

  • Om maatschappelijke opgaven zoals arbeidsmarkttekorten, snelle digitalisering en klimaatverandering het hoofd te bieden
  • Om toekomstbestendig beroepsonderwijs te realiseren dat meebeweegt met veranderingen in werkveld en samenleving
  • Om gelijkwaardig samen te leren werken met betrokkenen met uiteenlopende perspectieven, achtergronden en vakdiscipline

🔍Kenmerken van verrijkte leeromgevingen:

  • Samen leren en werken aan werkelijke maatschappelijke opgaven.
  • Grensoverstijgend karakter: samenwerking over de grenzen van school en wijk, van verschillende disciplines en domeinen, van professionals en burgers en van praktijk en onderzoek.
  • Betrokkenen vormen duurzame gemeenschappen met gedeelde doelen en ambities.

👥 Vier vensters op verrijkte leeromgevingen:

  1. Burgerperspectief: gelijkwaardige samenwerking met bijvoorbeeld wijkbewoners en ervaringsdeskundigen.
  2. Organisatieperspectief: gedegen organisatie, sleutelrol voor kwartiermakers en een responsief ontwerp.
  3. Professioneel perspectief: studenten, (ervaren) professionals en onderzoekers leren van elkaar.
  4. Bestuur- en beleidsperspectief: verbinding met beleidsagenda’s voor langdurige samenwerking.

📈 Conclusie:
Verrijkte leeromgevingen zijn belangrijk voor het opleiden van bekwame vakmensen die wendbaar kunnen inspelen op maatschappelijke veranderingen. Bij succesvolle verrijkte leeromgevingen stappen betrokkenen over hun schaduw heen, zoomen ze uit en nemen ze meerdere perspectieven mee.

Bekijk de brochure en de ontwikkelde visuals, praktische tools om leeromgevingen te beschrijven en te verdiepen en onderliggende literatuur: Naar verrijkte leeromgevingen voor de regio.

Aan de brochure werkten Elco Buurma (junior onderzoeker lectoraat Beroepsonderwijs), Ilya Zitter (lector Beroepsonderwijs) mee, samen met collega’s Anton Boonen (lector Duurzame Gemeenschappen),Edwin Nieman (docent-onderzoeker lectoraat Duurzame Gemeenschappen), Klaas Doorlag (docent-onderzoeker lectoraat Organiseren van Verandering in Onderwijs), Harry Rorije (onderzoeker lectoraat Organiseren van Verandering in Onderwijs), Kaoutar El Khattouti (docent-onderzoeker lectoraat Werken in Onderwijs), Maaike Koopman (associate lector Werken in Onderwijs en Beroepsonderwijs) en Joep Kuijper (docent-onderzoeker lectoraat Co-design).