Meerwaarde voor de opdrachtgevers
Veel opdrachtgevers vertellen ons dat zij het belangrijk vinden een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie vakmensen, en het zorgdragen dat de kennis die zij opdoen goed aansluit bij de huidige snel veranderende beroepspraktijk.
In een project krijgen de studenten een kijkje in de keuken van dit specifieke bedrijf en hoe het is om daar te werken. Voor een opdrachtgevers geeft dit de kans de naamsbekendheid binnen deze doelgroep te vergroten en zelf een beeld te vormen van de kwaliteiten van onze Open-ICT studenten.
De opdrachtgever krijgt een compleet scrum-team van 4 of 5 ICT-studenten tot zijn beschikking die werken aan het ontwikkelen van nieuwe applicaties of functionaliteit voor het bedrijf. We zien regelmatig dat bedrijven nieuwe inzichten en ideeën krijgen in het werken met onze studenten doordat zij vanuit een ander perspectief en achtergrond redeneren. Via het team krijgt de opdrachtgever toegang tot de kennis van de Hogeschool en kan dit gebruiken voor het toetsen van ideeën en verkrijgen van nieuwe inzichten.
Wat verwachten wij van een opdrachtgever?
Naast een inspirerende opdracht waarin onze studenten veel kunnen leren en zich kunnen bewijzen in de praktijk verwachten wij een aantal praktische zaken van een opdrachtgever.
De opdrachtgever benoemt een begeleider die de probleemstelling kan uitleggen en gedurende het project inhoudelijke vragen kan beantwoorden en prioriteiten aangeven. Feitelijk de rol van een Product Owner in scrum-termen. Deze begeleiding kost in de praktijk ongeveer 3 a 4 uur per week.
Daarnaast verwachten wij dat de begeleider de studenten helpt de weg te vinden binnen de organisatie en bijvoorbeeld intern expertise bijschakelt als het team specifieke vragen heeft of tussentijdse resultaten wil laten reviewen. De begeleider is eens in de twee weken samen met de HU coach aanwezig bij de sprint reviews.
Begeleiding van de studenten
De studenten staan er niet alleen voor. Elke student is op basis van zijn rol en interesse lid van een gilde. Deze gilde staat onder leiding van een gildemeester en bestaat uit studenten van verschillende senioriteit met dezelfde specialisatie. Zij komen wekelijks bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar inhoudelijk te helpen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan verdere vakmatige verdieping door kennisdelingen, bedrijfsbezoeken, externe sprekers en samenwerking met het onderzoeksinstituut van ICT.
Elke student wordt individueel begeleid door een ervaren coach van Open-ICT. Samen bespreken ze de voortgang en specifieke problemen waar een student tegenaan loopt. Elke twee weken heeft de student een ontwikkelgesprek met de coach waarin feedback wordt gegeven en wordt afgesproken aan welke kennisontwikkeling en verdere verbetering van vaardigheden de student de komende tijd aandacht gaat besteden.
Deze coach is ook eerste contactpersoon vanuit de HU voor een opdrachtgever. Voor het begin van het project zal hij of zij met de opdrachtgever afspraken maken voor een succesvolle opstart. Praktische afspraken over het team, de beschikbaarheid van de studenten, tijdsplanning, werklocatie en benodigde faciliteiten worden vooraf afgestemd om verrassingen te voorkomen.
Praktische zaken
Een opdracht duurt ongeveer 20 weken en start begin september of begin februari. Een team bestaat uit studenten met verschillende beroepsrollen. Vaak een rol als frontend developer of backend developer, soms een meer gespecialiseerde rol in business analyse, AI, security of technische Informatica.
Studenten zijn drie dagen per week beschikbaar voor de opdracht. De andere twee dagen besteden zij aan schoolactiviteiten zoals het bijwonen van hun gilde of zelfstudie. Om het werken in een bedrijf echt te kunnen ervaren willen wij graag dat het team minimaal 1 dag en liefst 2 of 3 dagen per week op locatie bij de klant kan werken. Hiervoor stelt de opdrachtgever werkplekken en de benodigde faciliteiten ter beschikking. Het maakt de ervaring helemaal compleet als de studenten ook bij sommige bedrijfsevents welkom zijn.
De concrete afspraken worden voor de start van het project besproken tussen de coach van de Hogeschool en de contactpersoon van het bedrijf en vastgelegd in een overeenkomst tussen de HU, de studenten en de opdrachtgever.
Voorbeeld projecten
Wij zijn op zoek naar projecten waar onze studenten veel kunnen leren en die inhoudelijk uitdagend zijn. Verder vinden we het belangrijk dat het project een maatschappelijk relevante component heeft bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en lifestyle, de ontwikkeling van de kennissamenleving of mensgericht en data-gedreven digitaliseren.
Ter inspiratie een aantal voorbeelden van projecten die recent door onze studenten zijn uitgevoerd:
- De ontwikkeling van een app die koks in een restaurant helpt voedselverspilling tegen te gaan, en zorgt voor een beterere inschatting van de inkoop;
- Een app die helpt bij het vinden van een rustige werkplek voor studenten of werknemers gebaseerd op de hoeveelheid op wifi actieve apparaten in een bepaald gebouw;
- Een app die helpt je beter academisch te schrijven;
- Een digitaal vaccinatiepaspoort;
- Het vergroten van de beschikbaarheid van openbaar vervoer door met behulp van data noodzakelijk onderhoud aan treinstellen te voorspellen.