De afgelopen decennia komen steeds meer moedige vrouwen over de hele wereld naar voren, nadat zij in onveilige situaties zijn gebracht. Denk bijvoorbeeld aan #metoo en The Voice. Voelen vrouwen zich veilig op de Hogeschool Utrecht? Hoe gaan we om met grensoverschrijdend gedrag? Wat is er nodig om de veiligheid van vrouwen op de HU te bevorderen?
Voor de derde editie van het Internationale Vrouwendag, georganiseerd door het netwerk Diversiteit & Inclusie, was er gekozen voor de thema: Veiligheid op de werkvloer en in de klas. Op woensdag 8 maart was het zover.
Voorstelling
Na een korte introductie door host van de dag Niusha Froozesh, student Communicatie, begon de voorstelling “Wil jij wel wat ik wil?” door De Theaterbeweging. Het stuk was gebaseerd op de ervaringen van HU-studenten en ging over consent, feminisme en veiligheid. Zo werd er in een scene gespeelt hoe een vrouw s’avonds over straat loopt met haar sleutel tussen haar knokkels, uit angst voor haar veiligheid terwijl in dat zelfde straat een man naar huis liep na het uitgaan, genietend van de stilte in de straten. Het narratief van beide geslachten werd als voice-overs vertelt zodat toeschouwers mee konden gaan in de gedachtegang van de spelers. Naar de voorstelling was er een korte pauze waarin de toeschouwers met elkaar in gesprek gingen over het stuk. Zo gaf een van de mannelijke toeschouwers toe er nooit bij stil gestaan te hebben dat vrouwen zich onveilig zouden kunnen voelen wanneer zij s’avonds alleen over straat lopen.
Het panel
Na de pauze begon het panelgesprek onder de begeleiding van de HU Diversity Officer, Elena Valbusa. De panelleden waren Naznin Musa, student Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam, Winnares van de Echo Award 2022, Dr. Andrea Donker, lector Kennisanalyse Sociale Veiligheid bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie, Lisa Sanders, projectleider van Sociale veiligheid, het Nationaal Preventieakkoord en de Utrechtse Introductietijd en Elise Nauta, die na 7 jaar directeur te zijn geweest van het Instituut Social Work sinds oktober 2022 de directeur Human Capital van de Hogeschool Utrecht.
Aan het panel werd gevraagd wat veiligheid voor hen betekent en wie verantwoordelijk is voor veiligheid. Er werd gesproken over het belang van communicatie bij het waarborgen van veiligheid, over vindbaarheid en de functie van vertrouwenspersonen en over de definitie en het meten van sociale veiligheid. Ook het publiek deed actief mee aan het gesprek.
Conclusie van het panelgesprek was dat veiligheid ons allemaal aangaat en dat het belangrijk is om met elkaar in dialoog te blijven zodat alle ontwikkelingen zichtbaar blijven. Na het gesprek konden alle aanwezig genieten van versnaperingen en samen nog napraten over de dag.
Gemist? Bekijk hier de recap
Nog meer?
Lees het reportage van Trajectum over dit evenement.
Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.
Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.