Video’s voor de naasten van mensen met afasie

Video’s voor de naasten van mensen met afasie

Ellert-Jan werd in 2007 getroffen door een CVA in de linker hemisfeer. Hij hield daar een afasie aan over. Sinds die tijd geeft Ellert- Jan colleges en doet hij mee in onderwijs door het hele land. Bij de Hogeschool Utrecht kunnen studenten samen met Ellert-Jan oefenen om hun communicatie aan te passen aan de mogelijkheden van iemand met afasie.

Ellert-Jan kan zichzelf goed duidelijk maken met behulp van een Ipad. Hij begrijpt gesprekspartners goed als ze langzaam en in korte zinnen tegen hem spreken.

Afgelopen maandag 25 februari namen we video’s op van rollenspellen met Ellert-Jan, in samenwerking met HU video. Er werd een gesprek opgenomen tussen Ellert-Jan en een fictieve naaste. De naaste laat aan de kijkers zien hoe zij communicatie technieken kunnen inzetten om de communicatie te vebeteren. Ook werd er een gesprek opgenomen tussen Ellert-Jan, een zorgprofessional en de naaste. Die video laat zien hoe belangrijk de rol van de naaste is. De naaste kent de persoon met afasie goed, en kan meehelpen in de communicatie.