Hoe ziet activisme eruit in het dagelijks leven, in je werk of studie? Tijdens de themadag Maatschappelijk Activisme op dinsdag 1 april kregen studenten van de minor De Staat van de Wereld hierop verrassende, persoonlijke én praktische antwoorden.
De dag begon met twee inspirerende verhalen. Mario Veen (hoofddocent en onderzoeker aan de HU) verkende in zijn keynote hoe activisme en professionaliteit zich tot elkaar verhouden. Daarna vertelde Felix van Vugt (docent en klimaatactivist) openhartig over hun persoonlijke reis: van toeschouwer naar changemaker. Wat begon bij de geboorte van zijn zoon Willem en een documentaire van David Attenborough, groeide uit tot jarenlange inzet voor klimaatrechtvaardigheid—onder meer via de campagne ABP Fossielvrij.
🌱 Lunchen en plandelen
Tijdens de lunch interviewde oud-deelnemer Lieve Govers twee change makers die dagelijks werk maken van duurzaam handelen: Anton Damen (De Plandelman) en Lot Platteel (Green Office). Hun insteek is activisme voor in plaats van tegen. Daarna gingen studenten letterlijk de straat op: gewapend met grijpers en vuilniszakken werd er geplandeld in de omgeving van de HU. Zo werd activisme ook iets wat je dóet—vrolijk, verbindend en zichtbaar.
💥 Workshops: van actietraining tot morele ambitie
’s Middags doken studenten in verschillende vormen van activisme. In de XR-actietraining leerden ze over geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. Joly Bogers van Milieudefensie verdiepte het begrip klimaatrechtvaardigheid en de wereldwijde ongelijkheid die daaraan ten grondslag ligt. En met Joost de Bruin verkenden studenten hoe morele ambitie je kan helpen om effectief bij te dragen aan een betere wereld.
De dag sloot af met reflectie: wat hebben we geleerd? Wat betekent activisme voor mij? En: hoe wil ik me verder verbinden?
🎯 Over de minor De Staat van de Wereld
In deze minor onderzoeken studenten maatschappelijke vraagstukken waar ze zich persoonlijk bij betrokken voelen. Ze duiken in onderwerpen als de klimaatcrisis, sociale ongelijkheid, macht en ethiek—en leren hoe ze vanuit hun eigen stem en talenten kunnen bijdragen aan positieve verandering.