PREVENT Symposium 6 juni 2024

PREVENT Symposium 6 juni 2024

Bouwen aan vertrouwen

Hoe kunnen we integraal wijkgericht werken aan vertrouwen als sleutel voor preventie? Op donderdag 6 juni verkennen we deze vraag samen met denkers en doeners uit het veld van zorg en welzijn.

Als bewoners geen vertrouwen hebben in professionals of in de overheid, of als professionals elkaar onderling niet vertrouwen zal wijkgerichte preventie niet slagen. Veel van deze vormen van vertrouwen zijn broos en staan onder druk. Hoe kunnen we bouwen aan vertrouwen?

Tijdens dit PREVENT-symposium bespreken we drie belangrijke dimensies van vertrouwen: integriteit (betrouwbaarheid); erkenning van andermans belangen en (beroeps)competenties. Al deze dimensies moeten op orde zijn bij het bereiken van kwetsbare groepen die weinig vertrouwen kunnen hebben in instanties. Of bij het opzetten van samenwerkingen met actieve bewoners en bij interprofessionele samenwerking tussen het gezondheids- en welzijnsdomein.

Twee aansprekende gasten, Monique Kremer en  strategisch adviseur van het RIVM Loek Stokx, zullen het belang van vertrouwen aan de hand van de drie dimensies integriteit, erkenning van elkaars belangen en (beroeps) competenties belichten vanuit het sociale en het gezondheidsdomein, waarna er ruimte is voor discussie. Vervolgens gaan we in deelsessies uiteen waarin goede (praktijk)voorbeelden centraal staan als het gaat om vertrouwen bij het bereiken van kwetsbare groepen, bij het opzetten van samenwerkingen met bewoners en bij interprofessioneel samenwerken tussen het gezondheids- en sociaal domein.

Programma

14.30 u Monique Kremer en Loek Stokx spreken over vertrouwen als sleutel voor preventie en plenaire discussie

15.30 u Pauze

15.45 u Workshops

  • Workshop 1: Sámen werken aan vertrouwen
  • Workshop 2: Met actieve bewoners bouwen aan vertrouwen
  • Workshop 3: (Her)bouwen van vertrouwen als vertrouwen verloren is

16.30 u Netwerkborrel

Sprekers

Monique Kremer is voorzitter van de Adviesraad Migratie, werkt bij het Kenniscentrum Ongelijkheid en is als Bijzonder Hoogleraar Actief Burgerschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ze houdt zich al jaren bezig met het thema vertrouwen van burgers in de rijksoverheid, instanties en gemeenten. Het vertrouwen in deze publieke organisaties neemt af met verstrekkende gevolgen voor de bestaanszekerheid van met name mensen in kwetsbare posities. Hoe is deze vertrouwenscrisis ontstaan en belangrijker: zijn er mogelijkheden om de vertrouwenscrisis op te lossen?

Loek Stokx is werkzaam als strategisch adviseur bij het RIVM. Hij zal aan de hand van opgedane ervaringen, onder andere tijdens de corona pandemie, schetsen hoe het RIVM omgaat met het vertrouwen van bewoners, wat ze doen om dat vertrouwen te verkrijgen en vervolgens te behouden.

Workshops 

1) Sámen werken voor vertrouwen

Wijkgerichte integrale preventie impliceert samenwerking tussen professionals uit verschillende disciplines. Dat gaat niet vanzelf. Interprofessionele samenwerking is gebouwd op een zekere basis van vertrouwen. Wat kunnen professionals doen om deze basis van vertrouwen te vergroten en daarmee de kwaliteit van samenwerken te verbeteren? Tijdens de workshop begeleiden onderzoekers van Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam de workshopdeelnemers bij een klein deel uit een uitgebreidere training over ‘interprofessioneel samenwerken in zorg & welzijn’. Iedereen is welkom om de workshop bij te wonen, ook als u zelf geen zorg- of welzijn professional bent.

(2) Met actieve bewoners bouwen aan vertrouwen

‘Community-up’ is een beweging om de systeemwereld en de leefwereld samen te brengen. Door samen te verkennen hoe een bepaald vraagstuk kan worden aangevlogen, wordt de expertise uit beide werelden gebruikt en samengebracht tot een integrale aanpak waarin zowel systeempartijen als mensen uit de samenleving een rol hebben. Anton Boonen, lector Duurzame Gemeenschappen aan Hogeschool Utrecht, (hyperlink naar zijn LinkedIn) gaat in de workshop aan de slag met praktische tips hoe je binnen de community-up benadering kan bouwen aan vertrouwen samen met de actieve wijkbewoner.

(3) (Her)bouwen van vertrouwen als vertrouwen verloren is  

Gezinnen waarin meerdere problemen tegelijk spelen, hebben te maken met veel verschillende hulpverleners. Hoe bouw je aan vertrouwen in deze gezinnen met multi-problematiek? HU-docent en promovendus Marcel van Eck (hyperlink naar zijn LinkedIn) laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien dat het tonen van de menselijke kant essentieel is in deze gezinnen. Aan de hand van stellingen en discussie met deelnemers verkent hij in de workshop mogelijkheden om verbinding te maken met en in deze gezinnen, hoe je vertrouwen kunt winnen en vooroordelen kunt voorkomen.

Aanmelden

Aanmelden voor het symposium kan via onderstaand aanmeldformulier: