Pre-promotietraject voor mbo-docenten: iets voor jou?

Is promoveren iets voor mij? Kan ik dat eigenlijk wel? Waar wil ik dan op promoveren? Hoe kom ik tot een onderzoeksplan? En hoe krijg ik daar tijd en financiering voor? Allerlei vragen die misschien in je opkomen als je aan promoveren denkt en die aan de orde komen in het pre-promotietraject. Dit traject helpt je om te onderzoeken of promoveren iets voor jou is en bij het vormgeven van jouw onderzoek en promotietraject.

Voor wie?

Het pre-promotietraject biedt mbo-docenten en mbo-professionals die interesse hebben in onderwijskundig promotieonderzoek praktische en inhoudelijke ondersteuning om daadwerkelijk van start te gaan met hun onderzoek. Deelnemers moeten werkzaam zijn in het mbo en daarnaast  beschikken over een hbo-master of universitaire master (of gelijkwaardige equivalent). Ze kunnen aanspraak maken op de Promotiebeurs voor Leraren of willen op een andere manier financiering verkrijgen, bijvoorbeeld via de werkgever. Het promotieonderzoek behandelt onderwijskundige thema’s of vraagstukken.

"Het heeft veel inzicht gegeven als het gaat om onderzoeken. Maar ook inzicht heeft gegeven over wie ik ben als professional. Daarnaast biedt het traject allerlei mogelijkheden om te netwerken, waardoor er meer deuren voor je open gaan."

Ervaring deelnemer voorgaande ronde

Hulp bij de start van een promotietraject

Het mbo heeft een jonge onderzoekscultuur waarbinnen het niet vanzelfsprekend is voor docenten om voor een promotietraject te kiezen. Er zijn nog geen gebaande paden waardoor het voor hen vaak lastig is om zo’n traject op te starten. Hoe kom je van een idee tot een promotievoorstel? Wat houdt een promotietraject eigenlijk precies in? Is het wel een realistische keuze? Misschien weet je al dat je wilt promoveren maar kun je hulp gebruiken bij het opstellen van je onderzoeksplan. Je bent niet de enige met vragen: steeds meer mbo-docenten hebben behoefte aan ondersteuning bij het doen van onderzoek, met name bij de start van een promotietraject.

 

"Het prepromotietraject heeft mij inzicht gegeven in wat dit lange proces op op verschillende vlakken met mij als persoon doet: Wat houdt het mentaal in, wat houdt het fysiek in, wat houdt het praktisch in, etc. Het prepromotietraject heeft mij inzicht gegeven in hoe je een concrete basis moet neerzetten om uiteindelijk de vervolgstap te kunnen maken."

Ervaring deelnemer voorgaande ronde
2023-6 Pre-promotietraject

Wat komt aan bod in het pre-promotietraject?

De looptijd van het pre-promotie traject is ongeveer een anderhalf jaar. Het traject bestaat uit 3 fasen:

  • Fase 1 Oriënteren op promotieonderzoek: Wat is een promotietraject? Wil ik promoveren? Welke onderwijskundige thema’s of onderzoeksvraag wil ik onderzoeken?
  • Fase 2 Opfrissen van onderzoeksvaardigheden: In deze fase scherp je de probleemstelling verder aan, formuleer je een onderzoeksvraag, zoek je literatuur en maak je een onderzoeksposter.
  • Fase 3 Werken aan een onderzoeksplan: Je werkt verder aan je onderzoeksplan of aanvraag voor de Promotiebeurs voor Leraren, het liefst al samen met een beoogd promotor.

In elke fase van het traject staan drie leerlijnen centraal: werken aan de inhoud van je onderzoek; werken aan voorwaarden voor het kunnen doen van onderzoek; en werken aan je netwerk rondom je onderzoek. Samen met de andere deelnemers vorm je een professionele leergemeenschap, waar je ook tijdens je promotie op kunt terugvallen.

Praktische informatie

  • Het traject bestaat uit 13 maandelijkse groepsbijeenkomsten.
  • Naast de groepsbijeenkomsten werk je individueel en met je leerteam aan opdrachten en is er ruimte voor individuele feedback.
  • Van de deelnemers vragen we inzet van 1 dag in de week gedurende fasen 1 en 2 en een inzet van 1,5 dag in de week gedurende fase 3. Dit zijn natuurlijk gemiddeldes, afhankelijk van je werk- en privésituatie kan dit per deelnemer en per tijdsperiode verschillen.
  • De kosten per deelnemer bedragen € 3.750,-. In geval van annulering is ECBO gerechtigd om kosten in rekening te brengen.
  • Aanmelden kan t/m 1 november 2023. Met de aanmelding gaat een aanbetaling van € 1.000,- gepaard. Op 2 november worden de resterende kosten van het pre-promotietraject in rekening gebracht.
  • Het traject vindt doorgang vanaf 11 aanmeldingen; er is ruimte voor maximaal 18 deelnemers.
  • Bij meer dan het maximum aantal te plaatsen deelnemers krijgen degenen die zich hebben aangemeld op volgorde van bevestiging van aanmelding toegang tot het traject. In geval van annulering door ECBO bij te weinig deelnemers ontvang je je inschrijfgeld retour.

Het pre-promotietraject is een initiatief van de Beroepsvereniging Opleiders in het mbo (BVMBO), het Lectoraat Beroepsonderwijs van de Hogeschool Utrecht (HU), de Open Universiteit (OU) en het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO).