Voor opdrachtgevers
Het gele boekje

Het gele boekje

Wat is het gele boekje?

Vaccinaties worden al sinds 1969 vastgelegd in het gele boekje, een internationaal geaccepteerd document uitgegeven door De World Health Organization (WHO). Het gele vaccinatieboekje is het internationale bewijs van inenting waarin vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp, hepatitis A en B geregistreerd worden. De coronavaccinatie kan hier nu aan worden toegevoegd.

Een reiziger kan dit vaccinatiepaspoort nodig hebben bij zowel commerciële als non-commerciële vaccinatie gevers, douanebeambten en in sommige gevallen werkgevers en opleiders.

Hoe werkt het nu?

Het huidige ‘papier-en-pen’ systeem dat wordt gebruikt voor registratie is erg gevoelig voor fraude, verlies en human error. Vaccinerende partijen wisselen geen informatie uit en zijn afhankelijk van stempels, stickers en het geheugen van de reiziger om belangrijke vaccinatie informatie te kunnen verkrijgen.

Project

In samenwerking met adviesbureau Dialogic heeft het studententeam onderzoek verricht naar het digitaliseren van het gele boekje met behulp van blockchain. Door blockchain in te zetten heeft de reiziger controle over zijn eigen gegevens en kan zelf beheren wie toestemming heeft om gegevens in te zien, te wijzigen en toe te voegen. Het project heeft de vorm gekregen van een mobiele applicatie voor de reiziger en een desktop applicatie voor de arts/verpleegkundige.

Uit dit team is in 2020 ANIMO Solutions ontstaan. Deze startup ontwikkelt digitale identiteit oplossingen met behulp van decentrale technologieën als blockchain.