Internationale Dag van de Biodiversiteit markeert start van BioBlitz in Utrecht Science Park! Vanaf vandaag tot 21 juni bundelen de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht hun krachten voor de BioBlitz. Een BioBlitz? Een razendsnelle race tegen de klok om de diversiteit aan planten, dieren, insecten en schimmels in het Utrecht Science Park waar te nemen! Ontdek hoe we samen biodiversiteit in kaart brengen, bewustzijn creëren en groene initiatieven stimuleren. Doe mee en leer meer over onze natuurlijke schatten tijdens deze maand vol workshops en activiteiten!
Hoe doe je mee met de BioBlitz 2024
Doe mee met de BioBlitz 2024 en ontdek de biodiversiteit!
Vandaag, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, nodigt het Utrecht Science Park je uit om deel te nemen aan een spannend avontuur: de BioBlitz 2024! Van 22 mei tot 21 juni 2024 willen we zoveel mogelijk soorten planten, dieren en schimmels ontdekken in onze prachtige omgeving. Doe je mee?
Wat is de BioBlitz?
De BioBlitz is een uniek initiatief om de biodiversiteit in het Utrecht Science Park in kaart te brengen. En het beste nieuws is: we hebben jouw hulp nodig! Door jouw waarnemingen te delen op waarnemingen.nl, creëren we samen een waardevol overzicht van de soorten die ons park bewonen. Wie weet ontdekken we zelfs nieuwe planten, dieren of schimmels!
Hoe kun je meedoen?
- Stap 1. Maak een account aan op waarneming.nl .
- Stap 2. Download de app ObsIdentify op je smartphone.
- Stap 3. Koppel in het dashboard van de ObsIdentify app je waarneming.nl-account.
Ga naar buiten:
- Stap 4. Maak een foto van de wilde soorten die je tegenkomt in de Obsidentify app.
- Stap 5. Upload de foto’s in de Obsidentify app. De foto’s worden automatisch zichtbaar in de app en op waarneming.nl.
De Obsidentify app maakt het gemakkelijk om foto’s te maken van je waarnemingen. Deze app is speciaal ontworpen om wilde dieren en planten te herkennen, dus vergeet niet dat het geen goede tool is voor selfies, mensen, huisdieren, of planten in huis of tuin.
Activiteiten rondom de BioBlitz
Maar dat is nog niet alles! Tijdens de BioBlitz worden er ook verschillende workshops en activiteiten georganiseerd, zoals vogelexcursies, vlinderworkshops en nachtvlinder spotten. Deelname is gratis, maar wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.
Wist je dat?
Het Utrecht Science Park een zusterpark is van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, en er in Utrecht zelf nog veel meer zusterparken zijn, die allemaal zelf ook meedoen aan een grote BioBlitz. Maar ook 14 hoger onderwijsinstellingen in heel Nederland meedoen met de Landelijke BioBlitz, en het Utrecht Science Park is daar ook onderdeel van met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Zo zie je dat door middel van veel samen werken je samen veel kan bijdragen.
Kortom, de BioBlitz 2024 is veel meer dan zomaar een evenement. Het is een viering van biodiversiteit, kennisdeling en gemeenschapszin in ons prachtige groeiende groene Utrecht Science Park. Doe je mee om zoveel mogelijk waarnemingen te verzamelen en de biodiversiteit in kaart te brengen?
Laten we samen de schoonheid van de natuur ontdekken en ons steentje bijdragen aan het behoud ervan!
Wandelen en waarnemen
Zin in een wandel vergadering of gewoon een luchtje scheppen. Scan de Qr code en loop een van de wandelingen. Vergeet niet ondertussen een foto te maken van de planten, dieren of schimmels die je tegenkomt! Met de app Obsentify worden deze automatisch toegevoegd aan je account op waarnemingen.nl.
Activiteiten biodiversiteitsmaand
Samen met de Universiteit Utrecht organiseren we een maand lang de tofste activiteiten en workshops met aandacht voor biodiversiteit. Deelname is gratis, maar wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.
22 mei: Ochtendexcursie: Vogels kijken in de Botanische Tuinen
27 mei, 3 juni, 10 juni en 17 juni: Excursies: Ontdek soorten in het Tiny Forest
23 mei: Avondexcursie: Nachtvlinders in het Utrecht Science Park
4 juni: Plandeling: BioBlitz-editie
30 mei en 11 juni: Workshop: Vlinders in het Utrecht Science Park
13 juni: Botanische excursie
18 juni: Avondexcursie: Vleermuizen zoeken
19 juni: Middagexcursie: Vogelen in Amelisweerd. Hieronder kan je je aanmelden voor het vogelen.
Ga mee op de 'Planteling'
Dinsdag 4 juni 12:30-13:45 ‘Planteling’ (aanmelden niet nodig)
Het maandelijkse plandelmoment, wandelend afval rapen, krijgt dinsdag 4 juni een extra dimensie! Het is biodiversiteitsmaand dus we gaan graag met alle HU’ers en UU’ers het USP op. Doormiddel van een BioBlitz gaan we de biodiversiteit in het Utrecht Science Park in kaart te brengen. En het beste nieuws is: we hebben jouw hulp nodig! Door jouw waarnemingen te delen op waarnemingen.nl, creëren we samen een waardevol overzicht van de soorten die ons park bewonen.
Welke planten groeien er op het USP? En welke insecten of dieren lopen er rond? Download de app Obsentify en scan de plantjes en dieren die je ziet tijdens deze wandeling.
Verzamelen doen we voor Padualaan 99 bij de beachflag.
Wij zorgen voor de gezelligheid, de vuilniszakken en grijpers!
Woensdag 19 juni 15:00-17:00 Vogelen met Mattie
Matias studeerde zelf ooit Biologie aan de Universiteit van Utrecht en heeft een grote passie voor dieren en de natuur. Hij richtte een groep op met vogelaars zodat er altijd iemand is die jou mee op pad kan nemen.
Woensdag 19 juni neemt een gids 19 deelnemers mee op vogelexcursie op loopafstand van het USP. Schrijf je snel in, vol = vol.
Matias; ‘’Amelisweerd is voor veel mensen het mooiste stukje natuur vlakbij de stad Utrecht. Zelf woon ik er een paar minuten vandaan, waardoor Amelisweerd echt als mijn achtertuin aanvoelt. Doordat dit landgoed veel verschillende landschappen bevat leven er ook een hoop vogelsoorten. Tijdens de excursie in Amelisweerd gaan we langs de verschillende typen bos, waarbij we zien hoe de verschillende vogels verspreid zijn door het bos. Naast de veelvoorkomende roodborstjes, koolmezen en boomklevers, maken we ook kans om de wat minder voorkomende soorten tegen te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spechtensoorten zoals de groene specht en de middelste bonte specht. Daarnaast broedt er een haviken paartje in Amelisweerd en hebben we een grote kans om ijsvogels te zien die hier jaarrond zitten’’!
Wanneer: Woensdag 19 juni 15:00-17:00
Waar: verzamelen bij de fietsenrekken van theehuis Rhijnauwen
Aanmelden: Meld je aan voor deze activiteit door een e-mail te sturen met ‘Ik ga mee vogelen’ naar greenoffice@hu.nl. LET OP: er is maar beperkt plek voor deze activiteit dus we laten weten wanneer je op de wachtlijst beland.