TeamingScan als instrument voor dynamische teams voor inzicht in samenstelling en hun (leer-ontwikkel)vraagstukken

TeamingScan als instrument voor dynamische teams voor inzicht in samenstelling en hun (leer-ontwikkel)vraagstukken

Met het instrument TeamingScan voor leerwerkomgevingen in het beroepsonderwijs (mbo en hbo) krijgen teams inzicht in hun samenstelling van het grensoverstijgende team, in het gemeenschappelijke inhoudelijk vraagstuk en daaraan verbonden leer-ontwikkelvraagstuk. Daarnaast kunnen met de TeamingScan aangrijpingspunten worden geïdentificeerd om cross-boundary teaming te versterken.

De TeamingScan is ontwikkeld vanuit het lopende SIA RAAK-PRO project Teaming in de Tussenruimte: grensoverstijgend samenwerken in leerwerkomgevingen voor wendbare professionals. Binnen dit project wordt onderzocht hoe dynamische samenwerkingsvormen in de praktijk kunnen worden vormgegeven en versterkt, met als uiteindelijk doel de wendbaarheid van (toekomstige) professionals positief te beïnvloeden.

De TeamingScan bestaat uit vier werkvormen, die worden begeleid door een procesbegeleider. Er is een Teamanalyse, een Grensanalyse, er worden Hefbomen geïdentificeerd voor versterking en er wordt een Eerste stap naar een interventie(richting) gezet. De opbrengsten van de gesprekken kunnen worden vastgelegd op het TeamingCanvas. Voor de procesbegeleider is een uitgebreide handreiking geschreven. Voor mensen die meer willen weten over de achtergrond en de totstandkoming van de TeamingScan is een theoretische en methodologische verantwoording geschreven.

Verschillende grensoverstijgende teams in leerwerkomgevingen hebben de TeamingScan al doorlopen. Enkele ervaringen:

“De TeamingScan heeft ons geholpen om de klokken gelijk te zetten. We hebben zicht gekregen op hoe iedereen op dat moment in de samenwerking zat en werken weer vanuit een gezamenlijk doel.  We houden sindsdien nauwer contact.” (lid van een cross-boundary team).

“Het is een mooie manier van evalueren. Het maakt duidelijk dat een dynamisch team ok een (echt) team is, met dezelfde ontwikkelingsstadia van een team. En dat dat proces ook zorg behoeft.”
(procesbegeleider bij introductie TeamingScan)

Zin om met je dynamische, grensoverstijgende team de TeamingScan te gaan gebruiken? Dat kan! De TeamingScan is vrij te gebruiken en te vinden op de projectwebsite van Teaming in de Tussenruimte.

Vragen over de TeamingScan? Stel ze aan onderzoekers Josien Engel (lectoraat Beroepsonderwijs) of Aimée Hoeve (lectoraat Responsief Beroepsonderwijs, HAN).