Aan Googles liefde voor onderwijs zit iets dubbels – creëert Google klanten voor het leven?

 

Grote techbedrijven hebben hun oog laten vallen op het onderwijs. Met Google voorop. 70 procent van de basisscholen in Nederland werkt met laptops en software van het bedrijf. ‘Dit is geen liefdadigheid van Google. Zo creëer je klanten voor het leven.’

Met grote ogen staart Justin naar de laptop voor hem. De 8-jarige scholier – blonde stekeltjes, bril – weet dat hard praten niet de bedoeling is tijdens de les. Maar zijn enthousiasme is op deze druilerige vrijdagmorgen onbeheersbaar.

Wow!’, schalt hij. Een paar klasgenoten kijken verschrikt op van hun laptops en zien hoe Justin zijn handen juichend de lucht in steekt. Luidkeels: ‘Dit is écht zó ongelooflijk cool.’

Google Skills For Kids. Zo heet het vak dat Justin in vervoering brengt. Hij volgt het vandaag met negen klasgenoten van de Montessorischool in Naaldwijk. Het vak werd anderhalf jaar geleden ontwikkeld door de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO) voor de zeventien basisscholen die onder de koepel vallen.

De 4.600 leerlingen van deze scholen leren om te gaan met ’s werelds bekendste zoekmachine. Ze leren ook hoe ze bestanden moeten aanmaken in Google Drive – de online-opslagplek van Google – en hoe ze een presentatie kunnen invoeren in Google Presentaties. Hebben de leerlingen alle vaardigheden onder de knie, dan behalen ze hun Google Skills For Kids-certificaat – een diploma in de kleuren van Google.

De lessen zijn geliefd. ‘Ik mag hier dingen die ik normaal niet mag’, zegt Tessa (8). ‘Zoals filmpjes kijken op YouTube.’ Leren over Google is niet alleen leuk, zegt Justin, het is ook handig. ‘Want als je later groot bent en je moet van iemand Google Drive gebruiken, dan weet je al hoe dat moet.’

Met de Google-lessen loopt de Westlandse scholenkoepel voorop in een ontwikkeling die zich de laatste jaren onderwijsbreed voltrekt. Google is een belangrijke plaats in de klaslokalen aan het veroveren. Veel van de iPadscholen van Maurice de Hond mogen een stille dood gestorven zijn, Google is in het onderwijs springlevend.

Een nieuwe wereld om in te verdwijnen

Sommige ouders stelden scholenkoepel WSKO wel kritische vragen over het invoeren van de Google-lessen. Ze wilden niet dat hun kind zo jong al een Google-account zou krijgen. Maar uiteindelijk (…)

Lees verder