delen

Dag 5 – expo en terugblik

Dag5-probe2

Op de laatste dag zijn we weer vroeg begonnen om het project af te ronden. Op de presentatie, poster, nieuwe houten probe moesten de punten op de i gezet worden om in Den Haag tentoon te kunnen stellen. Op de expositie konden mensen de probe testen en meer te weten komen over ons toekomstbeeld, insights en advies. Er zijn verschillende interessante mensen langsgekomen om meer te weten te komen over onze visie op het delen van informatie.

 

Dag5-poster

Terugblik op de week

Een week lang hebben we hard gewerkt de toekomst van de stad. Het heeft veel discussies opgeleverd over hoe de stad eruit zou komen te zien, welke vragen het beste gesteld zou kunnen worden aan de inwoners van de stad en hoe de probe er dan uit zou moeten komen te zien. Het leuke was dat we op verschillende toffe ideeën zijn gekomen, waarvoor we helaas niet genoeg tijd hadden om er ook iets mee te doen en het interviewen van verschillende mensen in de binnenstad van Den Haag was ook erg leuk. Al met al heeft het toch veel tijd, moeite en energie gekost om tot de gewenste gegevens te komen en een goede probe, poster en presentatie neer te zetten.

Uit de eerste probe kwamen namelijk inzichten over de redenen waarom mensen informatie delen en de reactie over het beeld van de toekomst dat werd geschetst. Daaruit kwam naar voren dat mensen sommige informatie wel interessant zouden vinden om te weten, maar alleen op momenten als ze er iets aan hebben. Omdat de hoofdvraag “bevordert het delen van informatie de kwaliteit van leven in de stad” nog niet helemaal beantwoord kon worden waren nieuwe vragen en nieuwe inzichten nodig. Uit de tweede probe kwamen antwoorden over welke onderwerpen mensen belangrijk vinden om iets over te delen en hoe men met elkaar om zou gaan als je bepaalde informatie weet. Het antwoord op de hoofdvraag is te beantwoorden met nee. Als alle informatie voor iedereen beschikbaar wordt, worden mensen opstandig. Maar als selectieve informatie gedeeld zou worden op momenten wanneer daar vraag naar is, kan het de kwaliteit van leven (vooral op sociaal gebied) wel verbeteren.

De moeite die deze challenge heeft gekost was de moeite waard, omdat we veel geleerd hebben over design thinking, intensief samenwerken met verschillende disciplines en leeftijden en werken in een andere omgeving.