BEP tutorial

Deze tutorial kost 15 min.

De Birds Eye Perspective (BEP) leeromgeving heeft als doel om communicatie professionals te ondersteunen bij omgevingsanalyses, door ze te bekwamen in het toepassen van een talige lens op sociale media berichten.

Taal brengt dingen teweeg. Het stelt ons in staat te communiceren, en is belangrijk in tal van sociale processen. Je kan iets uitleggen of verduidelijken. Je kan er mee suggereren, en je kan er mee mobiliseren. Je kan er mee sussen, maar je kan er ook mee escaleren. En soms, kan je met taal escaleren zonder dat jij het zelf en/of anderen dat doorhebben.

Het huidige online debat wordt gekenmerkt door polarisatie en onbegrip. Wij als lectoraat concluderen dat het verloop van een issue, oftewel issuevorming, op sociale media grilliger is dan ooit. Issuemanagement is hierdoor sterk veranderd, maar belangrijker dan ooit.

Het vakgebied van de discursieve psychologie (ook wel bekend als sociale interactie analyse) biedt een analytisch kader waarmee issuevorming sneller en beter kan worden herkend, en er derhalve beter en sneller op een opkomend issue kan worden gereageerd. Discursieve psychologie stelt ons in staat talige patronen te herkennen die onze ‘sociale wereld construeren’. Het stelt dat de bedoelingen van mensen en de effecten van taal niet in het hoofd van de communicerende partijen bevind, maar – als het ware – hangt tussen de mensen in, in het gesprek. Door het discourse dan te analyseren, en aandacht geven aan de wijze waarop mensen hun ideeën en gedragingen verwoorden, geeft de analyse inzicht in welke effecten ze al dan niet bewust nastreven met hun woorden. En dus welke sociale wereld ze construeren.

Het doel van de BEP leeromgeving is iets van de inzichten uit de discursieve psychologie aan het register van de communicatie professional toe te voegen. Ons lectoraat wil ze helpen, via tools en via lesmodules, de omgevingsanalist de talige elementen binnen issuevorming te helpen herkennen.

Een voorbeeld uit de BEP die de communicatie professional via de discursieve psychologie helpt te reageren op een bericht op sociale media.

Analyse van de post
Met de oproep tot daadkracht “doet allen aangifte”, toont de poster een strijdvaardige houding. De poster probeert verandering in gang te zetten door anderen op te roepen tot gezamenlijke actie. In andere posts over dit onderwerp doet men dat bijvoorbeeld zo:

  • “kom maar op met die voorgedrukte aangifteformulieren”
  • “naar aanleiding van [een bericht] heb ik hetzelfde gedaan: aangifte tegen Van Zanen”
  • “daarom heb ik aangifte gedaan”.
In deze posts zien we dat posters de aangifte als een individuele en persoonlijke actie presenteren.

Behalve de strijdvaardige houding, is er ook sprake van groepsvorming. Aan de ene kant worden de politie, burgemeester en verantwoordelijken aan de geplaatst, en aan de andere de poster met de lezers van de post. De poster benadrukt dit nog eens in de zin daarna, waarin “ons” afgezet wordt tegen “de overheid”. De post levert hiermee een goed voorbeeld van de strategie “wij-zij-contrasten” – betrekkende groepsvorming.

Ingrediënten voor reactie

Bedank de poster voor diens betrokkenheid en bevestig dat het inderdaad zo is dat de burger beschermd wordt door de wet. Ook kan de organisatie uitleggen dat de politie hier moest werken in een spanningsveld tussen twee belangrijke taken: het demonstratierecht eerbiedigen en coronamaatregelen handhaven (die ook bedoeld zijn om burgers te beschermen).
Indien van toepassing, kan de organisatie laten weten dat aangiften of klachten serieus genomen worden, en dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Dit laatste kan ook een reden zijn om inhoudelijk niet in te gaan op het onderzoek. Misschien is het in sommige gevallen haalbaar een perspectief te bieden: wanneer worden uitkomsten verwacht?

Klik nu hieronder eens door de drie taaleffecten in de verschillende Post en zie samen met onze experts:

  • Wat er gebeurt
  • Hoe je er naar kan kijken
  • En hoe je misschien zou kunnen reageren

 

In de BEP kan je tal van voorbeelden vinden van real life cases, en de bijbehorende analyses en voorbeeld reacties. Echter, voorbeelden zijn slechts voorbeelden. Wij willen de communicatieprofessional ook het talige perspectief aanbieden op hun eigen ‘dilemma’ tweets.

Daarom hebben wij een interactieve BEP gemaakt waar je zelf kan oefenen.

Het algoritme geeft jou de volgende antwoorden terug, maar dat is het begin van de analyse, niet het eind. Vraag je af waarmee je het eens bent en waarmee niet, en waarom? Kijk ook naar welke strategieën er niet worden herkent.

Ben je het daarmee eens?

Hoe komt het denk je dat jullie evaluatie van de tweet verschilt?

Voor het formuleren van een antwoord kan je teruggrijpen op de statische BEP.

De BEP leeromgeving bestaat dus uit 3 delen (+ deze tutorial) die je kan gebruiken bij de communicatie werk,
  1.  de interactieve BEP of BEP360 waarin je je ‘dilemma’ berichten door onze algoritmes talig kan laten analyseren,
  2.  de statische BEP waar je voorbeelden kan zien van analyses en antwoorden door experts in de discursieve psychologie, en
  3.  en uitgebreid framework aan theorie, onderzoek, en achtergrond informatie.

Bij de BEP Home site, en hier, vormen ze drie tegels waartussen je kan browsen.

Succes!
> Algemene tips
>
> Algoritme
>
> Discoursanalyse
>
> Effecten taalgebruik
>
> Gesprekszorgen
>
> Issues
>
> Trainershandleiding
>
> Inbedding
>
> Begrippenlijst
>
> Literatuur
>
G-JRLGWV62TG