Een thuis voor het leven

Afgelopen week was het weer tijd voor de Sustainable City Challenge 2024. Een challenge waarbij studenten en organisaties samenwerken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in de regio Utrecht. Een van de opdrachtgevers dit jaar was Cartesius: een duurzame nieuwbouwwijk in Utrecht die nog volop in ontwikkeling is. De studenten gaan de strijd aan met andere teams voor het meest innovatieve idee. De ambities zijn hoog voor deze gezonde en duurzame nieuwe stadswijk!

Opdrachtgever Cartesius

De opdracht voor deze week: Hoe kunnen we tijdelijke leefbaarheid faciliteren in een gebied wat volop in transitie is? Het doel is ‘een thuis voor het leven’. De reden voor Cartesius om opdrachtgever te worden:

‘Nieuwe inspiratie, nieuwe inzichten, dat krijg je door samen met studenten anders te durven kijken. We hebben dan ook niet voor niets dit jaar de focus gelegd op het bouwen aan een duurzaam fundament voor een gezonde community. Essentieel in een gebiedsontwikkeling en nog te vaak een sluitstuk. Hier zou van nature vanaf het begin aan moet worden gewerkt’’.

De studenten

Het is voor de studenten best even wennen deze week in deze “pressure cooker”. Ze moeten creatief aanstaan, creëren en brainstormen.

Zeker de eerste dag  “was echt heftig, de tweede dag kwam ik er meer in’’ verteld een student. “Nu de week vordert zijn we echt naar iets toe aan het werken. We willen ook echt in ons groepje. Iedereen denkt mee vanuit zijn eigen expertise en samen zetten we door totdat we een mooi eindproduct hebben’’.

Na feedback van de opdracht gever moesten de studenten opeens hun plan omgooien. Het buurtcentrum wat ze hadden bedacht moest niet alleen een plek zijn waar Cartesius-bewoners samen zouden komen. De opdrachtgever zei: “ er heerst meer waarde bij samen creëren i.p.v. samen komen.” Daar waren de studenten het wel mee eens.

In de loop van de week komt alles samen

Het is een volle week voor de studenten die van 9 tot 5 iedere dag bezig zijn. Maar “De druk zorgt ervoor dat je wel echt met een mooi eindresultaat komt” zegt een student terwijl hij trots zijn creatieve uitwerking laat zien.

De bedachte ideeën door de studenten om nieuwbouwwijk Cartesius leefbaar te houden.

Meer informatie over de Sustainable City Challenge 2025 vind je bij het samenwerkingsverband Utrecht Challenge Alliantie.