Twee NRO-subsidies naar het lectoraat Beroepsonderwijs

Het lectoraat Beroepsonderwijs heeft twee subsidies van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek toegewezen gekregen. Twee aanvragen, met Liesbeth Baartman (lector Beroepsonderwijs) aan de pen, zijn gehonoreerd.

Werkzame principes van programmatisch toetsen

“Steeds meer opleidingen in het mbo kiezen voor programmatisch toetsen –  een toetsconcept waarbij toetsen worden gezien als informatiebrokjes over de ontwikkeling van de student en waarbij feedback en het leren van de student centraal staan,” zegt Liesbeth. “Maar programmatisch toetsen brengt grote veranderingen met zich mee voor de betrokken onderwijsprofessionals. Het vraagt om andere rollen, gedrag en soms het loslaten van diepgewortelde overtuigingen over toetsing.”

Soms werkt programmatisch toetsen dan ook niet. Voor dit nieuwe onderzoek willen Liesbeth en collega’s weten hoe programmatisch toetsen succesvol kan worden geïmplementeerd. Wat werkt, hoe en waarom in welke context? Daarvoor gaan ze bij zes verschillende opleidingen in de praktijk onderzoek doen, met als resultaat onder andere concrete handreikingen om programmatisch toetsen succesvol in te voeren.

‘PROTOtypes. Werkzame principes van PROgrammatisch Toetsen’ is een onderzoek van lectoraat Beroepsonderwijs (HU), het landelijke leernetwerk Programmatisch Toetsen, het lectoraat Eigentijds Beoordelen en Beslissen (HAN), en het lectoraat Technology Enhanced Assessment (Fontys). Naast Liesbeth zullen senior onderzoekers Bas Agricola en Marlies de Vos betrokken zijn bij het onderzoek. Vanuit de HU doen twee opleidingen mee: Open ICT en de bachelor Communicatie.
Het onderzoeksproject is gehonoreerd vanuit het NRO-financieringsprogramma Inzicht in onderwijsvernieuwing 2024.

Een toekomstbestendig toetsprogramma in het mbo

“Het mbo staat voor uitdagingen in examinering door strikte regelgeving en ingekochte examens die niet passen bij gevarieerde leerervaringen, regionale werkveld en studentenpopulatie,” stelt Liesbeth. “Het Lerend Kwalificeren (LK) netwerk, gestart in 2021 met 14 mbo-teams, ontwerpt en onderzoekt alternatieve toetsprogramma’s, onderbouwd vanuit programmatisch toetsen en formatief evalueren.” Met de subsidie kan dit netwerk zich nu nog sterker inzetten voor het professionaliseren van docenten, studenten en werkveldpartners; het ontwikkelen van evidence-informed inzichten over wat werkt in de praktijk; en het stimuleren van onderzoek in het mbo. Ook gaat het netwerk de opgedane kennis nog meer delen met beleids- en praktijkpartners.

‘Netwerk Lerend Kwalificeren: samenwerken aan een toekomstbestendig toetsprogramma in het mbo’ is een project van het lectoraat Beroepsonderwijs, dat getrokken wordt door dr. Judith Gulikers van Wageningen University & Research. Ook zijn 14 mbo-teams en het Kennispunt Onderwijs en Examinering van de MBO Raad betrokken. Naast Liesbeth zal ook senior onderzoeker Marlies de Vos aan het project deelnemen. Het project wordt gefinancierd vanuit de financieringsregeling Samenwerken aan onderwijskwaliteit in de regio 2024.